”Fotbollen är solen och musiken är stjärnorna runt omkring. Lät det töntigt?”

Kevin Walker

Ålder: 24 år.

Bor: I Sundsvall, tillsammans med flickvännen My.

Familj: Mamma, pappa, storebror.

Intressen: Fotboll och musik.

Favoritdjur

”Jag tycker om alla djur men mest hundar. Någon gång ska jag ha en Alaskan malamute. Den ska heta Rosco. Vi hade hund när jag växte upp och min bror har en Rottweiler som heter Rooney – efter fotbollsspelaren Wayne Rooney”.

Favoritfärger

Blå och smaragdgrön. (Ungefär de färger som är i bakgrunden på önskebilden med Kevin i KP 16) ”Wow, vad coolt!”, säger han när han ser önskebilden.

Kevin Walker försöker på ett enkelt sätt förklara varför båda hans intressen är så viktiga för honom. Hans liv som Idol-vinnare har börjat. Trots att det bara har gått snart två veckor sedan segern finns hans skiva ute och signerings-turnén är igång.

– Det är en spännande tid jag har framför mig, säger Kevin. Det ska bli kul att åka runt i Sverige och tacka de som har röstat på mig. Det är ändå på grund av dem som jag vann.

Innan tävlingen spelade Kevin gitarr mest för lagkamrater och för väggen hemma. En enda gång hade han uppträtt på en scen, för publik. Det var ett videoklipp därifrån som öppnade dörren till tävlingen. Juryn såg klippet och bjöd in Kevin till en audition.

– Jag tänkte att jag gör min grej så får de kasta ut mig om de inte gillar det. Men något rätt måste jag ha gjort, säger han och skrattar.

Vanligtvis spelar han fotboll i Superettan-laget GIF Sundsvall. Det tar mycket tid att vara fotbollsproffs och många blev förvånade när de fick veta att Kevin skulle vara med i Idol. Allra mest han själv.

– Det är helt sjukt egentligen. Jag trodde aldrig att jag skulle gå så långt. Många frågade hur jag skulle kunna kombinera fotbollen med musiken, men tack vare alla som har hjälpt mig har det gått alldeles utmärkt. Jag är en person som ofta tänker att det löser sig, i alla fall med det jag själv inte kan styra över. Däremot är jag väldigt fokuserad på saker jag kan påverka. Jag har höga krav på mig själv. Ibland lite väl höga.

noje_18-12-13_Jag-vill-se-in-i-framtiden_1

Foto: Foto: Daniel Ohlsson/TV4

När Kevin gick på mellanstadiet tog sport upp nästan all hans tid. Eftersom pappa Patrick var fotbollsspelare flyttade familjen runt och sporten blev ett sätt för Kevin att hitta nya vänner. Då hade han inga tankar på att hålla på med musik. Nu tränar han fotboll på dagarna och gitarr på kvällarna. Han tycker inte att man måste välja bara en sak, oavsett hur gammal man är.

– Man vet aldrig vad man kan bli bäst på, men man vet vad man tycker är roligt. Så länge det är kul och man orkar tycker jag att man ska göra det. Även om någon säger att man måste satsa på en av sakerna. Det är mitt råd.

Själv började han spela gitarr när han fick en blodförgiftning för fyra år sedan och inte kunde träna fotboll.

– Jag kunde inte sitta och spela tv-spel hela dagarna, så jag köpte en gitarr och lärde mig att skriva egna låtar. Sedan var jag fast.

Under Idol fick Kevin mycket kritik från juryn och på internet var det många som skrev taskiga kommentarer. Ändå verkade han hela tiden glad.

– Jag kan inte bli arg för något som har musik att göra. Det rinner av mig. För mig är musik något som bara kan vara kul. Men det framgick nog inte i tävlingen hur jag är när jag spelar fotboll. Då är jag en dålig förlorare och ställer väldigt höga krav på min omgivning. Och det som skrevs på internet var så extremt att det inte gick att ta till sig.

Men bilden av att han aldrig blir arg stämmer alltså inte riktigt.

– Fast det är mest på planen och ibland hemma. Vissa dagar bubblar det till. Det är väl mitt irländska blod som gör det. Haha! Men jag är aldrig arg länge. När jag blir arg på riktigt är det över orättvisor, fattigdom och sjukdomar.

Om Kevin kunde välja en superkraft skulle det vara att se in i framtiden.

– Jag skulle vilja kunna stoppa tragiska saker från att hända och kunna hjälpa andra. Och vinna på lotto, säger han och ler.