Märkliga, vackra och farliga. KPwebben listar världens fyra häftigaste vattenfall!

Niagarafallen

Fallen ligger på gränsen mellan USA och Kanada och består av tre olika fall. Hästskofallen, som är störst, Regnbågsfallen och Brudslöjefallen. De är alla ungefär 50 meter höga och väldigt breda.
Ända sedan början av 1800-talet har det varit en sorts galen sport att försöka överleva en tur nedför Hästskofallen. Den förste som klarade det hette Sam Patch. Det var år 1829.

Iguazu water falls in Misiones province, Argentina

Iguassufallen

Iguassufallen i Sydamerika är världens bredaste och består av flera hundra vattenfall. Det största kallas ”Gargata del Diablo” som betyder ”Djävulens strupe”. Det är 80 meter högt och ligger på gränsen mellan tre länder: Brasilien, Argentina och Paraguay.
Iguassufallen är med i många filmer, bland annat ”Indiana Jones och Kristalldödskallens rike”.

fakta_09-01-11_Fyra-forsande-fall_2

Viktoriafallen

Ligger på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia i södra Afrika och är bland världens största. Den högsta punkten är 105 meter hög. Victoriafallen fick sitt namn av äventyraren David Livingstone som var den första europée som upptäckte vattenfallen. Han döpte dem till Victoriafallen efter den engelska drottningen Victoria.
Victoriafallen kallas i Zambia för ”Mosi-oa-Tunya” som betyder ”Den dundrande röken”. Mängden vatten som strömmar genom fallet varje sekund är enorm, som mest nio miljoner liter!

Angelfallen

Tänk dig tre Eiffeltorn staplade på varandra, nästan 1000 meter! Så högt är världens högsta vattenfall, Angelfallen i Venezuela i Sydamerika. De flesta kallar vattenfallen fortfarande för Angelfallen, men Venezuelas president bestämde 2009 att det officiella namnet skulle vara ”Kerepakupai Merú” vilket betyder ”Vattenfallen från den djupaste platsen”.

Vattenmassorna rinner ner från ett jättestort platåberg (ett berg med en platt topp) och ner i floden Churun. På grund av att det är så högt så blåser mycket vatten bort eller avdunstar innan det hinner nå marken.

Nedanför ser du en video från Angelfallen, snacka om mäktigt!