YOOOOOOHIIIIIIIIIOOOOOOO… Så kanske det lät på den där operan i London för 18 år sen. Det var nämligen så det gick till när den svenska artisten Yohio fick sitt mellannamn.  Hans föräldrar hörde en sång som lät så och tyckte att det var ett mycket bra namn på en pojke.

Yohio

Namn: Yohio Rehn
Ålder:
 17 år
Bor:
 I Sundsvall
Familj:
 Mamma, pappa och två småsystrar, 10 och 2 år
Favoritmangafigur:
 Keroro
Favoritfilm:
 Sagan om ringen-trilogin

Yohio har varit populär i Japan ett par år, både som soloartist och som gitarrist i bandet Seremedy. I våras släppte han sitt första soloalbum Reach the sky. Det är ett minialbum med sex låtar. Under vintern är det tänkt att albumet ska växa och innehålla dubbelt så många.
Det är tre saker som gör att Sundsvallsgrabben sticker ut. Att han sjunger och talar (nästan) flytande japanska, att han är grym på gitarr och så hans klädstil förstås – som han tycker har fått för mycket uppmärksamhet.

Foto: Kristofer Lönnå

Foto: Foto: Kristofer Lönnå

Foto: Kristofer Lönnå

å– Jag är varken någon fotomodell eller en docka. Min stil är bara en liten del av helheten. Jag skulle önska att folk kunde lyssna på min musik först och främst. Det är ändå det jag jobbar med.

Medlemmarna i Seremedy träffades via communityn Bilddagboken och bandet bildades 2010. När karriären tog fart blev det också viktigare skilja mellan privatpersonen Yohio och artisten Yohio.

– Jag slutade sminka mig privat när jag var 14 och började i bandet. Min stil blev ett sätt att fokusera på musiken. När jag är ledig spelar utseendet inte så stor roll. Då kan jag gå runt i mjukisbyxor.

Det var Yohios mangaintresse som fick honom att lära sig japanska. Han köpte textböcker och läromedel på internet och lärde sig läsa och skriva helt själv. Uttalet övade han upp genom att titta jättemycket på anime. Nu när han är hemma i Sverige är det svåra att hitta någon att prata med. För att hålla kunskaperna färska skriver han mejl på japanska och lyssnar på japansk musik.

Just nu längtar han efter semester. Att bara få slappa i soffan och dricka te. Kanske gå på bio? När KP träffade Yohio var det bara några dagar kvar till premiären av Hobbit: En oväntad resa.

– Jag ska tälta utanför biografen. Det kommer bli riktigt kallt i Sundsvall men jag får ta med mig en ordentlig sovsäck och varmt kaffe. Kaffet är inte till för att drickas – det ska hällas i ansiktet så jag inte somnar.

Visual kei: Stilen betyder ungefär ”synlig stil” och har funnits i Japan drygt 30 år.  En liknande stil fanns i Europa på 1970-talet. Den kallades för glamrock och artister som David Bowie och hårdrockarna Kiss lekte med mycket smink och coola frisyrer. Sådant som tidigare ansågs tjejigt blev rock n roll.
Även om de flesta visual kei-artister är killar så finns det några tjejband. Ett av dem är bandet Exist-trace.

Visste du att: Yohio är väldigt blyg. Första gången han sjöng inför någon annan var för bara ett år sedan.

Musikvideos med Yohio: Klicka här för att komma till Yohios youtubekanal.