Alfabetet som lär dig allt du vill veta och lite till om kroppen!

Akne

Ett slags utslag som ofta kallas finnar, och som många får i puberteten.

I huden finns talgkörtlar, där det bildas talg (fett). Ibland är det så mycket att porerna täpps till, och då kan det bli rött och lite ömt. Akne försvinner oftast efter puberteten.

Anus

Samma sak som stjärthål eller analöppning. Där bajs kommer ut.

Bh (behå)
BH

Förkortning för bysthållare. Den används främst för att stödja brösten.

Binda

När en person med snippa får mens kommer det blod ut från slidan. Bindan fungerar som en liten blöja som stoppas i trosan och suger upp blodet. Bindor finns i många storlekar och varianter.

Bisexuell

En person som blir kär i både tjejer och killar. Man bestämmer själv om man vill använda detta ord om sig själv.

Biologiskt kön

Könsorganet utanpå kroppen och hormonerna inuti. Det allra vanligaste är att personer med snippa känner sig som tjejer och att personer med snopp känner sig som killar.

Men en person med snippa och kvinnligt könshormon kan se sig som kille, och en person med snopp kan se sig som tjej.

Blottare

En person som blir upphetsad av att visa sig naken för främmande människor. Att blotta sig är olagligt

Blygdläppar

De hudveck som omsluter snippan. Det finns yttre blygdläppar och inre blygdläppar, ibland sticker de inre ut utanför de yttre. Blygdläppar kan se ut på alla möjliga sätt, och alla är lika okej.

Bröst

Körtlarna i brösten sväller under puberteten. Tjejers bröst brukar börja växa någon gång mellan 8 och 14 år. Då kan det ömma lite. Alla bröst är olika till utseendet. De kan växa olika fort och bli olika stora. Killars bröst bara svullnar lite. Efter ett tag går svullnaden ner.

Byxmyndig

Slangord för att vara 15 år eller äldre och få ha samlag. Enligt lagen är det förbjudet att ha samlag med någon som är under 15 år. Lagen finns för att hindra att vuxna eller äldre ungdomar har sex med barn.

Det är alltså inte den som är under 15 år som blir straffad om hen har samlag med någon över 15 år.

Bög

Slangord för homosexuell kille – alltså en kille som blir kär i killar. Man bestämmer själv om man vill använda det ordet om sig själv.

Erektion

När snoppen blir hård och reser sig.

Det kallas också för stånd. Erektion kan komma när man har tankar och fantasier om sex, när det kommer vibrationer mot snoppen eller när man drömmer. Ibland kommer erektionen utan någon förklaring alls.

Motsvarighet till erektion hos tjejer är att klitoris sväller och blir hårdare.

Fitta

Annat ord för snippa.

Flata

Slangord för homosexuell tjej – alltså en tjej som blir kär i tjejer. Man bestämmer själv om man vill använda det ordet om sig själv.

Flytningar

En klibbig vätska som kommer från slidan, och som brukar komma före första mensen. Flytningarna skyddar slidans slemhinnor.

Flytningar kan se ut och kännas på olika sätt. En del är vita och andra är gulaktiga. De kan vara tunna, klibbiga eller gryniga. De flesta luktar lite syrligt.

Flirta kan man göra på många sätt. Kanske är det bättre att försöka med en metod i taget ...

Foto: Elin Lindell

Flirta kan man göra på många sätt. Kanske är det bättre att försöka med en metod i taget …

Flirta

Ett sätt att visa för någon att man är kär eller intresserad – till exempel genom att le stort eller titta personen lite extra länge i ögonen.

Förhud

Ett hudveck längst ut på snoppen. På en del sitter förhuden så att ollonet inte syns. På andra syns ollonet jämt.

Förhudsförträngning

När man inte kan dra tillbaka förhuden över ollonet. Det gör det svårt att tvätta sig under förhuden, och kan göra ont, men det är inte farligt.

Förhudsförträngning kan växa bort i puberteten, men ibland behöver man undersökas av sjuksköterska eller läkare. Det finns flera sätt att göra så att förhuden kan dras tillbaka.

Gromning

När vuxna tar kontakt med barn på nätet för att försöka locka dem till sexuella handlingar. Det kan vara att visa sig naken framför kameran eller att träffas för att ha sex. All gromning är förbjuden i svensk lag.

