Till Kropp & Knopp kommer det mängder av frågor om mens. Här får du svar på det mesta!

 
KP 1, 2016. Mens-special.

Foto: Illustration: Emma Adbåge

Läs mer om mens i KP 1, 2016

 

 

När kommer nästa mens?

Jag är en 15-årig tjej som fick min första mens för cirka en månad sedan. Jag undrar hur man räknar ut när ens nästa mens ska komma? Och hur många dagar det ska vara mellan varje menstruation?
Tack och hej! 😀

Svar: Under det första halvåret eller året är mensen ofta oregelbunden (och en del kvinnor har oregelbunden mens hela tiden). Därefter har de flesta en mens­cykel på 28 till 30 dagar. En menscykel räknas från mensens första dag till nästa första mensdag. Det vanligaste är att man har mens i mellan tre och sju dagar.

 

Är det fel på mig?

Jag är en tjej på nästan 12 vintrar. För ett år sedan fick jag ganska mycket mens i en vecka. Sedan kom inget på ett år. För lite mer än en månad sedan fick jag mens igen i en vecka, men sedan dess har det inte kommit något.

Är det vanligt att det är så?
Eller är det något fel på mig?
En orolig tjej …

Svar: Det är väldigt vanligt att mensen är oregelbunden i början. Men om det dröjer mer än ett halvår innan du får din nästa mens kan det vara bra att kontrollera varför.

 

Normalt med magont?

1.  Är det normalt att ha ont i magen dagarna innan mensen kommer?

2. Kan man sporta och bada som vanligt när man har mens?
Foooer

Svar: 1. Ja, det är vanligt. Det beror på att livmodern drar ihop sig. Man kan också ha värk under de första mensdagarna. Det kan värka i magen, korsryggen och låren. Det finns läkemedel som hjälper. Värme, till exempel en värmekudde på det onda stället, kan också hjälpa. Och det känns ofta bättre om man rör på sig. Men alla har inte värk. En del känner inte av det alls.

2. Ja, absolut. Mensen ska inte hindra ens vardag. I så fall finns det hjälp att få. Om man badar ska man använda tampong eller menskopp i stället för binda. Bindor blir uppblötta i vatten.

 

Hur funkar mens?

1. Vad är det som händer i kroppen när man får mens?

2. Vad skulle ha hänt i stället, om man blev gravid?

3. Under vilken tid i menscykeln kan man lättast bli med barn, och varför?
Nicke Nyfiken

Svar: 1. Mens betyder att det sipprar ut blod från slidan. Det är ett tecken på att man kan bli med barn (gravid) om sperma från en man kommer in i slidan. Mensen får man för att man har kommit i puberteten och har börjat få ägglossning. Slemhinnan i livmodern blir tjockare för att kunna ta emot ägget om det har blivit befruktat av en spermie. Om ägget inte blir befruktat stöts det ut med livmoderslemhinnan som en blödning varje månad. Det är det som
är mensen.

2. Om ägget hade blivit befruktat av en spermie från en man blir man gravid och får ingen mens.

3. Man blir lättast gravid omkring ägglossningen, cirka två veckor efter första mensdagen. Då finns ett ägg som kan bli befruktat.

 

Binda eller tampong?

1. Ska man använda binda eller tampong första gången man får mens?

2. Finns det bindor och tamponger i olika storlekar?

3. I vilken ålder slutar man ha mens?
Orolig för mens …

Svar: 1. Första gången brukar binda vara bra, eftersom man oftast inte hunnit lära sig hur man stoppar in en tampong.

2. Ja, det finns många olika. Bindor kan vara tjocka eller tunna, extralånga och med eller utan vingar (som man viker runt tros­kanten). Tamponger finns i olika storlekar, med olika stor förmåga att suga upp blod.

3. Mensen slutar oftast komma någon gång mellan 45 och 60 års ålder.

 

Vad ska jag säga?

Hur kan jag berätta för min mamma att jag har fått min mens?
DenSomUndrar

Svar: Det är bra om ens föräldrar får veta. Mens kan ju påverka både humör och hur man mår. Man kan också behöva hjälp att köpa bindor eller tamponger. Men man ­behöver inte säga så mycket. Om det är svårt att prata kan man skicka ett sms: ”Jag har fått mens.” Då är isen bruten och det kan vara lättare att prata mer – om man vill. Mammor har eller har haft mens själva, så för dem är mens naturligt. Men ibland känns det lättare att prata med sin pappa eller någon annan man litar på.

 

När kommer den?

Jag är en tjej på 11 vintrar som oroar mig mycket över mensen.

1. När kommer den?

2. Vad ska jag göra när den kommer?

3. Vad ska jag göra för att inte vara rädd?
anonym

Svar: 1. Den första mensen kan komma när man är mellan 9 och 16 år. De flesta får sin första mens i 12–14-årsåldern. Det finns ­inget sätt att säkert veta när den första mensen kommer.

