För en miljon år sedan levde arter på jorden som är helt olika de som lever här idag. Sabeltandade tigrar, hjortar med jättelika kronor och enorma fåglar. Läs mer om istidens djur!

En istid är en period då jordens temperatur sjunker så lågt att planeten blir helt nedisad. Efter en kall period värms jorden upp igen. Det går mycket snabbare för isen att smälta än vad det gör för den att skapas. Förändringen blir alltså mycket större och kraftigare när istiden är på väg att ta slut. Vissa arter som levt under istiden har därför inte klarat av den stora miljöförändringen och dött ut. Läs mer om varelser som levde under den senaste istiden för 10000 år sedan!

 

Mammut

fakta_07-03-12_Istidens-djur_1

Foto: aurochs1, foto-wikimeda-leandro-kibisz, pavel-riha, perfect-vision-graphics

Mammutar levde på norra halvklotet för ungefär fyra miljoner år sedan, fram tills för ungefär fyra tusen år sedan. De största arterna var Kejsarmammuten och Mammuthus trogontherii som levde i Nordamerika. De hade ungefär 4,7 meter i mankhöjd. De var mer än dubbelt så höga som människan, alltså. Det fanns en dvärgform också. Den var runt två meter i mankhöjd. Mammuten hade tjock päls och upp till fem meter långa, starkt uppåt- och inåtböjda betar. De levde på blad och gräs. Mammuten jagades av människan. Jakten kan ha bidragit till att arten dog ut.

Sabeltandstiger

fakta_07-03-12_Istidens-djur_2

Foto: aurochs1, foto-wikimeda-leandro-kibisz, pavel-riha, perfect-vision-graphics

Den sabeltandade tigern levde för ungefär 30 miljoner år sedan. Artens övre hörntänder var utvecklade till långa, sabelliknande vapen. Nack- och skulderpartiet var väldigt kraftigt men den sabeltandade tigern fanns i alla storlekar. Från ungefär samma storlek som en tamkatt till större än den största nutida tigern.

Grottbjörn

Arten grottbjörn fanns i norra Asien och Nordamerika. Grottbjörn var större än dagens björn. En vuxen hane kunde väga 500 kilo. Björnen åt mest växter och kan även ha varit asätare. Vinterdvalan tillbringade björnen i grottor, djur som dog då bevarades väl som skelett i grottavlagringarna. I Drakgrottan som ligger i Österrike har man funnit rester av minst 30 000 grottbjörnar! Anledningen till att grottan kallas som den gör är att man först trodde att grottbjörnarnas skelett tillhörde drakar.

Uroxe

fakta_07-03-12_Istidens-djur_3

Foto: aurochs1, foto-wikimeda-leandro-kibisz, pavel-riha, perfect-vision-graphics

Uroxen levde i större delen av Europa, Asien och norra Afrika. Typiskt för den här arten var ett långt, smalt huvud med kraftfulla, framåtböjda horn med inåtpekande spetsar. Tjuren var brunsvart med ljus ryggstrimma, kon rödbrun eller mörkbrun och kalven rödbrun. Uroxarna var storvuxna med en vikt på runt ett ton. Uroxen är grunden till vår tama nötboskap, våra kor och tjurar. Människan började tämja uroxen för 9000 år sedan ungefär.

Jättehjort

Jättehjorten levde i Europa och delar av Asien. Mankhöjden var ungefär två meter. Handjurens väldiga hornkrona var ibland över 3,5 meter bred! Kronan användes mer för att imponera på andra jättehjortar än som direkt redskap för slagsmål.

Teratornier

fakta_07-03-12_Istidens-djur_4

Foto: aurochs1, foto-wikimeda-leandro-kibisz, pavel-riha, perfect-vision-graphics

Teratornier är en familj fåglar som levde för miljoner år sedan. Fåglarna var enorma, vissa raser hade ett vingspann på upp till åtta meter! Inga andra fåglar som människan känner till är större.