Hbtq

Förkortning för homosexuella, bisexuella, transpersoner och queer.

Hen

Ett alternativ till orden hon och han. Hen kan användas när man inte vet – eller inte vill tala om – könet på den man pratar om. Ordet funkar också bra att använda om sig själv om man varken känner sig som tjej eller kille.

Heterosexuell

En person som blir kär i någon av det andra könet: en tjej som blir kär i killar, eller en kille som blir kär i tjejer.

Hetero är ett grekiskt ord som betyder olik. Ett annat ord för heterosexuell är strejt.

Homofobi

Homofobi är när någon blir dåligt behandlad för att den är homosexuell eller bisexuell.

Puss! Finns det något bättre än besvarad kärlek?

Foto: Elin Lindell

Puss! Finns det något bättre än besvarad kärlek?

Homosexuell

En person som blir kär i någon av samma kön: en tjej som blir kär i tjejer, eller en kille som blir kär i killar.

Homo är ett grekiskt ord som betyder likadan

Hora

Ett gammalt ord för prostituerad. En prostituerad säljer sex. I Sverige är det inte förbjudet att sälja sex – däremot är det förbjudet att köpa sex.

Hora används också som skällsord och svärord. Man ska därför aldrig kalla någon för hora.

HPV-vaccin

En vaccination som erbjuds alla i 5:an och 6:an. Vaccinet ger ett ganska bra skydd mot humant papillomvirus (HPV), en grupp virus som sprids genom sex.

Viruset kan i värsta fall leda till cancer i livmoderhalsen, ändtarmen, svalget och könsorganen.

Hångla

När man kysser, kramar och smeker varandra. Ordet strula betyder ibland hångla.

Ickebinär

Ickebinära personer känner sig inte som killar och inte som tjejer.

Det är stor skillnad inom gruppen icke binära. En del känner sig som mitt emellan tjej och kille, andra som både och, ytterligare andra som varken eller.

Incest

När personer inom en familj har sex med varandra, till exempel bror och syster eller förälder och barn. Den som är vuxen och har sex med ett barn begår alltid ett allvarligt brott.

Det är aldrig barnets fel!

Intersex

Varje år föds ett antal barn med oklar könstillhörighet. Det kan handla om att hormonerna, generna eller själva könsorganen inte är helt ”manliga” eller ”kvinnliga”.

Inom vården kallas intersex för DSD. Intersex har inget med transpersoner eller queer att göra.

Ja - ett jätteviktigt ord. Men säg bara ja när du verkligen menar det. Inte för att vara snäll.

Foto: Elin Lindell

Ja – ett jätteviktigt ord. Men säg bara ja när du verkligen menar det. Inte för att vara snäll.

Ja!

Ett viktigt ord att känna eller säga när man vet att man vill vara nära en annan människa: ”Ja – jag vill pussas!”, ”Ja – jag vill hålla handen!” Lyssna till din egen vilja!

Klitoris

Del av snippan som sitter där de inre blygdläpparna möts upptill.

Klitoris är väldigt känslig för beröring. Den känns som en liten knapp, men klitoris-skaftet fortsätter nästan en decimeter in i kroppen. Klitoris kan bli hård eftersom den har svällkroppar – precis som en snopp.

Snoppens motsvarighet till klitoris är ollonet.

Klittra

Ett ord som kan användas om när personer med snippa onanerar.

Knulla

Slangord för att ha samlag, ligga med eller ha sex med någon.

Kondom

Ett skydd av tunt gummi som träs på snoppen för att skydda mot könssjukdomar och för att förhindra att tjejen blir med barn.

Kuk

Slangord för snopp.

Kyss

Som en puss – fast man har öppen mun och använder ofta tungan när man kysser.

Kåt

En känsla i kroppen av pirr och värme, som kan göra att man vill onanera eller ha sex.

Killar kan få stånd. Tjejer kan bli fuktiga i slidan och klitoris kan hårdna.

Kär

När man blir kär så känns det i hela kroppen. Det går inte att ta miste på! Ibland blir man blyg för den man är kär i, i nästa stund vill man bara vara nära.

Ibland kan det vara lättare att berätta om sina känslor genom att skriva. Oavsett resultat kan det vara skönt att få visa sina känslor.

