I KP 7/2013 hade vi ett kill-special. 4 sidor där vi svarade på frågor om snoppen och pungen. Här är Kropp & Knopp frågorna.

”Vanligt med trång förhud”

Många frågor från killar till Kropp & Knopp handlar om att förhuden på snoppen är trång. David Wickström är läkare och van att behandla problem med förhuden.

Klicka här för att läsa Davids svar på frågor om trång förhud.

kropp-och-knopp_15-05-13_Kropp-och-knopp-kill-special_1

Foto: Omslagsillustration: Sonja Härdin

Vill ha tvätt-tips!

Hur tvättar man sin snopp?
Den som älskar pannkakor

Svar: Det är viktigt att tvätta snoppen en gång om dagen. Om du har förhud, så dra tillbaka den så långt du kan. Skölj ollonet och insidan av förhuden med ljummet vatten. Gnugga försiktigt med fingrarna tills det blir rent. Undvik tvål och schampo. Det kan nämligen torka ut huden och då riskerar man att få små sprickor som gör ont. Under förhuden bildas en vitaktig massa som kallas smegma. Den finns där för att ”smörja” ollonet och skydda det mot infektioner. Eftersom det hela tiden kommer ny smegma måste man skölja bort den gamla. Om man inte gör det börjar
bakterier växa och det luktar illa. Tänk också på att byta kalsonger varje dag och att tvätta pungen och ljumskarna ordentligt. Där finns många svettkörtlar, så där bör du använda tvål.

 

Försvinner prickarna?

Hej KP! Min snopp har små vita prickar på ollonet. Min pappa sa att det var ofarligt. Men jag vill gärna ha bort dem! Så hur får man bort prickarna permanent, inte bara för stunden?
Svara snälla

Svar: Din pappa har rätt i att prickarna är helt ofarliga. I tonåren är det vanligt att få vita knottror längs kanten på ollonet. Knottrorna består av hudceller och kallas för penila papler. Dessa kan ändras i storlek, färg och antal. Men de går inte att ta bort, utan finns oftast kvar hela livet. Det finns heller ingen anledning att ta bort dem.

 

Har ont i snoppen

Hej! Jag har ett problem. Jag har ont i snoppen när jag känner på ena sidan och en gång kändes det som om snoppen knöt sig. Är detta farligt?
:O

Svar: Förmodligen är det inte farligt. Om du bara haft ont en enda gång behöver du inte oroa dig. Om smärtan håller i sig eller kommer tillbaka ofta bör du berätta för dina föräldrar och besöka en läkare. Det kan bero på till exempel en urinvägsinfektion, även om det är ovanligt hos killar.

 

Är jag tidig?

Hej KP! Jag är en kille på 12 år. Jag undrar om ni tycker att jag är tidigt in i puberteten, för jag har könshår och är i målbrottet och är 1,70 lång. Har många finnar och fick hår på snoppen redan som 10- åring. Jag undrar så mycket över detta!
ZB

Svar: Du beskriver nästan alla tecken som visar att man är i puberteten. Du har vuxit mycket och blivit lång, kommit i målbrottet (då rösten blir mörkare) och fått finnar. För dig började puberteten med hår på snoppen, men det är olika för alla. Man vet aldrig vilket tecken som kommer först. I varje klass är det någon som måste komma först in i puberteten. Det låter som om du är en av dem! Hos killar börjar puberteten oftast när man är mellan 10 och 14 år.

 

Hur ser den ut?

Hej! Jag undrar om sperman kan vara genomskinlig, eller måste den vara vit?
Anonym

Svar: Sperma, eller sädesvätska som det också kallas, kan komma ur snoppen när man onanerar eller får utlösning på natten (pollution). Sperman kan vara vit, gul, gråaktig eller genomskinlig. Om den är rosa eller har röda fläckar kan det bero på att ett blodkärl har brustit. Det är inte farligt. Beroende på vad man har ätit och druckit så varierar utseendet, lukten och tjockleken. Den kan vara tunn som vatten eller kletig. Ibland klumpar den sig också. Det är inte heller farligt.

