Solen har så smått börjat titta fram, men fortfarande är det kallt utomhus. Och på många ställen i Sverige ligger det mycket snö kvar. För de vilda djuren är det fortfarande tufft att hitta mat. Därför tipsar KPwebben om hur du kan hjälpa dem!

Ännu har inte vintern släppt helt taget. Och de som inte kan köpa mat i en affär är såklart de vilda djuren. Det är fortfarande jobbigt för många djur att hitta föda. KPwebben har kollat vilken favoritmat de olika djuren har.

Tips om mat till:

– Trädgårdsfåglar:
Solrosfrön, hampfrön, talgbollar och nötter.

– Måsar, trutar och hägrar:
Fisk, bröd, kokt pasta och blöt kattmat eller hundmat.

– Duvor:
Hampfrön, solrosfrön och säd av olika slag.

– Kråkfåglar:
Katt – och hundmat, ost och brödkanter. De äter det mesta men ge dem inte matrester som är saltade eller väldigt kryddiga.

– Fasaner och rapphöns:
Viltfågelblandningar, vete och havre.

– Hackspettar:
Talgbollar, solrosfrön och jordnötter.

– Svanar, gäss, gräsänder och sothönor:
Havrekross, vegetabiliskt hönsfoder, helt vete, havre och bröd.

– Harar:
Knoppar och bark från vissa lövträd, framför allt från asp och sälg. De gillar också att knapra på hö, spannmål och pellets.

– Rådjur:
Hö, frukt, grönsaker och pellets.

Att tänka på!
– Om du använder talgbollar, glöm inte att plocka bort gamla talgbollsnät. Då riskerar inte näten att förvandlas till farligt skräp som fåglar och andra djur kan fastna i.
– Många sjukdomar sprids via fågelmatbordet. Därför är det bra att använda fågelbord/automater där fåglarna inte kan sitta i maten.

Källa: Rädda Djuren! Djurens Rätts juniortidning/www.viltrehab.info