Hur ska miljön räddas?

Snart börjar ett stort möte i Paris i Frankrike. Där ska världens länder försöka komma överens om hur klimatförändringarna ska stoppas.

Håller jorden varm

Klimatgaser kallas också för växthusgaser. De gör att en del av solens värme hålls kvar på jorden i stället för att stråla ut i rymden.

Vi människor släpper bland annat ut klimatgaser när vi flyger flygplan, tillverkar saker i fabriker, kör bensin- bil och föder upp kor.

Klimatet förändras på jorden, vilket gör att det kan bli svårare att leva här. Havet stiger, vattnet blir varmare och isen smälter. Det beror till stor del på klimatgaser som har släppts ut av oss människor, tror forskare. Sedan 1995 har FN (Förenta  nationerna) hållit många möten med världens länder om hur utsläppen ska kunna minskas. Snart är det dags för det ett av de viktigaste, COP 21 i Paris.

Mer än 800 forskare har i flera år arbetat med en rapport. De har kommit fram till att klimatförändringarna till minst 95 procents säkerhet beror på oss människor. Rapporten har granskats av 2 000 experter och godkänts av nästan alla världens länder.

I Paris ska experter och ledare samlas och diskutera. Målet är att komma fram till ett avtal (en överenskommelse mellan länderna) som alla är nöjda med. Det blir nog inte lätt. När man försökte samma sak vid ett möte för sex år sedan gick det inte så bra som man hade hoppats. Många blev väldigt besvikna.

Anna Lindstedt är Sveriges chefsförhandlare i Paris. Hon tror att det kommer att gå bra. Mycket har förändrats sedan det förra stora klimatmötet. Klimatvänlig el har blivit billigare, det har kommit smarta uppfinningar och många fler tycker att frågan är viktig. Bland annat de stora länderna USA och Kina, som förut inte ville skriva på några avtal.

– Jag tror det beror på att vi nu är ännu mer säkra på att förändringarna är orsakade av oss människor, säger Anna Lindstedt. Och att fler märker effekterna, som stormar och oväder.

Ändå blir det svåra förhandlingar, tror hon.

– När världens länder ska komma överens är det svårt. Och det handlar inte bara om att minska utsläpp.

De fattiga länderna som ännu inte har släppt ut så mycket klimatgaser, exempelvis för att de inte har lika många bilar, vill inte att det ska bli orättvist. Men det blir det om de inte får utvecklas som de rika länderna har gjort, menar de. Och om de måste betala lika mycket som rika länder för klimatvänliga
uppfinningar.

– Alla kanske inte blir nöjda med alla detaljer – men det viktiga är att alla är med, säger Anna Lindstedt.

Klimatmötet pågår från den 30 november till den 11 december.

Källor: DN, regeringen.se, cop21paris.org

 

Den här artikeln publicerades på Nyheterna i KP 17, 2015