John Ferner, 12 år, gillar julen mer än allt annat. Nu har han gjort en egen julkalender. – Det är något speciellt med stämningen, och nu vill jag berätta om min jul, säger han.

John Ferner

Ålder: 12 år.

Bor: I Växjö.

Familj: Mamma, pappa och storasyster.

Favoritjulkalender: Mysteriet på Greveholm. Den första.

allt-annat_04-12-13_John-gor-sin-egen-julkalender_1

Foto: Foto: Maria Berg

Många trivs med att krypa upp i soffan och bara titta när julkalendern börjar i december. Men John ville mer än så och gjorde sin egen kalender på Youtube.

– Det blir fem avsnitt, säger han. Ett nytt varje advent och så ett på julafton. De är ganska långa, så jag tycker att det räcker.

Det är nämligen inte första gången som John gör en kalender. Förra året blev det sammanlagt nio avsnitt, även om planen var att det skulle komma ett nytt varje dag fram till julafton.

– Jag har lärt mig av mina misstag. Det var för jobbigt att göra så mycket själv. Jag började spela in bara några dagar innan. Sedan satt jag uppe på nätterna och redigerade och när det inte gick som jag ville blev jag arg. Därför blev det bara nio avsnitt.

I år började han spela in mer än en månad innan första avsnittet skulle vara klart. Nu, några dagar innan premiären, är han helt färdig med flera av programmen.

allt-annat_04-12-13_John-gor-sin-egen-julkalender_2

Foto: Foto: Thinkstock

– Det känns mycket bättre i år när jag har tagit mer tid på mig. Om det är något jag inte är nöjd med så tar jag bara om scenen.

I årets kalender gör John jul-sketcher och intervjuar folk om vad julen betyder för dem. Till sin hjälp har han några av sina kompisar.

– Det är bra att ha dem med. Men jag vill bestämma ganska mycket själv. Då blir det som jag har tänkt mig även om det innebär mycket arbete.

Intresset för att göra film började med att hans föräldrar köpte en systemkamera som det gick att filma med. För ett presentkort köpte han en mikrofon och sedan satte han igång.

– I kalendern och när jag gör andra filmer är jag med själv. Men helst vill jag vara bakom kameran och komma på idéer och redigera.

När han kom på att han ville göra en julkalender hade han inte någon riktigt färdig idé.

– Jag bara satte mig framför kameran och började babbla. Jag hade sett andra göra egna kalendrar och tänkte att jag också kunde göra en. Då vill jag prata om min jul. Men jag skojar också och pratar om sådant som man aldrig tänker på. Varför pepparkakor heter som de gör till exempel.

Julen är Johns favorittid på året och det han gillar mest är julkalendern på tv.

– Det är det härligaste jag vet. Det bästa är det första avsnittet. Då vet man att det är jul. Sedan kommer allt annat. Mys, mörker och tända ljus. Tomtar och pepparkakor. Så vill jag att min kalender ska vara.

Se första avsnittet av I väntan på julen