Hej alla kåpeare!

Det här är ingen rolig text att skriva.

I går, den 7 april strax innan klockan 15, skedde en attack i Stockholm. En lastbil stals, bara några hundra meter från KP-redaktionen. Bilen kördes i hög fart drygt 600 meter på gågatan Drottninggatan, och kraschade in i varuhuset Åhléns. Många blev påkörda. Fyra personer dödades och nio personer skadades så allvarligt att de fortfarande vårdas på sjukhus. Många chockades.

Förmodligen var det ett terrordåd. Liknande bil-attacker har skett mot London, Berlin och Nice det senaste året. Då har skulden lagts på terrorsekten IS. Gärningsmannen smet från platsen, men polisen har nu gripit en person som de tror är den skyldiga.

Vi på KP är arga och ledsna över det som hänt. Våra tankar går så klart till människorna som drabbats. Själv är jag extra skakad då min sambo var precis utanför Åhléns när lastbilen körde in där.

Men nu i dag känner jag mig bara fast besluten att leva som vanligt med min familj , mina kollegor och mina vänner – inte vara rädd, ha roligt! Jag tror nämligen att den eller de som gjorde attacken vill att jag ska vara rädd och ha tråkigt. Men det kan de glömma!

Många barn är oroliga och ledsna nu. Till er vill jag säga: Det här var en extremt ovanlig händelse i Sverige. Risken för att man ska drabbas av något liknande är nästan noll. Och ledsen får man vara, det kan till och med vara bra. Känslor är till för att kännas, de hjälper en att komma vidare.

Många av er kommer att vilja prata om det som hänt. Gör det i så fall! Prata med en vuxen du litar på. Fråga alla frågor du vill ställa. Vuxna är ofta bättre på att svara än vad man tror.

Andra av er kommer inte alls att vilja prata om det hemska som hänt. Gör inte det i så fall – alla bestämmer själva vad de vill prata om och när.

Lilla Aktuellt gör bra program som förklarar och berättar mer. Här kan du se dem. Titta gärna tillsammans med en vuxen.

Den som behöver prata kan även ringa till och chatta med BRIS. Klicka här om du vill veta mer om det.

Vi ses i tidningen!

Lukas Björkman
Chefredaktör