Undrar du också varför den blå himlen alltid blir grå på bild? Eller varför alla får röda ögon? Häng med i KP:s fotoskola!

Blir bilden suddig?

1. Håll kameran stilla. Det är viktigare ju mörkare det är. Det är inte alltid så lätt, men ett tips är att luta armbågarna mot ett bord. Du kan också låta överarmarna vila mot din egen kropp. Om du sitter ner kan du luta armbågarna mot dina knän när du tar bilden.

2. Andas in, andas ut – och ta bilden DÄR, precis när du har andats ut och det dröjer en stund tills nästa andetag kommer. Det är ett knep som många använder sig av. När man andas rör sig ju kroppen. Om fotografen tar ett andetag samtidigt som bilden knäpps kan bilden bli suddig.

3. Om du är inomhus och det är mörkt: tänd lampor. Experimentera med hur många lampor som blir bäst. Om det går att rikta någon lampa kan du pröva att rikta den åt olika håll.

4. Håll kameralinsen ren. Är den smutsig blir bilderna suddiga. Gör rent så här: Andas på linsen så att den bli immig. Torka av försiktigt med en mjuk tygbit, till exempel en glasögonduk eller en bit av en T-shirt.

allt-annat-28-01-14_KPs-fotoskola_1

Foto: Foto: Marie Ullnert

Marie Ullnert
 är en erfaren fotograf som ofta tar bilder för KP. Här bjuder hon på sina bästa tips:

Ta många bilder!

Det som är så bra med digitala kameror är att man kan pröva hur många gånger som helst. Det är bara att slänga det du inte är nöjd med. Så fotografera igen och igen och igen. Till slut har du kanske en kanonbild!

Marie: ”Våga testa och leka med kameran. Det finns inget rätt och fel. Allt handlar om vad man själv tycker om. Gör det du själv gillar, det du tycker är snyggt och roligt.

Sedan är det bara att radera det du inte vill ha.

 

 

 

 

Fotografera klassen eller laget

allt-annat-28-01-14_KPs-fotoskola_2

Foto: Foto: Marie Ullnert

Är det många som ska vara med på bild ställer man ofta upp dem på rad. Det kan bli helt okej, eller hur?

allt-annat-28-01-14_KPs-fotoskola_3

Foto: Foto: Marie Ullnert

… men ännu roligare kan det bli om man leker med avståndet. Ställ någon närmare kameran och några längre bort. Visst ser det mer levande ut?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie: ”Man kan tänka att bildrutan eller bildskärmen är som en liten tavla. För våra ögon ser inte bilden platt ut. Ögonen ser att det finns ett djup i bilden. Det djupet blir tydligare om man ber någon kliva fram i stället för att alla står på en rad. Bilden blir mer spännande.”

 

Byt perspektiv

allt-annat-28-01-14_KPs-fotoskola_5

Foto: Foto: Marie Ullnert

Det går förstås jättebra att fotografera som vanligt, rakt framifrån. Men testa att lägga dig på marken och fotografera uppåt…

allt-annat-28-01-14_KPs-fotoskola_4

Foto: Foto: Marie Ullnert

… eller ställ dig på en stol eller något annat högt och fotografera neråt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie: ”Om man tar en bild underifrån eller ovanifrån kan man få jätteroliga effekter! Man kan till och med lägga sin mobil eller kamera på marken och ta kort. Då ser motivet ut att vara hur långt som helst. Om man ställer sig på en stol och fotograferar ner mot en kompis så kan det se ut som om den har ett jättestort huvud.”

 

Fotografera en kompis

allt-annat-28-01-14_KPs-fotoskola_6

Foto: Foto: Marie Ullnert

Tänk på vad som finns i bakgrunden! Bilden blir finare om kompisen inte har en trafikskylt på huvudet.

allt-annat-28-01-14_KPs-fotoskola_7

Foto: Foto: Marie Ullnert

Gå nära! Porträttbilder blir ofta mycket bättre om kameran inte är så långt bort.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie: ”När man fotograferar människor kan man gärna gå lite närmare än man är van vid. På så vis får man en känsla av närvaro i bilden.

Tänk på bakgrunden också. Man glömmer ofta bort den när man fotograferar, men den är jätteviktig. Till exempel kan en vägg med en skojig färg eller ett fint mönster bli bakgrund till det du ska fotografera. Gör man så kan det bli en helt annan bild än det skulle ha blivit annars.

Kolla också så att det inte ser ut att sticka upp en flaggstång eller något annat ur kompisens huvud.

Ett annat tips är att ta många bilder – kompisen kanske råkar blinka eller göra en konstig min med munnen precis när du fotograferar. En annan bra sak med att ta många bilder är att kompisen kan börjar skratta till slut. Om man kan fånga det spontana blir det en roligare bild.

Man kan också be kompisen göra något, så att han eller hon inte bara sitter eller står stilla. Kompisen kanske kan klättra i träd, till exempel. Hänga i knävecken. Ligga på rygg på marken. Stå på händer. Eller göra en rolig grimas. Gör man så blir det mer avslappnat och lite roligare.”

