De är blodtörstiga varelser som Dracula och stora hjältar som Batman. KP avslöjar allt om den förträffliga fladdermusen!

Om man översätter action-figuren Batmans engelska namn blir det fladdermusmannen. Bat betyder fladdermus och Batman är en människa som lever lite som en fladdermus. Båda kan flyga, de är bara aktiva på natten och de hjälper andra.

Men också vampyren Dracula ska föreställa vara släkt med fladdermusen. Släkt med den sort som suger blod. Det finns nästan tusen fladdermusarter. Och de är väldigt olika. Precis som Batman och greve Dracula.

Den minsta fladdermusen…

… är trynfladdermusen, som inte blir större än en humla. Den kallas så för att den har en tjock, gristryneliknande nos, stora öron och små ögon. Trynfladdermusen bor i grottor i Burma och Thailand. De bor tillsammans men jagar insekter på natten ensamma.

Den största fladdermusen…

… är flyghunden som kan bli hela två meter mellan vingspetsarna. Den lever i Sydamerika och äter bara frukt. Precis som Batman räddar Gotham City varje natt, räddar flyghunden många växter i mörkret. När den hoppar mellan träden för den med sig pollen som befruktar träden.

Den blodtörstiga fladdermusen…

… är vampyrfladdermössen som lever i Sydamerika. Egentligen suger de inte blod som Dracula. De river hål på huden och slickar i sig blodet från sina byten, som oftast är kor, grisar och andra boskapsdjur.

fakta_22-07-13_Fladdermusen-nattens-konung_1

Foto: Foto: Thinkstock

Och alla andra fladdermöss…

… äter för det mesta insekter. De jagar på natten, när andra rovdjur sover bort mörkret. Och tro det eller ej, fladdermöss har dåligt mörkerseende. I stället har de superhörsel som hjälper dem att ”se” i mörkret. När fladdermöss flyger skriker de jättehögt, så högt att människor inte kan höra det. Ljudet studsar studsar tillbaka från träd och insekter till fladdermusen som ett eko. Ekot görs om till en bild i fladdermusens hjärna, en karta att flyga efter.

Många tror att fladdermöss är dåliga flygare, för att de ser ut att vingla omkring i skymningen. Men det är fel. Med sina förträffliga vingar gör de lätt en tvärvändning för att fånga ett mumsigt kryp. Vissa kan också stå helt stilla i luften. Vingarna är fladdermusens enorma händer. Mellan fingrarna sitter tunn hud som fälls ut när den ska flyga. Huden används också som täcke och rullgardin när fladdermusen sover sig genom hela långa dagen!

 

*Däggdjur = Alla djur som föder levande ungar, är jämnvarma och diar – får mjölk från mamman.