Kolmårdens djurpark har fått en ny berg- och dalbana. En riktigt stor. Vi åkte dit för att testa – innan den ens öppnat.

Wildfire

* Högsta och brantaste träbanan i Europa.

* Topphastighet: 115 kilometer i timmen.

* Fallhöjd: 56 meter.

* Maxlutning: 83 grader.

* Rankad bland årets tio bästa åk-attraktioner i världen av tidningen Los Angeles Times.

Betyg

femkpw

Noje_161621_Wildfire_Fakta

Foto: Foto: Lisen Hönig

Tilda: ”Den var så häftig! Jag kommer åka den massor av gånger!”

Maja: ”Förut var Helix på Liseberg min favorit, men den här var ännu roligare!”

Lukas: ”Om du gillar att åka berg- och dalbana får du inte missa den här. Den har allt!”

Det regnar och blåser på Kolmården. Och det är ovanligt kallt för att vara juni. Men är det provåkning av den nya berg- och dalbanan Wildfire så är det, och då kan varken störtregn eller stormvindar stoppa KP:s testpatrull. Den består av KP:s chefredaktör Lukas Björkman och 12-åringarna Tilda Andersson och Maja Ullgren från Norrköping.

– Det känns lite pirrigt, men väldigt häftigt att vi kommer få vara några av de första i världen att åka, säger Maja medan vi går mot samlingsplatsen för de inbjudna journalisterna.

Efter lite information om bygget av banan är det så äntligen dags att gå uppför trapporna till påstigningsplatsen. Det är ett imponerande bygge att titta upp på, och ser lite ut som ett jättestort plockepinn-spel. För just det – hela banan är byggd i trä.

Eftersom det inte är några köer hinner testpatrullen knappt tveka. Nästan direkt är det dags att ta plats i vagnarna. Säkerhetskontrollen är noggrann. Det gäller det att sitta fast ordentligt, för under åkturen kommer det gå både ruskigt snabbt och åkas såväl uppochner som på tvären.

Testpiloterna hinner göra ett lite nervöst segertecken mot kameran innan det bär av mot den första superbranta uppförsbacken. Några små skrik hörs på vägen upp, sedan dundrar det till och vagnarna kastar sig nerför det första stupet, medan passagerarna vrålar.

Två minuter senare rullar vagnarna in vid påstigningsplatsen igen. Det är en blöt och lite tagen testpatrull som kliver ur.

– Det här slår allt jag någonsin åkt! säger Lukas.

– Ja, det var helt sjukt! säger Tilda och Maja i kör innan alla tre går vidare för att kolla på bilder på sig själva från åkturen.

Men strax har de gått runt och är tillbaka vid start.

– Man måste ju såklart åka mer än en gång när man har chansen! säger Tilda.

Hon och Maja får återigen hjälp att spänna fast sig.

– Den här gången ska jag filma! säger Lukas och tejpar fast mobiltelefonen på sin egen hand.

Efter andra åkturen får det räcka för Lukas, men Tilda och Maja är noggranna testpiloter och vill pröva att åka allra längst fram.

När de kommer ner igen, för tredje gången håller båda för ansiktet. Gråter de? Var det så läskigt att sitta längst fram? Nej då, så lätt skrämmer man inte testpatrullen.

– Det var helt klart de bästa platserna, säger Maja. Men kanske inte när det spöregnar.

– I nerförsbackarna kändes det som att någon kastade grus i ansiktet på en! säger Tilda.

Noje_161621_Wildfire_Testpatrull

Foto: Foto: Lisen Hönig

Testpiloterna

Maja Ullgren, 12 år. Gillar Helix på Liseberg, spela fotboll och att hänga med kompisar.

Tilda Andersson, 12 år. Gillar Balder på Liseberg och att dansa.

Lukas Björkman, 36 år. Gillar Insane på Gröna Lund, sport och att vara med familjen.

 

Premiären blev uppskjuten

Premiären för allmänheten skulle ha varit den 18 juni. Den 17 juni meddelade tillverkarna av säkerhetsbyglarna att det eventuellt kan finnas ett mindre fel på dem. Nu väntar man på nya delar. När detta skrivs har inget nytt premiärdatum för Wildfire bestämts. Kanske öppnas den redan nu i helgen.