Den är lekfull, snabb och hal som en hål. Men du måste ha tålamod och en hel del tur för att få träffa uttern, för den är en riktig doldis!

Snabba utterfakta

► Svenska uttrar blir ungefär 80 centimeter långa. Det är ganska litet, i alla fall om man jämför med deras brasilianska kusiner, som kan bli nästan två meter!
► Uttrar är lekfulla och tycker om att åka kana! De tar sats och glider fram på snön eller vid strandkanten. Kanske är det ett sätt för uttern att sprida sin doft och markera revir. Eller så är det ett bra och roligt sätt att ta sig fram!

Uttern trivs bäst när det är mörkt. Hela dagen håller den sig gömd i sin håla. När solen går ner ger den sig genast ut på jakt. Då är det bäst för alla fiskar att hålla sig undan. Hala ålar och snabba mörtar – ingen går säker. Uttern är en skicklig undervattensjägare. Den avlånga kroppen är som gjord för snabba simtag och plötsliga dykningar. Uttern kan hålla andan länge – ibland i flera minuter!
Hela natten jagar uttern. En vuxen utter sätter i sig över ett kilo fisk om dagen. Råkar den på en kräfta eller en groda så slinker de också ner.

Den bruna pälsen glänser i vattnet. Den håller uttern torr och varm även på vintern. Men det är viktigt att den är i topptrim. Därför putsar uttern pälsen noga så att den blir oljig och fin.
Förr jagades uttern för pälsen. Många uttrar dog också av miljö- gifter som släpptes ut i vattnet. Det gjorde att uttern ett tag nästan var helt utrotad. 1968 blev uttern fridlyst och de senaste åren har uttern spridit sig över landet.

Uttrar är skygga krabater, men om man vill ha chans att se en, så ska man söka sig till platser där det finns gott om vatten. Det kan vara en sjö, en flod eller ute vid havskusten. Börja med att titta efter utterbajs. Finns det utterbajs finns det också uttrar. De är noga med att bajsa här och där i närheten av boet. Det är deras sätt att säga till andra uttrar att ”här finns jag”.
Ofta bajsar uttern på utstickande platser vid vattnet – broar, uddar och under bryggor. Bajset är gråaktigt och innehåller fiskrester som fjäll och ben.

Titta också efter
 utterspår. Uttern har fem trampdynor och på baktassarna har den simhud mellan tårna. Jämför spåren med en tändsticksask. Är de större än asken så kan det vara utterspår. Hittar du utterbajs eller utterspår så är det bara att sätta sig ner och vänta. Har du tur får du kanske syn på ett av Sveriges skönaste däggdjur.
Men uttern är skygg och visar sig inte gärna för människor, så det gäller att vara tyst och helt stilla. För trots att den har små öron så hör den väldigt bra.
Om uttern märker att en människa närmar sig så sticker den direkt!

Pssst!
Orkar du inte pallra dig iväg på utterspaning? Tur då att det finns supersöta uttrar på film också. Kolla in det här sköna klippet på två uttrar som flyter omkring och håller händerna: