I senaste KP får du följa med 13-åriga Edvard till Fort Boyard. På lördag startar programmet på tv. KP hängde med några av deltagarna och fortets folk under inspelningarna!

Vloggaren William Spetz (som här imiterar KP-Jossan) tävlar i det tredje avsnittet av Fångarna på fortet. Hans dröm inför tävligen var att bekanta sig närmare med fortets djur – allra helst de små gnagarna.

– Jag älskar råttor. Och jag kan avslöja att tittarna får se mig möta dem … Gissa om jag blev glad när jag fick just den cellen! Fast det var kolsvart därinne. Jag såg inget och var mest rädd att klämma råttorna eller göra dem illa … Efteråt frågade jag en fransman om jag fick gå in och hälsa på råttorna igen, men det var visst svårt att fixa. Synd. Förut hade jag råttor som husdjur. Det kan jag sakna ibland.

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_2

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

Lagkamraterna Ala Abasi, trea i Sveriges mästerkock 2014, och skidprofsset Henrik Haurlaut (som har varit på Önskebilden i KP!) tävlar i säsongens andra avsnitt. Efter inspelningarna kopplade de av med varsin KP. Båda var KP-läsare även som barn!

– Jag gillade speciellt serien Livet enligt Rosa, som gick som följetong när jag läste KP. Den blev tv-serie och film sedan – och jag var kompis med tjejen som spelar huvudpersonen Rosa. Det kändes coolt, minns Henrik.

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_3

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

I varje avsnitt av Fångarna på fortet tävlar två lag med tre personer i varje. Deltagarna väljer inte sina lag själva. Kanske är det säkrast så …

Om du fick välja en fjärde lagmedlem till ditt lag, vem skulle du då välja?

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_4

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

Tommy Söderström, hockeymålvakt som bland annat har spelat i NHL:

– Fredrik Reinfeldt! Han är djurgårdare, precis som jag. Och det hade varit kul att se honom in action i ketchup-badet. Simma i det röda inför valet, liksom.

 

 

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_5

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

Mattias Sunneborn, friidrottare med svenskt rekord i längdhopp 1993–2012:

– Skansen-akvariets Jonas Wahlström. Han skulle kunna tämja alla djur. Eller nej, Pippi Långstrump! Hon är också van med djur. Dessutom är hon stark och älskar guldpengar.

 

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_6

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

Ala Abasi, mästerkock:

– Jag hade lätt valt Zlatan! Han hade nog klarat det mesta.

 

 

 

Peppe Eng, sportjournalist och programledare:

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_7

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

– Tv-doktorn Mikael Sandström! Jag hade verkligen behövt en läkare i mitt lag.

 

 

 

Mikael Sandström, läkare känd från Nyhetsmorgon:

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_8

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

– Mattias Sunneborn! Fast just det, han är redan med i mitt lag … Men okej, då vill jag ha två av honom. Det hade varit perfekt.

 

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_9

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

Gunde och Agneta har lett Fångarna på fortet i tv sedan 1991 – och hunnit med att testa de allra flesta celler och äventyr genom åren.

Vad tycker ni är den allra största utmaningen på Fortet just nu?

Agneta: – Oj, det finns många tuffa utmaningar … Det beror mycket på vad man har för förutsättningar. Men just nu tror jag att Tortyrkammaren är bland de värsta. Det är cellen som har en hinderbana i taket. Få klarar av den.

Gunde: – Min favorit är den där man drar upp kanonkulor med rep från fortets utsida. Den är riktigt tung. I slutet får man extrem mjölksyra – det gillar jag! Svärdet som man ska lyfta upp är också svår.

Agneta: – Ja, jag kände faktiskt på svärdet för första gången alldeles nyligen. Jag har aldrig riktigt fattat hur tungt det är. Jag orkade knappt lyfta det.

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_10

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

Fort Boyard ligger utanför Frankrikes västkust. Bygget startade år 1801, under Napoleons tid. Först 50 år senare stod fortet färdigt, men då behövdes det inte längre. Det gjordes först om till fängelse, men övergavs snart helt. Från 1990 har Fort Boyard använts för tv-underhållning i många länder. Turister har inte möjlighet att besöka fortet.

 

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_11

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

Nyckelväktarna Anthony och Didier har jobbat på Fortet i 15 respektive 25 år. De håller ordning på deltagarna och samlar in alla vunna nycklar. Vid sidan av fortet arbetar Antonhy som skådespelare och Diedier på ett kontor.

 

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_13

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

Tigertämjaren Monique är den enda som får vara nära fortets tre tigrar, Minh, Kaly och Kanji.

Monique har skött tigrarna sedan de var ungar. Under inspelningstider bor de på fortet. Övrig tid är de Hollywood-tigrar och har medverkat i flera film er, nu senast Berättelsen om Pi.

 

Programmet går ut på att två lag vinner nycklar och ledtrådar genom att klara olika utmaningar. Målet är att ta sig in i skattkammaren, samla guldpengar och först knäcka det avgörande lösenordet.

 

noje_27-08-14_KP-pa-fortet_12

Foto: Foto: Jarowski/TV4 och Josefin Auer

Foto: Xavier Leoty