Mirabel,11, älskar djur. Hon har startat en grupp som samlar in pengar till utrotningshotade arter. KPwebben var med när de lämnade över pengarna som samlats in för att hjälpa bergsgorillan.

Bergsgorillan

allt-annat_11-11-13_Green-flowers-kampar-for-djuren_3

Foto: Foto: Thinkstock

Gorillan är vegetarian och äter mest blad.

Den lever på två platser i östra Afrika.

Den riskerar att utrotas av tjuvjakt.

Det finns bara 880 bergsgorillor kvar.

För nästan två år sedan bestämde sig Mirabel Hallander, 11 år, för att göra någonting för djuren.

Tillsammans med sina kompisar startade hon gruppen Green flowers. Nu har de samlat in nästan 4 000 kronor som de ska lämna över till Världsnaturfonden, WWF.

– Jag hade hoppas att vi skulle få ihop 1 000 kronor. Men det blev mycket mer. Nästan 4 000 kronor. Mer än vi orkar räkna, till och med. Det får ni göra, säger Mirabel när hon räcker över pengarna till Sandra Jönsson på WWF.

För Mirabel är det självklart att hjälpa djur.

– Jag skulle bli galen om jag inte fick göra det. Min plan är att bli politiker. Då kan jag ändra på saker på riktigt. Även om politiker inte låter så roligt, så är det nog det jag måste göra för djurens skull, säger hon.

allt-annat_11-11-13_Green-flowers-kampar-for-djuren_1

Foto: Foto: Jesper di Corsi

Medlemmarna i Green flowers: Alexandra Palmé, Mirabel Hallander, Karin Bröms, Lovisa Lundqvist och Måns Hallander. Cecilia, Elise och Medeleine kunde inte vara med när pengarna lämnades över till WWF.

Insamlingen började när hon och hennes kompisar sålde kakor för att få ihop pengar till Världsnaturfonden. Kakförsäljningen gick bra och de kom på fler sätt att samla in pengar på.

– Först kom vi på namnet, Green flowers. Och sedan kom vi på att vi skulle sätta upp en dansföreställning. Men då hette vi Green dance i stället! Och så har vi jobbat på min och min bror Måns pappas jobb. Och så har vi sålt påskliljor.

Måns är också med i Green flowers. Sammanlagt är de fem personer från gruppen som är på WWF i dag.

– Pengarna ska gå till en utrotningshotad djurart och det är nog bäst att det går till en enda sak. Annars blir det så lite till varje djur om det ska delas mellan många, säger Mirabel.

Till slut bestämmer gruppen att pengarna ska gå till bergsgorillan. De frågar Sandra hur pengarna kommer att användas.

– I första hand för att rädda deras hem, svarar hon. Bergsgorillor behöver stora områden där de får vara i fred från människor. Eftersom de är så lika oss kan de bli smittade med sjukdomar. Det behövs också vakter som skyddar dem från tjuvskyttar. Det här är dessutom bra för andra djur som bor i samma område, säger hon och berömmer Green flowers för att de har varit så duktiga.

allt-annat_11-11-13_Green-flowers-kampar-for-djuren_2

Foto: Foto: Jesper di Corsi

Mirabel lämnar över de insamlade pengarna till Sandra Jönsson på WWF.

Gruppen får diplom och varsin tyg-panda och senare ska de fira sitt arbete med en fest. Men redan nu börjar de prata om nästa projekt.

– Vi ska ha en tävling där den som samlar in mest pengar får en pokal, berättar Mirabel.

Innan de lämnar Världsnaturfonden visar Sandra dem runt. Hon berättar varför det är så viktigt att man tar ansvar för djuren, och Mirabel håller med.

– Människorna har tagit över för mycket av världen som egentligen tillhör djuren.