Foto: Elin Lindell

Ibland kan det vara lättare att berätta om sina känslor genom att skriva. Oavsett resultat kan det vara skönt att få visa sina känslor.

Kärleksbrev

Ett sätt att visa att man gillar någon. Det kan vara genom en lapp, ett brev, ett mejl, ett direktmeddelande eller ett sms, där man skriver vad man känner.

Kön

Ordet kan användas på två sätt: Antingen menar man kroppsdelen könet, alltså snoppen eller snippan. Eller så använder man det som en uppdelning av människor: tjej/kille, kvinna/man.

Könsidentitet

Det kön som en person känner att den har och vill att andra ska tänka att den har. Könsidentitet stämmer oftast, men inte alltid, överens med en persons biologiska kön.

Könssjukdomar

Sjukdomar som kan smitta när man har sex med någon. Kondom ger ett bra skydd vid samlag.

Könsstympning

Betyder att man skär bort en bit av de yttre könsorganen på små tjejer. Det skadar blygdläpparna, och ibland även klitoris, på ett allvarligt sätt.

Könsstympning förekommer främst i delar av Afrika och Asien. I Sverige är det helt förbjudet.

Lesbisk

Kallas en tjej som är homosexuell – alltså en tjej som blir kär i tjejer. Slangordet lebb används ibland för lesbisk.

Lubrikation

När en tjej blir kåt blir det fuktig i slidan. Det kallas lubrikation. Man kan få lubrikation när man har tankar och fantasier om sex, när det kommer vibrationer mot skötet eller när man drömmer. Ibland kommer lubrikationen utan någon förklaring alls..

Det kan vara svårt att välja mensskydd. Menskopp, tampong och binda fungerar lite olika men alla tre är bra skydd. Huvudsaken är att du väljer ett du känner dig bekväm med.

Foto: Elin Lindell

Det kan vara svårt att välja mensskydd. Menskopp, tampong och binda fungerar lite olika men alla tre är bra skydd. Huvudsaken är att du väljer ett du känner dig bekväm med.

Mens

När tjejer kommer i puberteten får de mens (menstruation). Det är blod som kommer ut genom slidan ungefär var fjärde vecka.

Oftast är det mindre än 1,5 deciliter blod som rinner ut under 3–7 dagar. När man får mens betyder det att ägglossningen har startat, eller kommer att starta inom något år. Då kan man bli med barn om man har samlag.

Menskopp

Ett mensskydd som man för in i slidan för att samla upp mensblodet. Till skillnad mot bindor och tamponger kastas den inte i soporna, utan kan användas många gånger.

Målbrottet kan göra att det blir lite trixigt att sjunga. Det är inte alltid rösten gör precis som man tänkt.

Foto: Elin Lindell

Målbrottet kan göra att det blir lite trixigt att sjunga. Det är inte alltid rösten gör precis som man tänkt.

Målbrott

Alla kommer i målbrottet under puberteten. Det märks oftast mest på killar. Rösten förändras från ljus till att bli mörkare.

Nej!

Ett viktigt ord på många sätt. Till exempel när man vill visa att man vill ha sin kropp ifred. Du har alltid rätt att bestämma över din kropp! Känn efter vad du vill och säg alltid ”Nej!” om du känner dig tveksam till något. Och kom ihåg: Man kan alltid säga ”Nej!”, även om man tidigare har sagt eller känt ”Ja”. Lyssna till din egen vilja!

Ollon

Snoppens motsvarighet till snippans klitoris. Ollonet sitter längst fram på snoppen och skyddas av förhuden.

Ollonet är väldigt känsligt för beröring.

Omskärelse

Innebär att man klipper eller skär bort en bit av snoppens förhud. Detta är tillåtet i Sverige.

Onanera

Att smeka sig själv, oftast på eller runt köns organet, så att det känns skönt. Många med snippa smeker klitoris när de onanerar. Många med snopp drar förhuden fram och tillbaka eller smeker ollonet.

Att onanera är ett bra sätt att upptäcka sin kropp. Dessutom är det ett fiffigt sätt att njuta – eftersom man bara behöver sig själv!

Orgasm

När en människa onanerar eller har sex med någon kan det till slut kännas jätteskönt.

