Nu är det dags för den sista deltävlingen i Melodifestivalen. Några av de tävlande har varit med förut. En som ska upp på scenen för första gången är Frans Jeppsson Wall.

Frans Jeppsson Wall

Frans Jeppsson Wall

Foto: Janne Danielsson /SVT

Foto: Janne Danielsson /SVT

Ålder: 17 år.

Bor: I Ystad.

Favoritmat: Mammas pasta med mozzarella.

Favoritfärg: Blå.

 

Snabbfrågor

Pizza eller hamburgare

Jullov eller sommarlov

Messi eller Ronaldo

Hund eller katt

Mjölk eller juice

 

Frans Jeppsson Wall i KP 2006

Frans var med i KP redan 2006. Då hade han sin första hit med  Who’s da man. En låt om Zlatan.

Hur känns det att vara med i Mello?

– Det är väldigt spännande. Jag känner mig inte nervös, jag blir nästan aldrig det. Det är som att jag förtränger det, men två sekunder innan jag går ut på scenen kanske nervositeten slår till.

 

Kan du berätta lite om din låt If I were sorry?

– Den handlar om en fas efter ett förhållande. Låten är baserad på mina egna historier och situationer, men den är inte riktad mot någon. Jag tror att många kommer kunna känna igen sig i den.

 

Hur är ditt nummer?

– Det kommer vara jag på scenen med lite ljus. Inga dansare alls. Det kommer vara en liten överraskning också men det kan jag inte berätta någonting om.

 

Vad tror du om dina chanser att gå vidare?

– Det är svårt att tävla i musik. Folk gillar olika saker, men jag hoppas såklart att de gillar min låt. Jag har inte hört de andras låtar så jag kan inte säga något om dem. Men det är många sköna artister med i tävlingen.

 

Du blev en barnstjärna redan för 10 år sedan när du sjöng Zlatan-låten. Hur mycket har du jobbat med musik de senaste åren?

– Jag har hållit i gång hela tiden. Jag har spelat trummor på en musikskola. Gitarr och piano har jag övat på egen hand. Sedan har jag skrivit en del musik också. En del låtar slängde jag, en del blev bra som If I were sorry. Det kommer släppas fler låtar i sommar som liknar den.

 

Vilka artister inspireras du av?

– Ända sedan jag var liten har det varit reggae-artisten Bob Marley. Om jag var stökig som barn brukade mina föräldrar spela hans musik och då blev jag lugn. Sen tycker jag Coldplay är skitbra! De är så egna och naturliga.

 

Du går på gymnasiet nu, vilken inriktning?

– Jag går naturprogrammet. Det är mycket jobb men väldigt kul. Jag har alltid gillat grejer som ger en utmaning. Matte är roligt, men kemi är jättetråkigt. Mitt favoritämne är idrott. Det är roligt att springa omkring och röra på sig.

 

Har du några tips till kåpeare som drömmer om att bli artister?

– Ge inte upp! Folk kommer att uppmärksamma dig om du är bra. För att bli det måste man öva mycket. Ingen stjärnor har kommit dit de är utan att ha misslyckats flera gånger. Sedan är det viktigt att man har kul när övar också, annars blir det inte bra.

 

Så här lät det när Frans som 7-åring sjöng Who’s da man, Zlatan

Melodifestivalen 2016

Det är 28 bidrag som tävlar. Programledare är Gina Dirawi, ihop med bland andra William Spetz och Sarah Dawn Finer.

Den vinnande låten representerar Sverige i den stora europeiska tävlingen, Eurovision song contest. Det blir i Stockholm i maj.

Här tävlar de

6 februari:

Första deltävlingen, Göteborg.

13 februari:

Andra deltävlingen, Malmö.

20 februari:

Tredje deltävlingen, Norrköping.

27 februari:

Fjärde deltävlingen, Gävle.

5 mars:

Andra chansen, Halmstad.

12 mars:
Final, Stockholm.

Alla deltävlingarna sänds i SVT1 klockan 20.