Varje år ger Bris ut idolkort till alla som går i sexan. På korten finns bilder på kända svenskar som berättar om jobbiga känslor de har haft under sin uppväxt. I år är Clara Henry en av dem som delar med sig.

Clara Henry

allt-annat_11-11-14_Jag-tror-att-alla-mar-daligt-ibland_1

Foto: Josefin Auer

Ålder: 20 år.

Bor: I Stockholm, men är från Landvetter utanför Göteborg.

Jobb: Komiker, vloggare, bloggare och programledare.

Här finns Bris

Alla som är under 18 år kan ringa till, skriva till eller chatta med Bris, Barnens rätt i samhället. Du kan prata med en kurator eller med andra jämnåriga i forum. Det är öppet varje dag, året om. Det kostar ingenting att ringa Bris, så det syns inte på telefonräkningen. På det sättet behöver ingen få reda på att man har ringt. Telefonnumret är 116 111. Chatten och mejlen hittar du på bris.se. Glöm inte att inga problem är för små eller för stora!

Clara blev väldigt glad när hon fick frågan om hon ville vara med på ett idolkort.

– Jag kommer ihåg när jag gick i sexan och fick idolkort från Bris. De som var med på bilderna då var verkligen sådana som man såg upp till. Och nu är jag en av dem, det är en ära, säger hon.

På baksidan av Claras idolkort kan man läsa om hur hon som 12-åring bråkade med sin bästis och att de slutade vara kompisar. Efter det förändrades Claras liv helt och hållet. Hon kände sig ensam.

– Vi hade varit med varandra hela tiden, så när vi blev ovänner kändes det tomt, berättar hon.

Clara tror att det viktigt att man kan prata med någon om hur man känner. Själv pratade hon med sin syster och hon skrev mycket i sin dagbok. Hon ringde aldrig till Bris för hon trodde inte att hennes problem var stort nog.

– Det kändes som att jag skulle slösa deras tid om jag ringde med mitt lilla problem, säger hon, men nu vet jag att inga problem är för små!

Efter ett tag mådde Clara bättre, nu vet hon att det som känns jobbigt ofta går över. Men det kan vara svårt att tänka så när man är mitt i det, framför allt om man inte har någon att prata med. Clara ville inte prata med sina föräldrar när hon mådde dåligt, och så är det nog för många, tror hon.

– Jag tänkte att mina föräldrar inte skulle förstå. Jag får många frågor från unga tjejer och killar som vill ha hjälp. En del är olyckligt kära, andra undrar varför de inte har fått mens än. Jag svarar gärna så gott jag kan, men jag är ju ingen expert.

Trots att det är många år sedan Clara bråkade med sin bästis händer det att hon ibland känner sig ensam. När hon flyttade från Göteborg till Stockholm, till exempel.

– Jag hade ingen kompis som jag kunde ringa, så jag gick och köpte glass som jag åt hemma. Då kände jag mig ensam.

Men precis som förra gången så gick ensamheten över. Nu har Clara massor av vänner i sin nya stad. Fast på internet finns ovänner.

–Jag får mycket elaka kommentarer. Men jag tycker att man ska försöka att inte lägga så mycket tid och energi på att vara ledsen. Min pappa sa tre ord till mig en gång, och dem tänker jag på när någon är dum: ”Strunta i idioterna!” Jag tänker att de förtjänar att lägga sig i en hög med bajs och rulla runt, säger Clara och skrattar.