Blev du nyfiken på hur du kan göra om dina kläder när du läste om Josefin i KP 1? Här är hennes bästa tips.

Tröja 1

Rita på tyget där du ska klippa. Vänd tröjan ut och in innan du ritar. Josefin använde tavelkrita, som man ritar på asfalt med. Den fäster bra på tyg, men är lätt att tvätta bort. Josefin ritade först små trianglar längst ner vid linningen på tröjan. Sedan klippte hon där hon hade ritat.

pyssel-och-recept_07-01-15_Gor-som-josefin-forvandla-dina-trojor_1

Foto: Foto: Lisa Oliasson

Ärmarna har hon också klippt av. Sedan klippte hon från fållen nerifrån och upp till ärmhålet. Då blir det helt öppet på sidan. Där knöt Josefin en knut i stället, så att det ska hålla ihop.

– Om man vill går det att ha ett linne under, till exempel. Då kan man ha t-shirten på gympan.

Tröja 2

Foto: Josefin Asplund

Foto: Foto: Josefin Asplund

Foto: Josefin Asplund

Börja med att klippa av ärmarna. Det är ett bra tips om man har en för liten tröja. Klipp lite först, sedan mer och mer, men lite i taget. Då råkar du inte klippa för mycket. För hålen som är på baksidan klippte Josefin raka streck. Hon började nerifrån och klippte längre och längre. Det längsta strecket ska vara i botten.

Tröja 3

pyssel-och-recept_07-01-15_Gor-som-josefin-forvandla-dina-trojor_3

Foto: Foto: Lisa Oliasson

Den här t-shirten har Josefin klippt av och gjort till en så kallad crop top. Det betyder att den är kortare över magen än en vanlig t-shirt. Hon satte också på en liten bröstficka. Till fickan använde hon dels tyget som blev över från när hon klippte av t-shirten över magen, men också tyg som hon hade sparat från ett annat plagg. Först klippte hon ut en ruta i det prickiga tyget, i den storlek hon ville ha fickan. Sedan fäste Josefin den med limpistol, och använde bitar av det rosa tyget runt om.

Tröja 4

Här har är ärmarna avklippta. Längst ner har Josefin klippt fransar. Klipp nerifrån och upp, så långt som du vill ha fransarna. Josefin har ett knep för att hålla fransarna fina.

pyssel-och-recept_07-01-15_Gor-som-josefin-forvandla-dina-trojor_4

Foto: Foto: Lisa Oliasson

– Man kan rulla dem, säger hon och visar hur man tvinnar en frans i taget mellan fingrarna.

Tröja 5

Foto: Josefin Asplund

Foto: Foto: Lisa Oliasson

Foto: Josefin Asplund

För att få till de fina rosetterna gjorde Josefin först om t-shirten till en crop top. Spara det överblivna tyget. Klipp sedan upp vid axlarna, längs med sömmen. Alltså från ärmslutet till halslinningen. Rosetterna gjorde Josefin genom att klippa lagom långa bitar av tyget och sedan en till bit att vira runt. För att få allt att sitta ihop använde hon limpistol.

Tröja 6

pyssel-och-recept_07-01-15_Gor-som-josefin-forvandla-dina-trojor_6

Foto: Foto: Josefin Asplund

Här har Josefin klippt cirka tre centimeter långa fransar längst ner. Sedan knöt hon ihop dem två och två.

– Ett väldigt enkelt sätt att piffa till en t-shirt.

 

Tröja 7

Foto: Josefin Asplund

Foto: Foto: Lisa Oliasson

Foto: Josefin Asplund

Börja med att rita upp den form du vill ha, på insidan av t-shirten. Josefin valde ett hjärta som sitter på ryggen. Man kan också göra en cirkel, en fyrkant eller något annat kul. Sedan klippte hon efter där hon hade ritat. När man har den på sig kan man, om man vill, ha en annan tröja under, som på den stora bilden längst upp på sidan.

Tröja 8

Josefins-klasdfix-8
Ibland hittar man en t-shirt med ett tryck som man verkligen tycker om. Då behöver man inte göra om så mycket. Så var det för Josefin med t-shirt nummer 8.

– Jag älskar Svampbob, men tyckte inte att själva t-shirten var så fin. Då klippte jag bara av ärmarna och kragen så ingenting tar uppmärksamhet från det fina trycket, säger Josefin.