2. Om man vill vara förberedd kan man ha en binda i skolväskan. Men det brukar finnas bindor hos skolsköterskan. Man kan också vika ihop en pappershandduk från toaletten och lägga den i trosorna så länge.

3. Mens är något bra och helt ofarligt – ett tecken på att man är frisk. Om man ändå är rädd är det bra att prata med någon, kanske skolsköterskan eller någon på en ungdomsmottagning. De förstår och kan förklara mer.

 

Vad är menskopp?

Vad är en menskopp? Hur använder man den? Vad har den för fördelar och nackdelar?
Anonym

Svar: Menskopp är ett mensskydd i form av en liten kopp av mjukt silikon. Man för upp den i slidan. Där samlar den upp blodet, i stället för att det rinner ner i en binda eller sugs upp av en tampong.
Den brukar inte läcka när man väl har lärt sig att sätta in den på rätt sätt. Fördelar: Menskopp är mer miljövänligt och mer ekonomiskt (den håller i flera år). Nackdel: Det kan krävas lite träning innan man lär sig sätta in menskoppen på rätt sätt.

 

Hur ofta byter man?

Ska man byta binda ofta? Vad händer om man inte gör det?
Undrar

Svar: Om man har mycket mens kan man behöva byta binda var tredje eller fjärde timme – i alla fall de första dagarna, när man blöder som mest. Sedan behöver man inte byta lika ofta. På natten kan man ofta ha samma binda. Om man inte byter kan det blöda igenom och börja lukta. Men det händer inget farligt. Totalt brukar man blöda en knapp deciliter under en mensperiod.

Om man använder tampong behöver man byta den minst var fjärde timme. Man ska välja storlek på tampongen efter hur mycket man blöder. Om den känns sträv att dra ut är det ett tecken på att den är för stor. Eller att man blöder så lite att man borde ­använda binda i stället.

 

Jag vill ha mens!

Jag är en tjej på 11 vårar som vill ha mens. Är det konstigt? Är det något man vill ha, eller är det hemskt att få det?
lilla sötnosen

Svar: Det är inte ett dugg konstigt!
Många ser fram emot att få mens. Det är ju ett tecken på att man är frisk och att allt fungerar som det ska – och det är också ett tecken på att man är på väg att bli vuxen.

 

Är jag sen?

Jag är en tjej i 9:an som undrar varför jag inte har fått mens? Min mamma fick det i 4:an. Pappa utvecklades också ganska tidigt. Jag har bröst och flytningar sedan två, tre år tillbaka – men mensen kommer inte.
?

Svar: Alla är olika. En del får inte mens förrän vid 16 års ålder, men det är inget konstigt med det. Och man kan få både bröst och flytningar långt innan man får mens. Många får visserligen mens efter ett eller två år med flytningar, men så behöver det inte vara. Om man är orolig kan det vara bra att kolla om det finns någon orsak till att mensen inte har kommit. Man kanske äter för lite, till exempel. Om man tränar väldigt mycket kan det också påverka, liksom om man har det väldigt stressigt. Ungdomsmottagningen eller vårdcentralen kan hjälpa till att kolla sådant. Man behöver inte göra en gynekologisk undersökning. Det räcker att ta blodprov och prata.

 

Vad är klumparna?

Min mens har klumpar och luktar ­konstigt – är det farligt?
hoppas ni kan svara!

Svar: Nej, det är inte farligt med klumpar. Det är vanligt – särskilt om man har riklig mens, och särskilt på morgnarna. Att mensen luktar är inte heller farligt. Oftast är det bara man själv som känner lukten. Om man tycker att det är obehagligt kan man byta skydd oftare. Då brukar det lukta mindre.

 

Jag blöder mycket

Jag är en tjej på 13 år som får mens överallt. Ibland kommer blod i byxorna. Ibland får jag använda nattbinda i skolan. På natten har jag handduk i sängen, men inte ens det hjälper.
Hur ska jag göra?
JAG HATAR MENS

Svar: Under de första dagarna är det ganska vanligt att blöda mycket. Kan du hitta mer effektiva bindor som suger upp mer? Man kan också lägga ihop två bindor så att det blir som en lång binda – då kan man slippa vakna med en blodfläck i trosan. Om man blöder mycket under hela mensperioden är det bra att undersöka om det finns någon orsak till det, till exempel på en ungdomsmottagning eller vårdcentral. Ofta räcker det att ta ett blodprov.

 

Svårt med tampongen

Jag är en tjej på 13 år som har haft mens i ungefär ett halvår och nu vill börja med tampong. Problemet är att jag inte får in den, trots att jag har hittat hålet och gör rätt (enligt all info jag har fått från skolsköterskan). Vad ska jag göra?
Vill så gärna kunna använda tampong:(

Svar: De flesta behöver träna på att använda tampong. Den vanligaste orsaken till att man inte lyckas är att man inte för upp den tillräckligt långt in i slidan. Då kan det skava och läcka. När den är rätt insatt ska den inte kännas alls.

