Frågesport, krabbfiske och rollspel. Det är bara lite av vad Axel, 13 år, gjorde när han var på läger på en ö i Bohuslän på sommarlovet.

Hej Henny Ternegren, 19…

…som ordnade lägret för gamla medlemmar på KPwebben.

KP_23-08-13_KPwebbare-ordande-lager_1

Hur kom du på att du skulle skapa ett läger?
– Det började med en trend på gamla KPwebben. Alla skrev noveller med KPwebbare i huvudrollerna. Min novell handlade om ett läger, och då tänkte jag att jag skulle göra verklighet av det. Det har varit träffar i Stockholm och i andra stora städer, men det här skulle vara en chans att träffa andra från hela landet.

Hur var lägret?
– Lyckat! Över förväntan. Vi var ungefär 50 personer och det är lätt att det blir problem när det är så många, men det här gick superbra.

Kommer det blir ett läger nästa år igen?
– Jag tror det. Folk är väldigt drivna och många tycker att vi måste göra om det. För en del som mår dåligt i vardagen är det här ljuset. Många har verkligen längtat till lägret.

I slutet av sommarlovet ordnade några ungdomar ett läger. Gemensamt för alla på lägret var att de från början var medlemmar på communityn som fanns på KPwebben för knappt två år sedan. På den tiden kunde medlemmarna bland annat skaffa vänner, inreda en skrubb och diskutera med varandra. När communityn försvann fortsatte några medlemmar hålla kontakten.

– Vi var som ett eget folkslag och hade några KP-träffar. Men nu blev det ett läger också, säger Axel Österholm, 13 år.

Det var andra sommaren i rad som lägret ordnades. Axel var med förra året också och ville åka igen för att träffa alla kompisar han fick umgås med för ett år sedan.

– Det var så bra eftersom alla trivdes med varandra, säger Axel. Man får se ut som man vill, gilla det man gillar och vara som man vill. Det är jätteskönt och det är det som gör att vi håller ihop.

Deltagarna bodde i stugor tillsammans på ön i den bohuslänska skärgården. En natt var det stjärnfallsregn. Då gick alla lägerdeltagare upp på klipporna och tittade på stjärnfallet. Helt magiskt, enligt Axel. De hade också många lekar, frågesporter, såg på film och badade.

– Det blev superbra. Alla höll sams, hjälptes åt, samarbetade och det var en schysst stämning. Allt var bra uppstyrt och att bo i stuga ihop var väldigt lärorikt, säger Axel.

Lägret ordnades av och för medlemmar på gamla KPwebben, men det fanns också några föräldrar på lägerområdet. Men ingen vuxen var inblandad i själva lägret.

– Föräldrarna blev nog förvånade över att lägret var så välplanerat. De trodde nog inte att vi skulle fixa det, säger Axel.

15-åriga Evelina Lantto var en av lägerledarna. Hon är nöjd över hur lyckat det blev.

– Folk började längta tillbaka direkt. Det känns jättebra att ha varit med om något som gjort folk så lyckliga, säger hon.

 

KP_23-08-13_KPwebbare-ordande-lager_2

Axel på lägret.

 

KP_23-08-13_KPwebbare-ordande-lager_3

Evelina (till höger) med sin kompis Maria (till vänster). Bilden är tagen när de gjort ansiktsmålning på lägret.