Jul är en högtid som förknippas med familjen. Många KPwebbare har föräldrar på skilda håll och här berättar några av dem hur de ska fira sin jul.

Jul ska man fira med sin familj brukar det ju heta. Men om man har sin familj på olika ställen, hur gör man då?

När vi på KPwebben 2010 frågade hur ni som har skilda föräldrar skulle fira jul fick vi massor av svar. Det vanligaste svaret var att man firar vartannat år med pappa och vartannat år med mamma.
Andra berättade att de brukar vara hos mamma på dagen och firar julaftons kväll med pappa. Och vissa firade bara med den ena föräldern.

KPwebben har pratat med Stina och Mira som har skilda föräldrar och hur de ska fira jul i år.

 

”Det är kul att fira jul två gånger”

Stina, 12, tycker det är helt okej att ha julafton två gånger. Men hon blir lite ledsen när hon tänker på att mamma eller pappa kanske sitter ensamma på jul.

De första åren efter att Stinas föräldrar hade skilt sig, firade de ändå jularna ihop. Men det har de slutat med nu. Vartannat år är Stina hos pappa den 23 december och med mamma på julafton. Och vartannat år gör de tvärtom.
– Jag var ganska redo på att det skulle bli så. För jag hade tänkt på det innan, att det säkert kommer bli så, säger Stina.

Stina tycker att det fungerar bra med att fira varannan jul hos mamma och varanna hos pappa. Hon träffar ju ändå en av dem dagen innan julafton.
– Då blir det ju att man firar jul två gånger och det är lite roligt tycker jag. Och det är inte så att mamma och pappa är ovänner, det är bara det att det inte funkar att fira ihop längre, säger hon.

Det som känns jobbigast för Stina är att tänka på att föräldrarna kanske inte har någon att fira med när hon inte är där.
– Ibland är det lite jobbigt att tänka ”jaha, den här dagen sitter de själva”. Det känns inte bra, säger hon.
Hade Stina fått önska hade familjen fortsatt att fira jul ihop, även fast föräldrarna är skilda.
– Ja, det hade vart det bästa. Det är så tråkigt att man inte kan sitta och vänta på paketen och mysa med båda två samtidigt. Men det hade nog inte fungerat, säger hon.

Det kommer bli annorlunda i år

Mira har alltid firat jul hemma hos mamma. Men i år har föräldrarna bestämt att hon ska vara hemma hos pappa på julafton. Fast hon helst inte vill.

Mira är 10 år gammal och hennes föräldrar har varit skilda länge. Hon har nästan alltid firat julafton hemma hos mamma, tillsammans med mormor och morfar. Och några dagar efter träffar hon sin pappa för att fira med honom. Men i år kommer det inte att bli som vanligt. Miras föräldrar har nämligen bestämt att hon ska börja fira julafton vartannat år med mamma och vartannat år med pappa.

– Det kommer bli lite annorlunda i år. Jag är så van att fira jul hos mamma, så egentligen vill jag hellre vara hos henne. Men jag förstår ju ändå att pappa vill fira jul med mig, säger hon.

Miras föräldrar frågade aldrig Mira hur hon vill fira jul. Det bestämde de själva. Mira tyckte att det var lite konstigt, men trots att hon gärna hade fortsatt att fira julafton hos mamma så har hon inte sagt någonting.

– Det känns lite som att jag inte får sätta käppar i hjulet. Om jag hade frågat pappa hade han säkert sagt ”jag vill också ha dig” och blivit lite arg, han har så kort stubin. Därför vågar jag inte säga något, säger hon.

Hennes pappa bor tillsammans med sin nya flickvän och trots att hon är hos sin pappa väldigt ofta tycker hon att det känns lite konstigt att vara där på just julafton.
– Pappas nya tjej är okej, men jag är ändå lite nervös för jag har aldrig firat jul där innan. Jag vet ju inte hur det kommer att bli. Men jag tror att det är bra för pappa att jag är med, säger hon.