Grodor är intressanta små rackare. Men vad vet du egentligen om de hoppande ryggradsdjuren? Dags för alla nyfikna att grotta ner sig i lite grodfakta.

Trivs på land och i vattnet

Grodor är amfibiedjur. Det innebär att de kan bo både i vattnet och på land. Därför måste de kunna andas både under och ovanför vattenytan.

Andas genom huden

Grodor har väldigt outvecklade lungor. Lungorna kan inte ta upp tillräckligt med syre för att grodan ska överleva. Därför kan grodor också andas genom huden. Små blodkärl i huden tar upp syre från luften och vattnet.

Hoppande groda.

Foto: Foto: Shutterstock

Långhoppare

Grodorna kan hoppa väldigt långt sett till sin storlek. Vissa arter kan skutta iväg så långt som 20 gånger sin egen kroppslängd. Tänk om vi människor skulle hoppa lika långt i förhållande till vår storlek. Då hade världsrekordet i längdhopp för damer varit en bra bit över 30 meter.

Många arter

Det finns fler än 4 000 arter av groddjur i världen. I Sverige har vi åtta sorters grodor och tre sorter paddor, grodans kusiner.

Hotad tillvaro

Många grodarter är hotade. Våtmarkerna och de små vattendrag som de behöver för att överleva försvinner. Många grodor blir också överkörda i trafiken när de korsa vägar för att ta sig till sina parningsplatser. Alla grodor är fridlysta i Sverige.

Bara giftig det vilda
Kokoigiftgrodan.

Foto: Foto: Shutterstock

Vissa grodor är giftiga, och ordentligt giftiga dessutom. Världens giftigaste groda, och ryggradsdjur för den delen, är den gyllene kokoigiftgrodan. Denna gula krabat är en art i familjen pilgiftsgrodor och bor i Colombias regnskogar. Små mängder av kokoigrodans gift kan vara dödligt även för en människa. Men den är bara giftig ute i det fria, inte i fångenskap. I det vilda får den i sig ämnen från maten som gör att den blir giftig.

Äts i Frankrike

En del grodarter är ätliga och i flera länder anses grodlår vara en delikatess. Mest kända för att äta grodor är fransmännen. Men också i Belgien och i Italien kan en och annan groda slinka ner. Smaken ska påminna om kyckling. Det finns till och med en groda som heter kycklinggroda just på grund av hur den smakar. Gelégrodor är också goda för den som inte vill äta en riktig.

Svåruttalad minsting

Världens minsta groda är bara 7,7 millimeter lång. Alltså mindre än en centimeter. Den nya arten upptäcktes på Nya Guinea och fick det tungvrickande namnet Paedophryne amauensis. Den skiljer sig från de flesta andra grodarter genom att föda levande ungar.

Biblisk jätte

Störst bland alla grodor är goliatgrodan. Passande nog har den fått sitt namn efter jätten Goliat från historien om David och Goliat i Bibeln. Goliatgrodan kan bli upp till 40 centimeter lång från rumpan till nosen, och kan väga över tre kilo. Det är lika mycket som tre marsvin! Goliatgrodor lever vilt i länderna Kamerun och Ekvatorialguinea i Afrika.

Topp tre kändisgrodor

1. Grodan Boll

2. Kermit från Mupparna

3. Grodprinsen (Grodan från folksagor som förvandlas till en prins av en kyss)

 

Källor: pandaplanet.se, NE, SvD.se