Glöm gnisslande fioler och torra trummor. Vi har snokat fram ett gäng betydligt skönare musikinstrument!

Det finns ett helt gäng knasiga instrument där ute. Som Stroh-violinen, en elektrisk fiol med inbyggd högtalare. Eller näsflöjten, som man blåser i med just näsan.

Men allra tuffast är kanske ett instrument som heter Theremin. Det är nämligen nästan magiskt – du spelar utan att röra det.

Man viftar med händerna någon decimeter från instrumentet och med lite träning uppstår ljuvliga melodier. Ena handens rörelser bestämmer vilken ton det blir, den andra handen sköter volymen. Oouuouuo! Ljudet blir härligt kusligt, lite som en susande höstvind i ett gammalt spökslott!


Hyperbasflöjten är inte 
bara häftig för att den är åtta meter lång och den största av alla flöjter som någonsin har byggts. Den är också extremt frän för att man kan spela supermörka toner med den. Så mörka toner att många (speciellt gamla) inte ens kan höra dem – örat uppfattar dem helt enkelt inte. Varför man ska kunna spela sådana toner är oklart, men häftigt är det ju som sagt.

Jätteflöjter i all ära, de är faktiskt små plutt-instrument jämfört med musikvärldens riktiga bjässe – piporgeln.

Piporglar finns oftast i kyrkor och är så stora att man knappt kan fatta det. Som exempel kan vi ta Wanamaker-orgeln. Den står i ett köpcentrum i USA och är det största instrumentet i världen. Orgeln består av 28 000 rör i olika storlekar och behöver sex våningar i byggnaden för att få plats. Och kom ihåg att sätta in öronpropparna om du tänker jamma loss på orgeln. Spelar man på högsta volym är det nämligen stor risk att man får hörselskador!

Ganggu, langleik och xiangjiaogu – instrument kan ha många fräsiga namn. Men det allra bästa tillhör nog ändå ett walesiskt stränginstrument. Till utseendet är det inte så värst speciellt. Det ser ut som en liten harpa eller något – men å andra sidan heter det crwth. Pröva att säga det snabbt nio gånger. En riktig tungvrickare!

2010 hittade några
 arkeologer en flöjt i Tyskland. Efter att ha borstat bort en massa gammalt damm och undersökt den i ett laboratorium visade det sig att det inte var vilken gammal blockflöjt som helst. Det var det äldsta instrumentet man någonsin har hittat!

Flöjten är gjord av ett ben från en gammal gam. Antagligen har någon musikalisk grottmänniska tutat loss på den för hisnande 35 000 år sedan!