Musklerna i underlivet drar ihop sig. Det blir en utlösning som gör att ”må bra”-hormoner frigörs och man känner sig avslappnad. Den sköna känslan strålar ut från underlivet. Den känslan kallas orgasm.

Oskuld

Ett ord för en person som inte har haft sex.

Pedofil

En vuxen som blir upphetsad av barn och vill ha sex med barn. I Sverige är det brottsligt för vuxna att ha sex med barn under 15 år. Det är också olagligt att ha sexuella bilder och filmer på barn.

Att skriva eller säga ”snuskiga” saker till barn är även det olagligt. Det kallas sexuellt ofredande. (Se även ordet ”Nej!”.)

Penis

Annat ord för snopp.

Pollution

Ibland kan det komma sperma ur snoppen när man sover, utan att personen kan styra över det. Det kallas pollution.

Porr

Bilder, filmer eller berättelser som är gjorda för att de som läser eller ser på det ska bli kåta.

Porr är riktad mot vuxna. Många är kritiska mot porr för att det ger en konstig och overklig bild av sexualitet och kärlek.

Preventivmedel

Preventivmedel används för att förhindra att tjejen blir med barn vid samlag.

Killar kan använda kondom för att spermierna inte ska komma in i tjejen. (Kondom skyddar också mot könssjukdomar.) För tjejer finns till exempel p-piller, spiral och pessar.

Pubertet

När man är mellan 8 och 15 år förändras både kroppen och knoppen. Det börjar växa hår i armhålorna och vid könsorganen.

Tjejer får bröst och bredare höfter. Det är också i puberteten som mensen börjar. Snoppar och testiklar växer och de får sperma. I slutet av puberteten är det vanligt att killar får skägg.

Humöret kan åka berg- och dalbana i puberteten. Ibland känner man sig missförstådd av alla. Och ibland känner man sig så lycklig att det nästan gör ont!

Pulla

Slangord för när en tjej onanerar eller blir smekt.

Pung

Hänger under snoppen och ser ut som en påse. I pungen finns testiklarna (pungkulorna) där spermierna tillverkas.

Queer

Person som bryter mot samhällets traditioner för kön och kärlek. Ett ord som man själv bestämmer om man vill använda om sig själv.

Runka

Slangord för när någon med snopp onanerar.

Samlag

Om en kille och en tjej har samlag är det vanligaste att snoppen förs in i slidan. Det är då som det kan bli barn. Det går att även att ha samlag på andra sätt och mellan två personer av samma kön. Man kan till exempel föra in fingrar eller snoppen i rumpan (anus) eller fingrar i slidan.

Samtycke

När båda i en relation – kompisar eller ett kärlekspar – vill samma sak. Det är viktigt! (Se orden ”Ja!” och ”Nej!”.)

Sex

Förkortning av ordet sexualitet. Att ”ha sex” kan betyda att man har samlag, men även att man smeker och kysser varandra på olika sätt.

Sexdebut

Att ha sex för första gången.

Sexuella trakasserier

Om någon rör vid en eller pratar om sex på ett sätt som inte känns bra kallas det för sexuella trakasserier. Det kan också handla om att sprida rykten om den trakasserade eller att visa porrbilder som personen inte vill se. Då gäller det att våga säga ”Nej!” och berätta för en vuxen.

I skolan har rektor ansvar för att sätta stopp för sexuella trakasserier. Trakasserierna är oftast ett brott mot lagen.

Sexuella övergrepp

Alla sexuella handlingar som någon gör mot någon annans vilja räknas som sexuella övergrepp. Sexuella övergrepp är förbjudna enligt lagen.

Sköte

Innefattar hela snippan: venusberg, blygd läppar, slida och klitoris.

Slida

Del av snippan. Slidan är röret av muskler och slemhinna som går mellan slidöppningen och livmodern.

Förr trodde man att mödoms hinnan verkligen var en hinna som antingen var hel eller inte. Men det är inte så slidkransen funkar.

Foto: Elin Lindell

Förr trodde man att mödoms hinnan verkligen var en hinna som antingen var hel eller inte. Men det är inte så slidkransen funkar.

Slidkrans

Någon centimeter in i slidan finns flera veck i slemhinnan. Vecken bildar en krans, som kallas slidkrans. I mitten av vecken finns en öppning.

