I kväll är det premiär för den andra säsongen av Familjen Rysberg. Petra Mede fick läsa på inför sin roll som vampyrmamman Bettan.

Många är vana att se vampyrer i läskiga miljöer. Men familjen Rysberg bor i en förort och är precis som alla andra. Bortsett från att de gillar att dricka blod.

– Egentligen är de snälla vampyrer, säger Petra Mede, som spelar mamma Bettan. Men de är missförstådda av omvärlden.

Petra Mede

Noje_161118_Familjen Rysberg_Petra

Foto: Foto: Antonia Tsatsa

Är: Ståuppkomiker, programledare, skådespelare och författare.

Bästa KP-minnet: ”När jag var 9 år fick jag en brevvän tack vare KP. Jag minns att det var en tjej som bodde i Västsverige och som hade häst. Jag tror att jag var lite kär i henne, fast på avstånd. Vi skrev många brev till varandra, men vi träffades aldrig.”

Serien handlar om en vampyrfamilj som flyttar från Transsylvanien till Sverige. Mamma Bettan får jobb på en blodcentral, men alla i familjen trivs inte lika bra. Pappa Drak-Olle, som spelas av Marko ”Markoolio” Lehtosalo, har svårt att hantera förändringen.

– Jag tror att alla kan känna igen sig i deras situation, säger Petra. Det kan vara när man börjar i en ny klass eller kommer till ett nytt land. Man känner sig utanför och vill bli accepterad.

Serien är uppbyggd som en klassisk komediserie. Petra är komiker och van att ha en publik som reagerar på skämten. Men i Familjen Rysberg är alla skratt pålagda i efterhand.

– Det är en utmaning, eftersom man inte direkt hör om det är roligt, säger hon. Jag har fått lära mig att känna det själv. Om jag känner att jag håller på att börja skratta vet jag att det funkar!

I serien blandas humor med skräck. Men Petra gillar egentligen inte sådant som är läskigt.

– Innan vi började spela in serien visste jag nästan ingenting om vampyrer, säger hon. Så jag var tvungen att läsa på och lära mig allt.

Petra var ganska rädd som barn. Hon tyckte inte att det var kul att bli skrämd av spökhistorier.

– Jag sov i mina föräldrars säng tills jag var 10, berättar hon. Jag kan fortfarande vara lite mörkrädd om jag går utomhus sent.

Något som Petra däremot inte är rädd för är blod. Och det finns det mycket av i serien. Men blodet är egentligen saft och smakar faktiskt gott.

– Saften har fruktsmak och är inte så söt, berättar Petra. Den är så god att jag ibland glömmer att det ska föreställa blod, trots att vi dricker den ur blodpåsar.

Petra tycker att det finns både likheter och skillnader mellan henne och karaktären Bettan.

– Hon har en dubbel personlighet, förklarar Petra. Hon har en praktisk och hjälpsam sida som ser till att saker blir gjorda. Men samtidigt gillar hon att fixa sig och sätta på sig en snygg galaklänning för att göra livet roligare.

Petra tycker mer om att vara bekväm. Under inspelningen kan det bli jobbigt med allt smink, den stora peruken och de åtsittande kläderna.

– Jag trivs mycket bättre i myskläder, säger hon. Fast det är ju inte lika snyggt!

 

Den andra säsongen av Familjen Rysberg har premiär i Barnkanalen i kväll klockan 19.05.