Läraren till Olivia:
– Vad vet du om Döda havet?
– Döda? Jag visste inte ens att det var sjukt!

Fixa festiligt fruktmellis

Varför bara ta en banan till mellis? Gör en riktig fruktfest med fem smarriga frukträtter!

Fruktmeny
Foto: Anna Rut Höglind

Mangosoppa

Recepten räcker till två portioner.

Mangosoppa

Du behöver:

1 mango (cirka 400 gram)

1 matsked citronsaft (ungefär en halv citron)

1 deciliter apelsinjuice (ungefär 1 apelsin)

1 deciliter naturell kvarg

 

Gör så här: Skala mangon och skär fruktköttet i bitar. Mixa till mos. Pressa apelsin och citron. Tillsätt kvarg och blanda allt till en slät soppa.

 

Kiwifrukt med passionsfrukt

Kiwi-mums

Du behöver:

1 kiwi

1 passionsfrukt

2 matskedar kvarg med vaniljsmak

 

Gör så här: Dela kiwin i halvor.
Dela passionsfrukten och gröp ur kärnorna. Lägg en matsked kvarg på varje kiwihalva. Toppa med passionsfruktskärnorna.

 

Bananplättar med varma bär
Bananplättar

Du behöver:

0,5 deciliter hasselnötter

1 deciliter frysta blåbär

1 deciliter frysta hallon

2 bananer

2 ägg

0,5 tesked vaniljsocker

2 matskedar turkisk yoghurt

 

Gör så här: Hacka nötterna och rosta på medeltemperatur i stekpanna tills de blir gyllenbruna. Rör om hela tiden. Värm bären i en kastrull. Frysta hallon måste kokas i minst 2 minuter.

Mosa bananerna och knäck äggen. Tillsätt vaniljsocker och blanda ihop.
Stek smeten på medeltemperatur. Använd plättlagg eller gör små pannkakor. Servera med nötter, bär och en klick yoghurt.

 

 

Fruktsaallad i strut
Strut-sallad

Du behöver:

50 gram choklad

2 våffelstrutar

0,5 deciliter strössel

frukt/bär som du gillar (vi tog ananas, jordgubbar vindruvor mandarin och granatäpple)

Gör så här: Mikra choklad på låg värme tills den har smält. Doppa översta delen av struten i chokladen och rulla i strössel. Häll resten av chokladen i botten. Låt stelna i kylskåpet.

Skölj frukten och skär i bitar. Ha granatäpple i en plastpåse när du tar ut kärnorna, då stänker det inte. Fyll strutarna med fruktsallad och servera!

 

 

Smothie

Fruktsmothie

Du behöver:

2 deciliter fryst mango (cirka 125 gram)

en halv banan

1 deciliter apelsinjuice (cirka 1 apelsin)

2 deciliter frysta jordgubbar (cirka 125 gram)

1 matsked limejuice

1 deciliter naturell yoghurt

Gör så här: Mixa mangon, bananen och apelsinjuice till en slät smet. Ställ i kylen. Ta en ny skål och mixa jordgubbar, limejuice och yoghurt.

Dekorera insidan av dricksglaset med tunna jordgubbsskivor. Tryck fast skivorna tätt mot glaset. Häll försiktigt upp smoothien i två lager. Toppa med en jordgubbe.

Tips!
För att de olika lagren inte ska blandas bör det övre lagret ha en lite tunnare konsistens.

 

Artikeln publiceras i KP 3, 2017