 

Varför ingen sperma?

Hej! Jag gillar att runka men det kommer ingen sperma. Varför kommer det ingen sperma?
Sjömansfärs!!!!

Svar: Sperma, eller sädesvätska, börjar bildas hos de flesta killar i 13–15-årsåldern. Men den kan komma både tidigare och senare. Det är ett tecken på att man har blivit könsmogen, alltså att det kan bli ett barn om man har sex (samlag) med en tjej. Om det inte kommer sperma när du onanerar så är det kanske för att du inte är könsmogen ännu. Eller för att du inte onanerat tillräckligt länge.

 

Var är testiklarna?

Hej! Jag är en kille på 12 vintrar som har ett problem. Jag hittar inte mina testiklar. Är det något fel på mig? Tacksam för svar.
peter!!

Svar: Det här låter ovanligt. Är du säker på att du letat på rätt ställe, alltså i pungen? Om det är kallt ute kan musklerna kring testiklarna dra ihop sig och det är inte lika lätt att -känna dem. Om man är sexuellt upphetsad kan de också ”försvinna” tillfälligt ur pungen.

Testiklarna (pungkulorna) bildas i magen innan man föds. De ska sedan ”vandra” ner i pungen och ligga kvar där resten av livet. Redan på barnavårdscentralen ska läkare undersöka så att testiklarna ligger rätt. Det låter väldigt konstigt om man missat just dina. Eftersom du är orolig bör du prata med dina föräldrar eller skolsköterskan. De vet garanterat historien om just dina testiklar, och kan säkert hjälpa dig att hitta dem!

 

Bara 5 centimeter

Hej KP! Jag vet att ni säger att alla snoppar är lika långa, men min är bara 5 centimeter utan stånd. Snälla, svara.
Anonym

Svar: Alla snoppar är inte lika långa. Det varierar jättemycket! De kan vara korta eller långa, tjocka eller smala, raka eller sneda. Och allt är lika naturligt. Man får helt enkelt lära sig att -acceptera sin snopp som den är! Först när man är 18–20 år har snoppen växt färdigt.

 

Konstig blodådra

Hej! Jag är en kille på 12 år som har ett problem. Jag har något konstigt i pungen. På vänstra sidan så är det typ någon blodådra. Det gör inte ont när jag tar på den.
Tacksam för svar!

Svar: På pungen syns alla detaljer – till -exempel blodådror – extra tydligt. Om du har en väldigt stor blodådra, eller flera stycken som klumpat ihop sig, på just -vänster sida, kan det vara ett så kallat pungåderbråck. Det är något man föds med och är oftast helt ofarligt. Men det kan synas tydligare i puberteten. Om du får ont av det ska du berätta för dina föräldrar, så kan ni tillsammans kontakta en läkare. Man kan operera pungåderbråck, men det görs i så fall inte förrän man är vuxen.

 

Ollonet är kletigt

Hej KP! Jag är en kille på 14 år och jag har ett litet problem. Jag har saft på mitt ollon. Jag har kollat på mina kompisar men de har inte det. Kan detta vara farligt eller en könssjukdom? Jag vill helst inte gå till en läkare eller prata med mina föräldrar.
En liten kille

Svar: Om du inte har haft sex så är det ingen könssjukdom. De smittar bara genom oskyddat samlag (alltså sex då man inte använder kondom).

Det du beskriver kan vara tre saker. Antingen så har du känt dig upphetsad och lite sperma har ”läckt” ut ur snoppen. Eller så är det smegma, den vätska som bildas under förhuden för att skydda ollonet. Det tredje alternativet är att du har drabbats av svamp. Det brukar klia eller svida.

Sperma och smegma är lätt att tvätta bort. Om det kliar eller svider så gå till skolsköterskan eller en ungdomsmottagning. De kan avgöra om det är svamp och tipsa om hur du behandlar den på bästa sätt.

 

Källor: umo.se, Vårdguiden, rfsu.se. Faktagranskat av Gustav Stenson, sjuksköterska.