 

Fotografera inne

allt-annat-28-01-14_KPs-fotoskola_9

Foto: Foto: Marie Ullnert

I stället för blixt: Flytta närmare fönstret och använd dig av dagsljuset därifrån. Du kan också experimentera med att tända olika många lampor.

allt-annat-28-01-14_KPs-fotoskola_8

Foto: Foto: Marie Ullnert

Om du inte har en avancerad kamera blir det sällan bra att fotografera med blixt inomhus. Ljuset kan bli fult, den du fotograferar kan få röda ögon och se blek ut.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie: ”Blixt blir inte bra med mobilkamera. Personen eller föremålet man fotograferar blir väldigt ljust, men runt omkring blir det väldigt mörkt. Ofta blir det ganska fula färger också.

Det är ju inte alltid man kan undvika blixt, men man kan pröva att flytta personen eller föremålet man ska fotografera närmare ett fönster. Man kan också tända så många lampor som möjligt i rummet. Om det är kväll eller mörkt ute kan man se hur det blir om man riktar en skrivbordslampa mot det man ska fotografera. Pröva att rikta den åt olika håll. Man kan till och med använda en ficklampa. Ficklampsljus kan ge olika effekter, beroende på hur man riktar ficklampan.

Om det inte är ljust är det extra viktigt att hålla kameran stilla. Annars blir bilden lätt suddig.”

 

Fotografera människor ute

allt-annat-28-01-14_KPs-fotoskola_10

Foto: Foto: Marie Ullnert

Om de du fotograferar har starkt solljus mot sig kan de få hårda skuggor i ansiktena. Kanske tvingas de också kisa med ögonen.

allt-annat-28-01-14_KPs-fotoskola_11

Foto: Foto: Marie Ullnert

I stället: Fotografera i skugga. Eller i lite, lite motljus (vinkla kameran så att det inte kommer in för mycket ljus i den). Visst ser det bättre ut?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marie: ”Det är bra att undvika starkt solljus när man fotograferar människor utomhus. Flytta hellre in dem i skuggan från ett träd eller något annat. Eller se till att de står med solljuset i ryggen, det kan bli fint! Problemet är att man kan få in för mycket solljus i kameran när man gör så. Därför kan man behöva vinkla den lite.

Fast det allra bästa fotovädret är när det är lite slöjmoln på himlen.”

 

Fotografera utomhus

allt-annat_28-01-14_KPs-fotoskola_12

Foto: Foto: Marie Ullnert

Men – varför blev allt så grått? Jo, för att solen lyste in i kameran.

allt-annat_28-01-14_Kps-fotoskola_13

Foto: Foto: Marie Ullnert

Ställ dig lite annorlunda så att du har solen i ryggen (kanske måste du vänta till senare på dagen). Ser du? Det blev nästan samma bild, men med blå himmel och klara färger. Lika fint som i verkligheten!

Marie:”Om man ska fotografera annat än människor, till exempel natur, brukar det bli fint med mycket solljus. Men om man vill att den blå himlen ska se blå ut och träden gröna även på bild, så ska man ha solen i ryggen. Annars blir det motljus, och i motljus försvinner färgerna lite.”

 

Våga motljus!

allt-annat_28-01-14_Kps-fotoskola_14

Foto: Foto: Marie Ullnert

Det sägs ofta att man ska undvika att få solen rakt in i kameran. Det ligger mycket i det. Men det beror också på hur man vill att bilden ska se ut. Lagom mycket motljus kan ge en cool bild där motivet syns som en mörk silhuett.

Marie: ”Motljus kan bli väldigt fint om solen strilar genom trädgrenar, till exempel. Sådant kan det vara kul att experimentera med.”

 

Fånga detaljerna

allt-annat_28-01-14_Kps-fotoskola_15

Foto: Foto: Marie Ullnert

Glasögon på en skugga. Nakna tår som sticker upp ur ett berg av sand. Is på en vattenpöl eller en närbild på en maskros. Detaljbilder kan bli jättefina, så ge dig ut på upptäcktsfärd med kameran!

Marie: ”Titta dig omkring. Har du någon fint eller spännande i ditt rum? Kanske en skateboard? Eller en blomma? Pröva att gå riktigt nära med kameran. Men var lite försiktig. Går man för nära med en mobilkamera blir det lätt suddigt.”

 

Fotografera sport och rörelse

allt annat, kps fotoskola

Foto: Foto: Marie Ullnert

Det är svårt att fotografera sport om det inte är bra ljus. Men när det är det kan man ta riktigt bra sportbilder även med en enkel kamera.

Marie: ”Det är inte lätt att fotografera människor som rör sig inomhus där det är dåligt ljus. Men utomhus, med bra ljus, kan man få bra sportbilder även med en mobilkamera. Parkour och skidåkning är två sådana exempel. Pröva till exempel att ta en bild lite underifrån när någon hoppar eller springer. Eller lägg dig på marken och ta kort när din kompis gör ett parkour-hopp över dig.”