I fredags avgjordes den stora Idol-finalen i Globen. Kampen stod mellan Liam Cacatian Thomassen, Rebecka Karlsson och Charlie Grönvall. Här är Sveriges nästa idol!

Guldkonfettin ligger som ett täcke på golvet i Globen. Tv-sändningen är slut och läktarna har tömts på folk. Men kvar på scenen står Liam Cacatian Thomassen, med en stor blombukett i famnen. Han har just vunnit Idol.

Liam Cacatian Thomassen i ett guldregn av confetti.

Foto: Malin Bäcklund

Liam Cacatian Thomassen.

– Jag vill bara fortsätta. Jag skulle kunna lägga mig och sova här mitt på scenen, så mycket älskar jag den. Fast jag kommer nog inte att kunna sova inatt, säger den lyckliga vinnaren till KP.

Vinnarlåten, Playing with fire, har han fått framföra två gånger. Sista gången var bara sekunder efter att han hade utropats som vinnare av Idol 2016 – till publikens öronbedövande jubel.

– Egentligen var jag så glad att jag bara ville ställa mig och skrika. Men jag behöll fokus och avslutade med kvalitet. Det här är första gången jag är i Globen.

I finalen tävlade Liam mot Charlie Grönvall och Rebecka Karlsson. Själv trodde Liam att han skulle komma trea. Men juryn och tittarna var eniga – kvällen tillhörde den 19-åriga hip hop-killen från Göteborg.

– Dröm stort! Du kan gå hur långt som helst, sa jurymedlemmen Nikki Amini efter ett av Liams framträdanden i finalen.

– Jag känner mig som en stolt pappa, sa Quincy Jones III.

Rebecka Karlsson

Foto: Malin Bäcklund

Rebecka Karlsson

Det var Quincy som plockade in Liam i tävlingen i början av säsongen. Då var Liam osäker på sig själv. Han tvivlade på sin förmåga och hade knappt sjungit inför publik.

– Jag vågade inte ens sjunga för min familj, berättar han. Jag tänkte att jag kanske inte var bra på att det och att jag borde sluta försöka.

Osäkerheten märktes i början av tävlingen. Liam tappade texten på scen två gånger.

–  Det var svårt att gå från noll till hundra på så kort tid. Men efter missarna kände jag att det där får aldrig hända igen, säger han.

Och det lyckades han hålla. Under fredagsfinalerna har tittarna fått se Liam gå från klarhet till klarhet, och juryn har berömt honom för hans stora utveckling.

–  Jag har växt otroligt mycket sedan starten, håller Liam med. Idol är den bästa skolan!

Charlie Grönvall

Foto: Malin Bäcklund

Charlie Grönvall

Under Idol-veckorna bor alla deltagara på ett hotell i Stockholm. Liam har varit borta från hemstaden Göteborg i flera månader. Men han har inte haft så mycket hemlängtan.

– Det har varit underbart att bo med personer som har samma dröm som jag. Hemma vill ingen av mina vänner åt samma håll. Jag har känt mig ganska ensam.

Kvällens tvåa, Rebecka Karlsson, är också nöjd med kvällen.

– Jag kunde inte ha gjort något annorlunda. Allt gick som jag hade tänkt. Eller till och med ännu bättre. Jag kände mig som en superstar på scenen. Det var som i en dröm. Nu längtar jag efter att göra egen musik, säger hon.

För vinnaren väntar turné, skivkontrakt och en resa till Los Angeles i USA.

– Det är overkligt, säger Liam. Om jag ska drömma stort så är det den amerikanska eller brittiska marknaden jag vill in på. Jag vill joina den scenen och bli en av världsstjärnorna! Och nu ska jag resa till staden som håller min dröm i handen …