Med Göteborg som hemstad och musik i sinnet är huvudrollen i Känn ingen sorg som gjord för Adam Lundgren. Rollen är hans första huvudroll i en biofilm, men inte den sista om vi får tro Adam.

Känn ingen sorg

Känn ingen sorg utspelar sig i Göteborg. Den handlar om Pål och hans vänner Johnny, Lena och Eva. Påls största dröm är att hålla på med musik, vilket alla i hans närhet vet. Men något hindrar Pål, nämligen han själv.

Eva kommer in i Påls liv med storm, och hon vill dela hans musikdrömmar. I filmen får vi se hur det går med musikdrömmarna och relationerna mellan de fyra kompisarna.

Det som är lite speciellt med filmen är att hela historien är inspirerad av Håkan Hellströms låtar, men inte handlar om honom.

noje_13-08-13_Kann-ingen-sorg_1

Foto: Foto: Morgan Norman

När Adam svarar i telefonen låter han precis sådär go och glad som göteborgare kan låta. Innan vi börjar prata måste han stänga av sin radio i bakgrunden. Musiken verkar finnas överallt runt Adam. Som nu i filmen Känn ingen sorg där han sjunger Håkan Hellströms låtar.

– När jag var yngre var jag med i ett band, men jag slutade dumt nog. Jag ångrar att jag inte fortsatte, men nu skulle det kännas lite konstigt att börja sjunga igen. Som om jag ville rida på Känn ingen sorg-vågen. Men kanske i framtiden, berättar Adam.

För att musiken i filmen skulle bli så bra som möjligt fick Adam hjälp av Håkan Hellström. Adam var lite nervös innan, men tyckte mest det skulle bli roligt att få träffa Håkan. Det gick så bra att Adam och Håkan nu är kompisar.

– Eftersom Håkan är så poppis och omtyckt av så många, måste jag göra låtarna väldigt bra. Jag ville ju göra en bra version av hans låtar för att göra dem rättvisa. Jag tror nog att det blev bra.

I somras var både Adam och Håkan nere i Cannes i Frankrike. Då fick de spela tillsammans på en fest, inför massa andra svenskar.

– Att få stå på den scenen tillsammans med Håkan var riktigt häftigt. Det hade jag kunna göra igen. Men det är för att det var Håkans låtar, de flesta svenskar har en relation till hans låtar. Då blir det lättare att sjunga dem än låtar de aldrig har hört förut.

Adam Lundgren

Ålder: 27 år.

Familj: Mamma, pappa, lillebror och hunden Jargo.

Bor: Göteborg.

Favoritfilm: ”Supersvårt, men jag såg nyss Into the wild som var väldigt bra. Den har en härlig frihetskänsla”.

Men det var inte första gången Håkan och Adam stod på scenen ihop. I filmens slutscen står de och sjunger tillsammans, till filmen eftertexter.

– När vi spelade in sista scenen ville jag aldrig sluta. Jag hade nog kunnat stå där hela natten, jag ville inte att det skulle ta slut. Jag frågade nog fem gånger om de verkligen var helt säkra på att de hade filmat allt de behövde.

Eftersom Adam har varit med i filmer förut, vet han hur det går till på en inspelning. Men nu fick han lära sig nya saker om sin egen hemstad.  

 – Att spela in en film är väldigt roligt och väldigt intensivt. Man får se nya platser och ställen, träffa nya människor som man annars hade missat och uppleva sånt man inte hade fått göra annars. Jag fick se saker i Göteborg som jag inte har upptäckt förr, även om jag är härifrån. Självklart vill jag fortsätta med film och teater i framtiden!

Att se sig själv på bio – ”Inte alls pinsamt”

I filmen Känn ingen sorg får vi för första gången se Disa Östrand på bio. Men vägen dit var inte självklar. KPwebben har pratat film, drömmar och kärlek med Disa.

Disa Östrand

Ålder: 27 år.

Familj: Mamma och pappa.

Bor: Göteborg.

Favoritfilm: ”Jag har inte en favoritfilm. Det finns så många som är bra, så jag kan inte bestämma mig.”

Rollen som Eva i Känn ingen sorg var Disa Östrands första stora roll i en film. Filmen har fått mycket beröm och är en av sommarens biofavoriter.

– Det är jättekul att få se hela filmen, jag är väldigt stolt över slutresultatet. Det var inte alls så farligt som jag trodde, inte pinsamt eller märkligt heller. Mina föräldrar är också jättestolta, säger Disa.

När Disa var yngre tänkte hon att skådespelare, det kunde man inte bli. Det var ju inte ett vanligt jobb där man tjänar massor med pengar och sitter på kontor. Men sen bestämde hon sig för att strunta i vad andra tyckte, och försöka ändå.

– Mina föräldrar var jättestöttande, det var aldrig de som hindrade mig. Det var jag själv. Men som tur är så ändrade jag mig ganska fort. Man ska följa sina drömmar!

Att Disa gjorde rätt val står klart efter hennes insats i filmen Känn ingen sorg. Hon är helnöjd med att ha valt den vägen i livet och tycker det är jättekul att få skådespela.

– Det roligaste med att vara skådespelerska, förutom att få se resultatet, är när man får träffa just den man ska spela mot. Det är så spännande när man inte känner personen innan. När skådespelandet funkar och det klickar, då har man så roligt.

Just när det funkar, det beskriver Disa ungefär som ett magiskt ögonblick. Och det blev många sådana ögonblick i Känn ingen sorg.

Men är det inte väldigt lätt att bli kär i den man spelar mot i filmen?

– Just ett sånt ögonblick kan ju vara väldigt känslosamt. Jag blev inte kär i någon, men jag förstår att många skulle skatta sig lyckliga över att få spela mot Adam – hans ögon får nog många hjärtan att smälta!