När det blir snö, is och kallt kan det vara svårt för våra vilda djur att hitta mat. KP tipsar om hur du hjälper djuren bäst i vinter!

Småfåglar
Ställ gärna maten under en trappa eller något annat skydd och helst i närheten av buskar. Annars finns risken att hök, hackspett, mes eller kråka anfaller. Småfåglar älskar fröblandningar. Du kan till exempel lägga ut undulatfrö. Många småfåglar tycker också om solros- och hampfrö eller jordnötter som inte är saltade. Körsbärskärnor är också populära! Ge gärna äpple men de mindre arterna måste ha äpplet finhackat för att få i sig det. Fåglarna rödhake och gärdsmyge kan du ge leverpastej som du blandar med hackad havregryn. Margarin, kokosflott och talg kan du också ställa ut.

fakta-27-12-11_hjalp-djuren-i-vinter_2

Duvor
Duvor vill helst ha hel vete, skalade solrosfrön, majs eller torkade ärtor.

fakta-27-12-11_hjalp-djuren-i-vinter_3

Ugglor
Ugglor lever på mus och sork. För att mata en uggla är därför det bästa att lägga ur fröer på marken. Detta drar till sig sorkar och möss på natten, vilket gör att ugglorna har någonting att jaga.

Änder, gäss, svanar och sothöns
Mata med hel vete, korn eller havrekross. Bröd ska du bara ge i nödfall och det är viktigt att brödet inte är mögligt för det kan göra dem sjuka. Ploga gärna bort snö så att gässen når gräs på marken.

Swan on icy water with snow scene

Havsörn, häger, rördrom och storkar
Småfisk är bra mat, till exempel rester från pimpling eller sill. Lägg fisken i vattnet men inte så djupt att fåglarna inte ser den. Om du ska mata fåglarna med fisk som har varit djupfryst så kan du lägga en B-vitamintablett per fågel bakom gällocken.

fakta-27-12-11_hjalp-djuren-i-vinter_5

Ekorre
De flesta sorters nötter men helst hassel- och jordnötter. Det är väldigt viktigt att de är osaltade! Ekorren tycker också om ost, talg, solrosfrö, vete och äpple.

 

fakta-27-12-11_hjalp-djuren-i-vinter_6

Harar, rådjur, älgar och vildkaniner
Rotfrukter som rödbetor, morötter, foder- och sockerbetor är bra. Äpplen också! Du kan lägga ut hö men det är viktigt att det ligger skyddat så att det inte blir vått och mögligt. Om du har möjlighet så är det bra att ge tillgång till rinnande vatten. Gräv en grop och fyll den med vatten men se till så att djuren inte kan halka i. Det gör du genom att lägga sand, granris eller halm på isen kring vattenhålet. De svaga djuren kan ha svårt att nå maten då de blir bortputtade av de som är starkare. Därför är det allra bäst att sprida ut matställena. Att ha flera ställen med torrhö, frukt och ris gör att även de svaga har en chans att få i sig maten.

 

fakta-27-12-11_hjalp-djuren-i-vinter_7

Rovdjur
Fjällräven går bra att mata med kattmat. Småvessla och hermelin äter gärna möss som tagits i fällor inomhus.

fakta-27-12-11_hjalp-djuren-i-vinter_8