De är bästa vänner och sökte till Idol ihop. I kväll tävlar 16-åringarna Cameron Jai och Rebecka Karlsson i den andra fredagsfinalen!

Det är tre år sedan Rebecka Karlsson och Cameron Jai träffades första gången. De möttes på en talangjakt – och Cameron vågade inte prata med Rebecka.

Kompisbild från Rebeckas Instagram.

Foto: Foto: Rebecka Karlsson

Kompisbild från Rebeckas Instagram.

– Han var rädd, för han hade hört rykten om att jag skulle vara elak, minns Rebecka.

– Ja, folk hade pratat skit om henne. Att hon skulle vara värsta divan och bitchig. Men när jag träffade Rebecka insåg jag att det inte var sant. Hon var jättesnäll!

De hängde ihop resten av tävlingen – och efter. Snart var de bästa vänner.

– Cameron och jag är lika. Vi gillar samma filmer och serier och skrattar åt samma saker. Och han är fett rolig!

– Vi förstår verkligen varandra på ett speciellt sätt, tycker Cameron.

De har stöttat varandra i vått och torrt. När den ena har haft det svårt, har den andra funnits vid sidan och peppat. Cameron led av svår scenskräck i början, vilket Rebecka hjälpte honom att bli av med. Hon i sin tur utsattes i flera år för mobbning.

– Det började redan som liten. När jag var 8 år var jag med i Talang på tv. Sedan syntes jag i tidningen. Jag klädde mig färgglatt och var sprallig. Det stack i andras ögon. Jag accepterades inte i skolan, säger hon.

Men den värsta mobbningen kom från andra barns mammor, berättar Rebecka.

– De kunde komma fram till mig och säga att jag inte fick gå på deras barns kalas. Eller skriva elaka kommentarer på min Youtube-kanal. Kalla mig fula ord och skriva att jag sjunger så falskt att jag inte borde få stå på scen. Jag grät ofta över det. Min mamma blev ursinnig. Men egentligen är det skrattretande hur vuxna människor kan göra så mot ett barn. De ska ju vara våra förebilder, säger Rebecka.

Den svåra tiden ledde till att hon höll sig för sig själv och till slut valde att byta skola. Men drömmen om att stå på scen gav hon aldrig upp.

– Jag älskar det så mycket, det ger mig en massa energi! Idol har redan gett mig mycket självförtroende tillbaka.

Cameron har under Idol-tiden berättat att han är transsexuell. Han föddes som tjej men ser sig själv som kille.

– När jag var yngre kändes det jättejobbigt. Jag var osäker på vem jag var och hade många tankar. Det tog sin tid att reda ut dem. Men nu är jag säker på mig själv, och det känns jättebra, berättar han.

Att komma ut inför andra människor blev ett naturligt steg. Men det är inget Cameron vill fokusera på.

– För mig är det ingen stor sak. Jag säger bara ”förresten, jag är trans” och sedan är det inget mer med det. Om någon inte accepterar mig får det stå för den. Jag har jättefina vänner som stöttar mig.

Nu är drömmen för de två bästisarna att ta sig till final ihop.

– Det skulle verkligen bevisa hur vi har stöttat varandra hela vägen. Vi är glada för varandras framgångar, säger Rebecka.

– Men vi kommer säkert att bli osams för någon liten struntsak! För vi umgås nästan dygnet runt under Idol. Och vilka vänner bråkar inte ibland? säger Cameron.