Ibland kan det komma lite blod från slidkransen om man för in något i slidan, till exempel en tampong. Det beror på att det då har blivit en liten bristning i slidkransen.

Hade förut det missvisande namnet mödomshinna.

Snippa

Ord för biologiska tjejers könsorgan.

Snopp

Ord för biologiska killars könsorgan.

Smegma

En klibbig, vit massa som består av döda hudceller. Killar får den under förhuden. Tjejer får den runt klitoris och mellan blygdläpparna. Smegma är inte farligt och tvättas lätt bort med lite vatten.

Foto: Elin Lindell

Sisten till ägget är en …

Sperma

Det som kommer ut ur snoppen vid utlösning. Sperma består av sädesvätska och miljontals spermier. Själva spermierna är så små att de är omöjliga att se med blotta ögat.

Vid ett samlag mellan biologisk tjej och biologisk kille kan spermier simma upp i slidan och försöka befrukta tjejens ägg.

Sperma är vitaktig. Ibland är den tjock, ibland är den tunnare. Det är också olika från gång till gång hur mycket sperma som kommer ut ur snoppen vid utlösning.

Stånd

Ett annat ord för erektion, när snoppen blir hård och ställer sig upp.

Svartsjuka

En stark känsla av sorg och besvikelse, man kan känna svartsjuka till exempel om den man är kär i bryr sig mer om någon annan.

Tafsa

Att röra vid någons kropp, trots att man märker att hen inte vill. Att tafsa är aldrig okej.

Tampong

Har samma funktion som en binda. Skillnaden är att man för in tampongen i slidan för att stoppa mensblodet.

Det finns tamponger i olika storlekar. När man är ung är det bra att först pröva med den minsta sorten. Känns det torrt i slidan är det bättre att använda binda.

Testiklar

Ett annat ord för pungkulor.

 

Foto: Elin Lindell

Transperson

Person som känner sig som tjej fast hon har en killkropp eller som kille fast han har en tjejkropp, det brukar kallas för transtjej respektive transkille.

Transperson kan också vara någon som känner sig som både kille och tjej, eller varken eller, men allt fler använder ordet ickebinär.

Trosskydd

En liten tunn binda som man kan ha i trosan i slutet av mensen. Ska inte användas när man har flytningar. Eftersom skydden innehåller plast blir det för luft-tätt.

Ungdomsmottagningar är till för alla unga över 12 år. Oftast kan man boka tid. Kolla hur det funkar på din närmaste mottagning på umo.se

Foto: Elin Lindell

Ungdomsmottagningar är till för alla unga över 12 år. Oftast kan man boka tid. Kolla hur det funkar på din närmaste mottagning på umo.se

Ungdomsmottagning

I Sverige finns det ungefär 250 ungdomsmottagningar. Hos dem kan man få hjälp och svar på frågor om kroppen eller knoppen. Till de flesta ungdomsmottagningar är man välkommen från 12 år.

umo.se hittar du din närmaste mottagning och mer information.

Utlösning

Både personer med snopp och personer med snippa kan få utlösning. Ur snoppen kommer det sperma. Hos en del med snippa kommer det lite vätska (inte kiss) från skötet.

Vagina

Annat ord för snippa.

Venusberg

Del av snippan, som är som en upphöjning ovanför springan. Namnet kommer från den romerska kärleksgudinnan Venus

Våldtäkt

När någon tvingar sig på en person för att ha samlag kallas det våldtäkt. Ingen får tvinga någon annan att ha sex. Våldtäkt är ett allvarligt brott, som ger fängelsestraff. (Se ordet ”Nej!”.)

Ägg

Finns i två äggstockar vid livmodern hos tjejer. Ägg kan befruktas av spermier.

Ägglossning

Ägglossningen sker cirka 14 dagar före mens. Då lämnar ägget äggstocken och kan befruktas.

Det kanske viktigaste till sist. En relation utan ömsesidghet är sällan något att ha.

Foto: Elin Lindell

Det kanske viktigaste till sist. En relation utan ömsesidghet är sällan något att ha.

Ömsesidighet

Att vilja samma sak. (Se ordet ”Samtycke”.)

 

Artikeln uppdaterades 2020-09-09