Att bli ett trollkarls-proffs behöver inte vara svårt. Men det kräver tålamod och en massa träning. Fixa en egen magisk föreställning med KP:s super-tips!

Läcker look
Gandalf har sitt skägg och Harry Potter sitt ärr i pannan. Det är bra för en trollkarl att ha sin egen ”grej”. Det ökar mystiken. Ärr och skägg kan vara svåra att fixa, men det går också att ordna den magiska looken med kläder. En schyst mantel är till exempel aldrig fel. Har du ingen mantel går det bra med ett lakan kring axlarna. Eller ta på dig mormors blommiga klänning. Knyt ett snöre kring midjan och du har en perfekt trollkarls-skrud! En turban kan också vara coolt, vira bara en handduk runt huvudet.

Fina formler

Abrakadabra! Hokus pokus! Simsalabim! Ett av de bästa sätten att impa på publiken är att slänga iväg en trollformel eller två. Allra bäst blir effekten om du hittar på egna. Pröva att säga olika ord baklänges ”magi” blir ”igam” och ”förvandling” blir ”gnildnavröf”. Du hör ju själv hur mystiskt det låter. Säg orden långsamt och se hur publiken kippar efter andan!

Två tricks!
Det allra viktigaste är självklart tricksen. Det räcker med att du kan några få, bara du kan dem perfekt. Därför måste du öva, öva, öva! Ingen publik blir imponerad av en trollkarl som fumlar. Tricksen ska sitta som berget! Träna framför en spegel.
Här är två tricks att börja med. När du kan dem – kolla på biblioteket, där finns massvis med böcker med fler bra tricks.

Den stående tändstickan: Låt någon från publiken komma fram. Be personen ställa en tändsticka på högkant på ett bord. Det går såklart inte, tändstickan är alldeles för smal för att kunna balansera. Då tar du tändstickan och sätter den mellan tummen och pekfingret så att alla ser. Stirra på den och säg magiska ord. Tryck sedan ned tändstickan med svavlet mot bordet. Efter några sekunder släpper du. Tändstickan står nu av sig själv!
Hemligheten: Medan den frivillige försökte balansera stickan blötte du tummen i smyg. Sedan tryckte du svavlet på tändstickan mot tummen så att det blev fuktigt. Fuktigt svavel blr som klister. Moohahaha!

Det magiska tecknet: Låt en från publiken komma fram och visa upp sina tomma händer. Låt sedan personen rita ett tecken på en sockerbit med en blyertspenna. Berätta för publiken att du ska trolla fram tecknet på personens hand. Släpp sockerbiten i ett glas med vatten. Be kompisen sätta sin hand över glaset. Vänta sedan tills sockerbiten löst upp sig. Säg nu åt personen att visa sina händer igen. Tecknet syns i ena handflatan!
Hemligheten: Även i det här tricket har du blött ena tummen i smyg. När du tar sockerbiten för att släppa ner den i vattnet trycker du tummen mot tecknet. Sedan trycker du försiktigt tummen mot din kompis hand medan du för den till glaset. Vips så är det magiska tecknet där!

Källor: ”Houdini och hans bästa trick” av Höjer och Gustavsson, ”Magiska handboken” av Kilby.