Giftiga stjärtar, tio armar och beväpnade tallrikar. Det finns många coola vattendjur. Här är några av dem.

fakta_24-06-15_Havets-coola-invanare_1

En sur och giftig typ

Drakfisken är en häftig varelse som lever i Indiska oceanen och i vissa delar av Stilla havet. När den kommer simmande ser den ofta sur ut. Och då är det bäst att flytta på sig. Den har giftiga taggar på sina ryggfenor, och dem vill man inte bli stucken av. På natten jagar drakfisken småfisk, räkor och krabbor som den fångar med sina stora bröstfenor.

Den kan också skifta i färg för att smälta in i olika omgivningar och skydda sig från fiender. Visst ser den cool och annorlunda ut?

 

fakta_24-06-15_Havets-coola-invanare_2

Full fart från faror!

Flygfisken har förstorade bröstfenor som fungerar som vingar. En del arter har också förstorade bukfenor. Därför finns det både tvåvingade och fyrvingade flygfiskar. Den kan fly från fiender genom att hoppa upp över vattenytan och flyga framåt med hjälp av små fenrörelser. Tack vare kraftiga slag mot vattnet med stjärten kan den få rejält med fart och flyga uppemot 400 meter!

 

fakta_24-06-15_Havets-coola-invanare_3

8 armar – eller 100

Många känner till den åttaarmade och den tioarmade bläckfisken. Kring munnen finns en krans av oftast åtta eller tio tentakler. Man kan säga att den har många rörliga och muskulösa armar. Med hjälp av dem förflyttar sig bläckfisken smidigt i vattnet. Den åttaarmade tar sig fram på havets botten medan den tioarmade hellre simmar lite högre upp i vattnet.

Vid fara tar bläckfisken hjälp av ett svart moln! Ja, det är sant. Djuret har en bläckkörtel som bildar ett svart pigment, som bläck. När den sprutar ut pigmentet färgas vattnet svart och distraherar.

Bläckfisken kan också byta färg när den känner för det. Skinnet innehåller speciella celler med olika pigment. Genom att dra ihop eller förstora cellerna ändras färgen. Ofta byter den från mörk till ljus direkt efter att den har sprutat ut bläck. Bläckfiskar använder också färgbyten som ett sätt att prata med varandra.

En hona kan lägga upp till en halv miljon ägg! Och hon vaktar dem noga, men dör tyvärr kort efter att de sista har kläckts.

Den största bläckfiskarten Architeuthis kan bli uppemot 20 meter lång!

Pärlbåtsbläckfisken är den enda bläckfisk som har ett hårt yttre skal som dessutom innehåller gas. Genom att reglera gasmängden kan pärlbåten höja och sänka sig i vattnet. Den här coola bläckfisken nöjer sig inte med åtta eller ens tio armar. Den har nästan hundra stycken!

 

fakta_24-06-15_Havets-coola-invanare_4

Kul som en clown

Känner ni igen den här? Det är en av världens kanske mest populära fiskar. Ja, åtminstone om den heter Nemo. Efter Disneyfilmen Hitta Nemo känner de flesta igen den färgglada clownfisken till utseendet. Den brukar också kallas anemonfisk. Det är för att den inte överlever om den inte bor i en havsanemon (ett koralldjur). Havsanemoner har tentakler med giftiga nässelceller som bränns om man nuddar vid dem.

Clownfisken är nästan det enda djur som inte bränner sig på tentaklerna. Än är det ingen som vet varför. De gömmer sig inne i havsanemoner för att skydda sig mot fiender. Hela livet lever den med sin havsanemon och skulle inte klara sig utan den vänskapen.

Clownfisken äter plankton, alger och hoppkräftor. Namnet har den fått för att färgställningen går i lilabruna, knallorangea, röda och gula nyanser. Oftast har den också vita eller svarta linjer. Många tycker att de färgerna tillsammans liknar en clowns ansiktsmålning.

 

fakta_24-06-15_Havets-coola-invanare_5

Rockan slåss med spjut

Är det en tallrik som kommer simmande? Nej, det är en rocka. Den här coola fisken är rund och platt och lever på botten av havet. Ryggen är oftast mönstrad som havsbottnen för att rockan inte ska synas. Den har stora bröstfenor som är ihopväxta med huvudet. Med dem simmar den snabbt och smidigt. Stjärten är oftast smal och vass, som ett långt spjut. En del rockor har en riktigt kraftig tagg längst ut på ”svansen”, som de inte tvekar att slå med. Den som stör rockan riskerar att få en smäll som är så hård att taggen tränger in och fastnar. Och gift kan man få i sig på köpet.

Rockan äter ryggradslösa djur och krossar gärna måltiderna mellan tänderna. Den minsta rockan är 10–20 centimeter, den största kan bli uppemot 7 meter lång.

 

Källa: National geographic, Allt om vetenskap, Nationalencyklopedin och 1 000 frågor och svar av Nicola Baxter