Martin Luther King blev känd över hela världen när han kämpade mot rasismen mot svarta i USA. I år är det 50 år sedan han mördades.

Martin Luther King föddes år 1929. Då hade det gått mer än 60 år sedan slaveriet förbjöds i USA. Ändå fanns det många lagar som skilde svarta och vita åt, och en hel del vita tyckte att slaveriet borde ha varit kvar. Värst var det i vissa stater i södra USA, som Georgia, där Martin Luther King bodde. Under uppväxten lekte han mycket med en granne, men när de fyllde 6 år tog vänskapen slut. Eftersom grannen var vit och Martin var svart tvingades de att börja i olika skolor. Att dela upp människor på det sättet kallas för ras-diskriminering. Det var något Martin skulle ägna sitt liv åt att bekämpa.

Slaveriet

 

Fram till 1865 var det tillåtet att ha slavar i USA. Under 1700-talet och början av 1800-talet togs mer än 100 000 svarta till fånga i Afrika och skeppades i båtar över Atlanten. Många dog under resan.

De som överlevde tvingades att arbeta med att till exempel plocka bomull.

Flest slavar fanns i de delar av USA som kallas sydstaterna.

När Martin var tonåring och gick i high school visade det sig att han var väldigt duktig på att hålla tal. Han var så duktig att han vann priser.
Efter en tävling skulle han ta bussen hem med sin lärare när en vit person steg på. Lagen sa att svarta måste resa sig och ge sin plats åt vita om det var fullt på bussen. Martin vägrade. Men när hans lärare sa att han var tvungen gav han till slut med sig.

På universitetet bestämde sig Martin för att bli pastor som sin pappa. Att predika tänkte han var bästa sättet att skapa förändring. Ungefär samtidigt blev han kär i en vit tjej. De två bestämde sig för att gifta sig, men Martin blev avrådd av sina vänner som sa att de båda skulle få problem. I vissa delstater i USA var fortfarande äktenskap mellan vita och svarta förbjudna.

 

När Martin var 24 år gifte han sig i stället med Coretta Scott. Året efter blev han pastor i staden Montgomery. Där skedde en berömd händelse år 1955. Det var när Rosa Parks vägrade att ge sin plats i bussen till en vit. När hon dömdes till böter tappade Martin Luther King tålamodet. Han var en av dem som ledde bojkotten mot bussarna. Man bestämde att ingen svart skulle åka med dem innan raslagarna togs bort. Det innebar att bussbolaget förlorade mycket pengar.

Efter mer än ett år ändrades reglerna så att alla fick sitta var de ville. Kampen hade lönat sig, och det var nu Martin blev en kändis över hela USA. Efter det bildade han en organisation som skulle kämpa mot rasism och för fattigas rättigheter. Han blev ledare i det som kallades medborgarrättsrörelsen.

 

Mäktiga människor ville stoppa Martin Luther King, till exempel de som styrde polisorganisationen FBI. Det fanns också grupper av svarta som tyckte att Kings sätt att få förändring var för långsam. De uppmanade till våld och ville skapa ett helt eget land för svarta i USA.

Demonstranterna blev ofta misshandlade. När tv visade bilder på poliser som slog fredliga människor tyckte många i USA att det var fruktansvärt. Fler och fler tyckte att svarta och vita borde få samma rättigheter.

1963 ordnade Martin sin mest kända marsch. Den gick till Washington, huvudstaden i USA, och samlade 250 000 människor. Det var där han höll det berömda talet ”I have a dream” (”Jag har en dröm” på svenska), där han drömde om att vita och svarta skulle kunna leva tillsammans. Det anses fortfarande vara ett av de bästa talen någonsin.

Under hela denna tid förändrades USA sakta. Lagarna ändrades, svarta behandlades bättre, fick sitta var de ville på bussar och tåg och lättare att rösta i valen. Även om det gick väldigt långsamt.

Lyssna själv

 

Vill du höra hur det lät när Martin Luther King höll sina tal? Sök bara på ”I have dream” på Youtube.

Den 4 april 1968 blev Martin Luther King skjuten då han skulle hålla tal från balkongen på ett hotell i staden Memphis. Han dog senare samma dag. Två månader efter det greps en man i London som dömdes till 99 års fängelse för mordet. Orsaken till mordet har aldrig kunnat redas ut. Martin Luther Kings död var en chock och han sörjdes över hela världen.
Numera hyllas han varje år genom Martin Luther King-dagen i januari, som är en helgdag i hela USA

 

Källor: ”Martin Luther King – Ett liv” av Tomas Dömstedt, kingencyklopedia.stanford.edu