Alla snackar OM det nya musikaliska stjärnskottet Miriam Bryant. KP-webben har i stället snackat MED henne. Om livet och om det nya albumet.

Miriam Bryant

Bor: I Stockholm.

Familj: Pappa, mamma, två storasystrar och en lillebror.

Aktuell med: Debutalbumet Raised in rain.

Hemlig talang: Kan vika in öronsnäckan i örat.

Favoritinstrument: Cello.

Favoritmat: Tacos med banan.

Miriam Bryant är uppvuxen i en musikalisk familj. Hennes mamma är musiklärare och hennes pappa har alltid haft ett enormt intresse för all slags musik. Hon gick musikallinje på gymnasiet och fortsatte sedan att studera musik.

I mars förra året slog hon igenom med låten Finders keepers. Hon och vännen Viktor Rådström skrev den och två andra låtar en helg i november 2011. Nu, bara ett och ett halvt år senare, släpper hon sitt första album, Raised in rain.

Är det svårt att skriva egen musik?

– Jag trodde inte att jag kunde skriva musik innan jag prövade. Då var jag väldigt osäker och trodde inte alls att jag kunde. Men det kom så naturligt. Viktor har skrivit massor tidigare, så när jag satt och skrev texter spelade han olika ackord till. Det var inte konstigt alls.

Vad är det viktigaste med din musik?

– Jag vill att alla ska lyssna och bestämma själva vad den betyder för dem. Jag tror att många i KP-ålder kan relatera till mina låtar. De handlar mycket om kärlek, svek och ensamhet. Jag minns själv hur det var i puberteten. Man kunde känna sig ful och konstig utan att veta varför.

Brukar du vara nervös innan du ska uppträda?

– Nervositet kan vara bra, i små mängder. Men det är jag aldrig. Det är alltid jag själv som har satt mig i den situation jag är i. Jag har också alltid älskat att stå på scen. Bara en gång har jag varit riktigt nervös. Det var i Musikhjälpen när vi gjorde soundcheck. Rösten funkade bara inte. Jag kunde inte sjunga. Men sedan gick det bra.

Vilket är ditt knäppaste musikminne?

– Jag och en vän hade varit på Arvikafestivalen. Vi försov oss och då hände något jättekonstigt, jag vet inte exakt hur. Min kompis lyckades hoppa på tåget, men utan mig. Så där stod jag ensam, utan mobil, pengar eller någonting. Det är enda gången jag verkligen har tänkt ”Shit! Det här kommer faktiskt inte att lösa sig”. Men det gjorde det. Ett äldre gäng hjälpte mig med biljett hem och bjöd mig på mat.

Vem är din största idol?

– Mina vänner och min familj är de jag mest ser upp till. Men bland artister tycker jag att Lady Gaga är riktigt bra. Jag lyssnar inte på henne hela tiden eller så, men hon är en fantastisk artist. Hon är så komplett och så otroligt duktig.

Vad har du för tips till andra som vill börja göra musik?

– Man måste släppa spärrarna. Tro på sig själv. Med lite talang och mycket ”skit samma” kommer man långt tror jag. Sedan behöver man förstås lite tur också. Så det är bara att köra.

Vad vill du bli när du blir stor?

– Jag hoppas att jag fortsätter att vara artist. Sedan vill jag lära mig flyga, som fåglarna. Jag är rädd för att flyga flygplan. Hade jag kunnat flyga själv så hade jag sluppit planen.