Författaren Johanna Thydell har skrivit flera populära ungdomsböcker. Här kommer hennes bästa skrivtips!

Vad ska man tänka på när man skriver en novell?

– Precis som i andra berättelser handlar det om att få ihop en helhet. Det är viktigt att det finns en början, en mitt och ett slut. Många som skriver går igång på början av sin historia, men har svårt att komma i mål. Därför är det viktigt att välja rätt historia för en själv.
En som man inte tröttnar på och som man verkligen vill skriva.

Och om man kör fast?

– Ha inte för höga krav på dig själv! Det ÄR svårt att skriva, man ska göra det för att man tycker att det är roligt! Ett tips är att testa olika slut. Vad händer om du avslutar novellen tvärtom mot vad du hade tänkt? Eller ”slutet” kanske redan har varit när novellen börjar?
Men tröttnar du helt på din historia så strunta i den och börja på något annat.

Hur får man idéer?

– Ett sätt kan vara att tänka på vad man själv har för favoritbok.
Fundera sedan på varför just den boken är så bra. Är det för att det är bra beskrivningar eller roliga karaktärer? Och hur är den där fantastiska boken uppbyggd?
Sedan har man en lista på vad man själv tycker är viktigt. Man kan också skriva en mening som ”Det knackade på dörren” och testa tre olika fortsättningar. Sedan kan du stryka den första meningen om du vill.

Du gillar att skriva dialog?

– Ja, hur låter det egentligen när människor pratar? Att tjuvlyssna på bussen och andra platser är kul! Sedan när man skriver ner det så märker man att det inte funkar att återge exakt vad folk säger. För att det ska låta verkligt måste man ändra på det. Så konstigt är det! Ett tips är att sedan läsa dialogen högt för sig själv. Bra att tänka på är att varje replik ska ha en betydelse för berättelsen. Det ska inte bara vara ”Hej, hej”. Det ska finnas en poäng i det hela.

Hur får man till huvudpersonerna då?

– Det finns en övning om hur man bygger en karaktär. Den går ut på att man ställer tio intervjufrågor till personen: Vad drömmer du om? Vad är din största hemlighet? Och så vidare. Till sist träder det fram en figur. Vill du använda den personen i novellen så gör det!

Författare brukar prata mycket om gestaltning.
Vad är det?

– Det är att beskriva något på ett eget och levande sätt. I stället för att skriva att huvudpersonen gråter kan man skriva ”Han satte händerna framför ansiktet och skakade.” Jag jobbar själv mycket med detta när jag skriver. På engelska brukar man säga ”Show, don’t tell”, alltså ”Visa i stället för att berätta”. Att bara beskriva exakt vad som händer kan ge en ytlig berättelse.

Och vad är dramaturgi?

– Det är själva ramen för historien, ett slags regler för hur berättelser ska vara för att fungera. De som skriver manus till filmer och tv-serier är ofta väldigt bra på det. Huvudkaraktären måste vilja något, och det måste finnas hinder på vägen för att karaktären ska uppnå det den vill. Sedan finns det något som brukar kallas ”plantering”. Det är ett slags ledtråd till läsaren om vad som kommer att hända, något som blommar ut senare. Det behövs sådana ledtrådar för att berättelsen ska kännas hel.

Hur bestämmer du titeln?

– Det är nästan alltid det sista jag gör. Titeln ska passa med stämningen i berättelsen. Ofta har jag haft en mening som jag tyckt passat som titel. För mig har den gärna varit lite poetisk.

Lyssna på skrivartips!

Operation skriva är en podd på 10 avsnitt. Varje avsnitt är cirka 15 minuter och ett nytt läggs upp varje vecka. I podden bjuder Johanna Thydell på sina bästa skrivtips.


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!