Med likadana ringar och långa turnéer är Halestorm som en skön familj. På söndag har bandet en spelning i Stockholm. KP-webben har träffat sångaren Lzzy Hale.

Syskonen Lzzy och Arejay är uppväxta med rockmusiken. Var det inte pappans favoriter, Pink Floyd och Judas Priest som spelades, så var det toner från mammas favoritband The Beatles, som fyllde huset.

Vid fem års ålder lärde sig syskonen att spela piano. Sedan blev det gitarr för Lzzy och trummor för Arejay. När de var 13 och 10 år var det dags för första uppträdandet. I bilen på väg dit föddes bandet.

– Arejay kom på att vi behövde ett bandnamn, säger Lzzy. Han föreslog Halestorm, efter vårt efternamn Hale (hagel). Han blev retad för det tidigare, då kompisarna sa typ ”titta där kommer hagelstormen”. Men det låter ju egentligen tufft och hårt. Så vi uppträdde med det och det kändes rätt.

Efter den första spelningen var Lzzy och Arejay säkra, de skulle bli musiker, utan tvekan!

Fyra silverringar köptes, en till varje blivande bandmedlem, utan att veta vilka de två andra skulle vara. Men ringarna glömdes bort.

2003 blev Joe Hottinger bandets gitarrist och 2004 anslöt sig Josh Smith som basist. Bandet var komplett. Då, sju år senare, återfanns ringarna och de nya medlemmarna fick varsin, mest för skoj skull.

– Det var förutbestämt att det var vi! Ringarna passar oss perfekt. Min ring har jag inte tagit av mig på nästan tio år. Den är min lyckoamulett, berättar Lzzy.

Nio månader om året är bandet på turné. De långa turnérna är de kända för. Som tur är tycker de verkligen om att vara tillsammans.

noje_19-03-13_Harda-killar-ar-mjuka-inuti_1

Foto: Foto: Chris Phelps och Alex R. Kirzhner

– Andra band retar oss för vi att umgås även när vi är lediga, säger Lzzy. Vi är verkligen bästa vänner. Killarna är min andra familj.

Allt turnerande har också gett Halestorm chansen att spela med riktigt stora rockband som Stone Sour, Disturbed och Mega Death; band med medlemmar som ofta ser väldigt läskiga ut.

– Men jag har upptäckt att ju större och hårdare en kille ser ut, desto snällare och mjukare är han på insidan, säger Lzzy.

Josh är inte bara bandets basist. Han är också deras kock för att han gillar att laga mat. Om han inte gör det brukar Lzzy fixa någonting som killarna tycker är riktig äckligt.

– Jag mosar banan och avokado till en smoothie, säger hon och skrattar. Det är jättegott, men de andra blir nästan illamående av att se mig äta det.

Alla texter är Lzzys egna. Resten av bandet hjälper till att komponera musiken. Låtarna handlar om olycklig kärlek och jobbiga känslor. Texterna inspireras ofta av saker från hennes eget liv. Och från människor runt omkring henne, speciellt hennes fans.

– En gång fick jag ett brev av en tjej som hade det jättejobbigt hemma. Hon hade gått på en av våra konserter. Det blev som ett uppvaknande. Hon började själv skriva och spela musik. Och det räddade henne. När vi fick brevet skrev vi en låt till henne. Den heter Rock show. Den är bland det bästa vi gjort, tror jag.