Jättesköldpaddor och vissa valar kan bli runt 200 år. Men nu har forskare hittat en annan åldersmästare: Grönlandshajen (även kallad håkärring). Den kan bli 272 år. Minst.

Vadå hå och kärring?

Ja, vad betyder egentligen håkärring? Det är ett gammalt ord som kommer från norskan. Exakt vilken betydelse det hade från början är inte känt. Men hå betyder haj. Och kärring kan betyda fisk på norska. Så troligtvis betyder håkärring helt enkelt hajfisk.

Grönlandshajen är inte värst av alla djur. Det finns musslor och troligen vissa koralldjur som blivit över 500 år. Ändå är den nya forskningen om grönlandshajen en stor sensation. Tidigare har forskarna ansett att jättesköldpaddor och vissa valar legat i topp bland ryggrads-djuren (däggdjur, fåglar, fiskar, groddjur och kräldjur) med cirka 200 år. Håkärringen kan troligen bli dubbelt så gammal. Och forskarna utesluter inte att det finns hajar på över 500 år i havet just nu. I sådana fall finns det fortfarande levande grönlandshajar som var med redan på Gustav Vasas tid! Men det är svårt med
exakt åldersbestämning.

– Vi är säkra på är att de blir mellan 272 och 512 år. Mest troligt runt 400 år, säger Julius Nielsen, biolog vid Köpenhamns universitet och ledare för den nya studien.

Stor, långsam och nästan blind

Grönlandshajen blir minst lika stor som den fruktade vithajen. Uppgifter om upp till sju meters längd och ett tons vikt finns. Men där slutar likheterna. För det första så ser man nästan aldrig en håkärring, då de trivs bäst på djupa och kalla vatten där människor aldrig badar. För det andra är håkärringen extremt långsam, med en toppfart på tre kilometer i timmen. För det tredje så är den mer eller mindre blind, eftersom parasiter älskar att gnaga på håkärringens ögon. En del forskare tror att ögonen läker ihop med jämna mellanrum.

Även om håkärringar oftast håller sig på 300–700 meters djup så simmar de ända upp till ytan ibland. Det kan vara en skrämmande och överraskande syn. Men ingen människa har någonsin attackerats av en grönlandshaj. Däremot har många hajar fiskats upp av människor …

Forskarna vet inte riktigt allt om grönlandshajens diet, men trots långsamheten och blindheten lyckas de fånga och äta, fiskar, sälar och mindre valar. Antagligen äter de också djur som redan dött.

Lever sitt liv som i slow motion

Varför just håkärringen kan bli så supergammal är forskarna inte säkra på. Troligtvis beror det på att de ensamma hajarna lever sina liv som i slow motion. Allt från ämnesomsättning till rörelser och tillväxt sker mycket sakta. Hajar slutar aldrig att växa, men hå-kärringen växer bara någon centimeter per år.

En väldigt speciell sak med håkärringar är att de blir könsmogna först vid cirka 150 års ålder. Därför anses arten vara extra känslig för miljögifter och fiske. Om en haj som ”bara” är 100 år dör så har den ju inte hunnit föröka sig.

Grönlandshajarna lever längs kusterna i norra Atlanten. Då och då dyker de upp vid den svenska västkusten.