Fåglarna kvittrar och tussilagon blommar. Naturen spritter efter en lång vinter. Men hur vet fåglar, blommor och insekter att det är vår?

Våren börjar inte på ett bestämt datum. Men på SMHI kan man undersöka hur vädret kommer att bli. Och där säger man att våren är här när temperaturen är över noll grader tio dagar i rad.

Det är bara vi människor som funderar på exakt när det är vår. Naturen själv har stenkoll. Den följer bara solljuset.

Dagarna är olika långa här för att jorden lutar lite i förhållande till solen. På vintern lutar jorden bortåt och då får vi kalla och korta dagar. På sommaren lutar jorden närmare solen, så då är dagarna långa och varma.

fakta_22-04-13_hitta-varen_4

Foto: Foto: Vilma Gustavsson

Tussilago

När vi på våren är vända mot solen händer massor av saker i naturen, i en bestämd ordning. Ordningen styrs av vilket djur som äter vad. Till att börja med behöver växterna solljus och värme för att växa. Mycket av det som växer blir mat till olika djur. De mindre djuren är i sin tur mat för rovdjuren. På det sättet startar kedjan när solljuset kommer tillbaka.

Träd och blommor vaknar alltså först. De som blommar tidigast på våren har varit färdiga ända sedan förra hösten. Knopparna ligger bara och väntar under snön. Tussilago och hassel är riktigt tidiga vildblommor. I trädgården kan man hitta krokusar och tulpaner som kommer ur lökar som planerades för länge sedan.

När det blir grönt och varmt vaknar också insekterna. De tidigaste är citronfjärilen, myggorna och flugorna. Strax efter vaknar igelkotten och andra däggdjur som gillar att mumsa på krypen. Samtidigt kommer ormarna och ödlorna fram. En varm vårdag kan man hitta massor av huggormar som ligger och solar. De kan inte värma upp sig själva.

Flyttfåglar är också insektsätare och de återvänder nu från varmare länder. De kommer tillbaka för att det finns mer plats och färre rovdjur här.

På våren sjunger alla sorters fåglar, men bara hanarna. Det gör de för att locka till sig honorna. Honorna väljer vem de vill para sig med och då gäller det för hanarna att visa sig stora och starka.

 

Källa: Nationalencyklopedin.se, ”Sov gott igelkott” och ”Vårens fåglar”

Visa hur lång våren har kommit där du bor!
fakta_22-04-13_hitta-varen_3

Foto: Foto: Thinkstock

Det finns många olika vårtecken och de kan vara olika beroende på var i Sverige man bor. Hur långt har våren kommit där du bor? Ta en bild och skicka den till oss! Skriv när och var du tog bilden. Ditt namn och ålder.

Skicka bilden till:malin.backlund@kpwebben.se.

Vi publicerar bilderna här på KPwebben.

 

KPwebbarnas vårbilder

fakta_22-04-13_hitta-varen_4

Foto: Foto: Vilma Gustavsson

Foto: Vilma Gustavsson, 12 år
Rörvik, 5 april. 

fakta_22-04-13_hitta-varen_5

Foto: Foto: Linnéa Backas

Foto: Linnéa Backas, 13 år
Stord, Norge, 2 april