Dog han av en svensk knapp eller av en norsk kula? Krigarkungen Karl XII:s död är en av Sveriges mest omtalade mordgåtor.

Karl XII var bara femton år när hans pappa dog. Inte nog med att han miste sin far, han blev kastad rakt in i rollen som kung. I 20 år hade det varit fred i Sverige men nu såg danskarna, ryssarna och tyskarna sin chans att gå till attack. Med en så ung och oerfaren svensk kung såg de ljust på sina möjligheter att vinna. År 1700 attackerades Sverige och ”Stora nordiska kriget” bröt ut.

Efter 15 år av krig bestämde Karl XII att Svenska armén skulle gå in i Norge och ta över Fredrikstens fästning. Fredrikstens fästning var svår att inta, den skyddades av tre andra fort och hade en stor sumpmark omkring sig. Genom att utnyttja Sveriges alla resurser lyckades Karl XII ställa upp en armé på 40 000 man. Anfallet mot Norge inleddes på hösten 1718. Det här var början på slutet för Karl XII.

Karl XII och hans män närmade sig slottet genom att gräva löpgravar, långa fåror i marken som man skyddade sig i. Svenskarna grävde sig sakta men säkert närmare och närmare fästningen. Den 30 december 1718 var de nära. Kungen följde arbetet noggrant. Han stod upp i en löpgrav och stödde armarna mot dess kant när han träffades av ett skott. Han dog omedelbart. Om det som träffade honom var en knapp eller en kula är inte säkert. Men Karl XII stupade mitt under brinnande krig utanför Fredrikstens fästning.

Mycket snart efter dödsskottet började rykten spridas om att Karl XII mördats. Kring kungen fanns berättelser om att han var osårbar. En knapp från kungens egna kläder sades vara det enda som kunde skada honom.
Under snart trehundra år har det spekulerats kring vad som egentligen hände vid Fredrikstens fästning i Norge den 30 november 1718. Vissa säger att en svensk soldat sköt honom med en knapp. En knapp som finns att se i Varberg. Mannen som tros ha skjutit kungen i så fall heter André Sicre och ska ha varit ute efter den svenska tronen. Andra säger att kungen dödades av en norsk soldats kula.

Hur det gick till är fortfarande en gåta.

Källa: Nationalencyklopedin