Den smarta tvättbjörnen har superbra minne, kan fiska kräftor med bara händerna och trivs lika bra i skogen som i storstan.

Tvättbjörnen har fått sitt svenska namn för sättet den står och ”tvättar” sin mat i vattnet. Egentligen tvättar de inte maten utan fiskar efter den med framtassarna. Tvättbjörnen kan fånga både fisk och kräftor på det sättet. På engelska heter tvättbjörnen ”raccoon”. Det ordet kommer från ursprungsbefolkningen i Nordamerika. Där hette tvättbjörnen nämligen ”ahrah-koon-em” som betyder ungefär ”den som skrubbar och skrapar med sina händer”.

Tvättbjörnen är allätare och har lätt att anpassa sig till maten som finns i den miljön som den lever i. En tvättbjörn som bor i vildmarken äter mycket bär, nötter, insekter, fågelägg och fisk. Tvättbjörnar som bor i stadsmiljö är kända för att rota i folks sopor för att hitta matrester. I områden där det blir riktigt kallt på vintern, går tvättbjörnarna i ide, precis som vanliga björnar.

Från början levde tvättbjörnarna vilda. Då fanns de främst i Centralamerika, USA och runt gränsen till Kanada. I mitten av 1900-talet importerades de till Europa för att födas upp i pälsfarmar. Några tvättbjörnar rymde från farmarna och lyckades överleva i det fira. I dag finns det massvis av tvättbjörnar i framförallt Tyskland, men även på andra platser i Europa. På senare år har man sett tvättbjörnar även i Danmark så troligtvis kommer det inte dröja speciellt länge innan de dyker upp i Sverige också.

I slutet på 1970-talet 
var det många japaner som ville ha en tvättbjörn som husdjur. Det berodde på att den animerade filmen ”Rascal the Racoon” hade blivit populär. Tusentals tvättbjörnar importerades till Japan under några år. Precis som i Europa så lyckades en del av dem smita, och nu finns det vilda tvättbjörnar i nästan hela Japan.

Källor: ne.se, wikipedia.se