Iza & Elle började spela in dansvideor på Tiktok för två år sedan. Nu har de mer än 4 miljoner följare i olika länder. Vi fick chansen att prata med dem om vad som är speciellt med att vara enäggstvillingar, hur det är att vara känd och om framtiden.

Iza & Elle Cryssanthander

Ålder: 13 år.

Bor: I Danderyd utanför Stockholm.

Familj: Storasyster Smilla, 16, mamma Stina och pappa Lelle.

 

Iza & Elle väljer:

Favoritmat:
Iza: Kyckling och söt­potatis-pommes.
Elle: Kycklingcurry.

Favoritgodis: Choklad (båda).

Favoritämne: Bild och engelska (båda).

Favoritdjur: Hund (båda).

Favoritfärg: Grå och rosa (båda).

Berätta hur allt började!

– Vi har hållit på med dans sedan vi var små. Vi gick på dans tills vi var 7–8 år. Sedan började vi med fotboll. Fast då dansade vi hemma i stället. Sedan upptäckte vi Tiktok. Vi såg ett klipp som någon hade lagt upp på Instagram. Vi tyckte att det såg roligt ut, så vi laddade ner appen. Till en början hade vi var sitt konto. Sedan insåg vi att det var mycket roligare att spela in klippen tillsammans.

Hur kommer ni på idéer?

– Oftast testar vi olika saker tillsammans och väljer ut de idéer som vi tycker känns bra. Sedan testkör vi framför kameran. Då kan vi se om vi tycker det ser bra ut innan vi spelar in på riktigt.

Vilken sorts video är roligast att göra?

– Det beror lite på vad vi känner för just den dagen.
Vi tycker ju att alla våra videor är roliga att göra. Men vissa dagar kan vi känna för att göra en dansvideo. Då gör vi det. Andra dagar vill vi hellre göra en komedivideo. Att vi bestämmer själva är det som är så roligt.

Hur har era liv förändrats sedan ni blev kända?

– Vi känner oss som vanligt. Men vi har ju märkt att fler och fler känner igen oss när vi är ute bland folk. Alla våra följare är jättesnälla, så det är bara roligt. Men till stor del har våra liv inte förändrats. Vi går i skolan, tränar fotboll och umgås med våra kompisar som vi alltid har gjort.

Vad har ni lärt er av att vara aktiva på sociala medier?

– Vi har blivit bättre på engelska, eftersom vi skriver och pratar på engelska på alla våra sociala kanaler. Det beror på att det är väldigt många från olika länder som följer oss. Vi hade tyckt att det vore superbra om vi kunde texta allt vi säger på alla olika språk, men det går tyvärr inte.

Varför tror ni att ni har blivit så stora?

– Det är en svår fråga. Vi tycker ju att det vi gör är väldigt roligt. Det är många som kommenterar att det syns på oss att vi är glada. Det kan också bero på att vi är enäggstvillingar som dansar synkroniserat. Vi måste förstås öva väldigt mycket på det. Men vi har egentligen alltid varit synkade. Det känns som en naturlig del av att vara enäggstvillingar. Vi tänker på samma sätt i många situationer.

Hur är det att ha en tvilling?

– Det bästa är att man alltid har någon att vara med.
Dessutom får vi en dubbelt så stor garderob, eftersom vi kan låna varandras kläder. Det finns nog inget som är jobbigt med att ha en tvilling. Det är inte jobbigare än vad det är att ha ett vanligt syskon.

Ni är ju väldigt lika till utseendet, men är ni olika på något sätt?

– Jag gillar lakrits och det gör inte Iza. Annars är vi nog ganska lika i det mesta, säger Elle.

Blir ni någonsin osams?

– Ja, det blir väl alla syskon. Men det händer inte så ofta, och vi blir aldrig osams om något allvarligt. Det brukar mer handla om vem som ska få ha på sig en speciell tröja.

Har ni några planer inför framtiden?

– Vi tänker inte så långt fram. Vi passar på att ha roligt här och nu. Vi tror inte att det är så många i vår ålder som vet exakt vad de ska göra i framtiden. Men vi gillar det vi håller på med just nu och hoppas att det är något som vi ska kunna fortsätta med!

 

Noje 180918 iza och elle tik tok

Foto: Skärmbilder

Iza och Elles bästa tips

  • Hitta något som du tycker är kul. Vi valde att göra dansvideor eftersom det är något som vi verkligen gillar att göra. För någon annan kan det kanske vara att laga mat, baka eller spela hockey. Det viktigaste är att man gör något som man blir glad av.
  • Videor som har ett bra ljus får automatiskt bättre kvalitet. Vi försöker att utnyttja dagsljuset så mycket som möjligt.
    Det är lätt under våren och sommaren. Men under hösten och vintern kan det vara en bra idé att använda fler lampor. Vi har speciella studiolampor som vi använder när vi behöver mer ljus.

 

Vill du hitta Iza & Elle på sociala medier?

Instagram: @_izaandelle_

Tiktok: @izaandelle

Youtube: @izaandelle

 

Artikeln publicerades i Kupé Junior nr 3, 2018