Det är viktigt att ha rätt storlek. Börja med en liten och ta gärna lite vaselin på toppen. Sedan måste man vara lite modig och våga trycka till, fast försiktigt. Det brukar gå lättast om man står upp med ena foten på en stol. Då kan man trycka tampongen bakåt uppåt tills man inte får upp den mer. Om man tycker att det är svårt kan ungdomsmottagningen hjälpa till.

 

Mens hela tiden ?!?

Jag är 12 år och jätterädd. Jag har mens hela tiden. Först två veckor på raken, sedan typ tre dagars uppehåll – och så fortsätter det så hela tiden. Är det farligt?
Anonym

Svar: Om man just har fått mens är den ofta oregelbunden. Det kan börja med riklig mens. Sedan kan det bli lite mer sparsamt, kanske som en brunaktig blödning eller flytning. Ibland kan man få en brunaktig flytning även när man har ägglossning. Då kan det kännas som om man blöder hela tiden.

För det mesta är allt helt okej, men ibland behöver man kolla varför man blöder ofta. Om det pågår länge är det bra att boka en tid på till exempel en ungdomsmottagning. Det är bra att skaffa en app där man kan ha koll på när man har mens och hur länge, eller att anteckna i en kalender eller på ett papper. Det hjälper barnmorskan/läkaren/sjuksköterskan att förstå om, och i så fall varför, man blöder ofta.

 

Mår dåligt före mens

Jag är en tjej på 14 år som fick mens för tre år sedan. För ett halvår sedan började jag få problem. Mellan mensperioderna känns det som att jag har en depression. Jag är bara glad en vecka i månaden. Jag vet inte vad jag ska göra.
Jag känner att jag inte räcker till

Svar: Om man känner sig så ledsen som du behöver man prata med någon som man har förtroende för. Det är jätteviktigt. Det kan vara en förälder, skolsköterskan eller skolkuratorn. Ibland kan svåra känslor bero på något som kallas för PMS eller PMDS. PMS får man oftast mellan sju och tio dagar före mens. Man kan bli väldigt lättirriterad och arg, gråta, få ont i brösten och tycka att allt är jobbigt. PMDS är ungefär samma sak, fast allvarligare. PMS och PMDS beror på en obalans i de hormoner som krävs för att man ska kunna ha mens. Det finns läkemedel som kan hjälpa. Ungdomsmottagningen eller vårdcentralen kan hjälpa till. Motion kan också ha bra effekt.

 

Blodet rinner på morgonen

När jag har mens och ska gå upp på morgonen blir det som en flaska som vänds upp och ner. Allt blod liksom rinner ut, ganska fort. Ibland läcker det igenom även om jag har nattbinda.

Hur ska jag göra för att det inte ska läcka?
Plysch-klyscha*

Svar: Det är vanligt att det blir så. När man ligger ner samlas en massa blod. När man sedan reser sig upp rinner blodet ut. En del behöver använda både binda och tampong för att det inte ska läcka så mycket. Ibland hjälper det att gå på toa och byta skydd direkt när man vaknar. Det kan också hjälpa att ”sätta ihop” två bindor till en extralång binda inför natten.

 

När har man binda?

Jag är en tjej på 13 vintrar som inte har fått min första mens än.

1. När man inte har mens, alltså när det inte blöder – ska man ha binda då också?

2. Kan en tampong försvinna in i slidan om man trycker in den för långt?
Menstjejen <3

Svar: 1. Nej, binda har man bara för att fånga upp mensblod.

2. Nej, man kan inte trycka in en tampong för långt – och den kan inte försvinna i slidan. Man kan alltid få ut tampongen genom att dra i snöret.

 

Mår många illa?

Jag är en tjej som snart fyller 11. Jag undrar:

1. Är det vanligt att man är lös i magen när man har mens?

2. Jag kan må illa om jag har mens, är det vanligt?

3. Får man stanna hemma från skolan om det gör för ont i magen när man har mens?

Den blodiga enhörningen

Svar: 1. Ja, det är vanligt att bli lös i magen. Det beror bland annat på att livmodern, som drar ihop sig när man har mens, ligger nära tarmarna. Hormoner påverkar också.

2. Ja, det är vanligt att må illa också. Det beror oftast på hormoner.

3. Ja, om det gör för ont kan man behöva stanna hemma. Men kom ihåg att det finns olika typer av smärtlindring att pröva. Skolsköterskan och ungdomsmottagningen kan hjälpa till med det.

 

Källa och faktagranskning: Charlotte Salomonsson, barnmorska på Södermalms ungdomsmottagning i Stockholm

NUVARANDE Kropp & Knopp: Mens-special
NÄSTA Lucas, 14 – mästare på Rubiks kub