Till Kropp & Knopp kommer det mängder av frågor om mens. Här får du svar på det mesta!

Detta är mens

Mens (eller menstruation) betyder att det sipprar blod från slidan. Det är ett tecken på att man kan bli med barn (gravid) om sperma kommer in i slidan. Mensen får man för att man har börjat få ägglossning, eller snart kommer att få det. Slemhinnan i livmodern blir tjockare för att kunna ta emot ägget om det har blivit befruktat av en spermie. Om ägget inte blir befruktat stöts det ut med livmoderslemhinnan som en blödning, som pågår 3–7 dagar. Detta händer ungefär en gång i månaden. Det är det som är mensen.

 

Allt-om-mens

Foto: Gunilla Kvarnström

Läs mer om mens i KP 2, 2019

Jag ljög i klassen

Jag är en tjej på 11 år som har ett problem. Alla tjejer i min klass har mens utom jag. En gång sa en tjej: ”Alla som har mens räcker upp handen.” Så då gjorde jag det också. Jag vet att det är fel att ljuga, men det bara hände. Vad ska jag göra?

Ledsen potatis
PS. Jag har laddat ner en app så jag kan kolla när jag ”har mens”.

Svar: Det kan nog vara så att det var fler som räckte upp handen som inte hade mens. Det låter inte troligt att alla tjejer i en 5:e-klass har fått mens. Du ska veta att det är väldigt vanligt att mensen kommer oregelbundet i början. Det kan gå långt mellan gångerna. Så om någon frågar kan du bara säga att du fick mens en gång, och att den sedan inte kommit.

 

Vilken ålder är vanligast?

I vilken ålder är det vanligast att få mens?

Chokladbit på 12 år

Svar: Det är vanligast att få mens första gången när man är mellan 12 och 14 år. Om man inte har fått mens när man är 16–17 år rekommenderas att man tar kontakt med
läkare. De första pubertetstecknen brukar komma när man är mellan 8 och 13 år. Och sedan kommer mensen några år senare.

 

Kommer den i skolan?

Jag är 12 år och tror att min mens är på väg. Jag är jätterädd för att den ska komma när jag sover eller är i skolan. Kan den komma när som helst?

Hatarmens

Svar: Ja, den kan komma när som helst. Men du behöver inte vara rädd. Ofta kommer det ganska lite blod första gången. Om man är orolig kan det vara bra att ha med en binda i skolväskan.

 

Märker man mensen?

 1. Märker man på något sätt att första mensen är på väg?
 2. Jag har fått flytningar och haft det ett tag, är det nära till mensen då?
 3. Om man får sin första mens i skolan, är det bäst att gå till skolsköterskan då?

🙂

Svar:

 1. Man brukar få flytningar ett tag innan första mensen. Om man har flytningar kan de bli brunaktiga. Ibland kan det göra lite ont i magen. Men det kan också vara så att mensen kommer utan förvarning.
 2. Man kan ha flytningar i flera år innan mensen kommer. Så det är inte säkert att det är nära.
 3. Ja, det är jättebra. Där finns det mensskydd som bindor. Och det kan vara skönt att berätta för en vuxen. Det går också bra med en lärare som man har förtroende för.

 

Samma ålder som mamma?

Jag är en 11-årig lillasyster som har lite frågor om mens:

 1. Får man mens i ungefär samma ålder som ens mamma fick mens, eller har det ingen betydelse?
 2. Har alla mens lika länge? Alltså slutar man få mens tidigt om man får sin mens tidigt och tvärtom?

Jag har inte fått mens än :0

Svar: 

 1. Vilken ålder man är i när man får mens handlar en hel del om arvsanlag, men även andra faktorer spelar in. Vissa får den i samma ålder som sin mamma, andra inte.
 2. Nej, så är det inte.

 

Vad är en menskopp?

 1. Hur fungerar en menskopp?
 2. När man sätter in menskoppen, hur får man ut den igen?
 3. Kan menskoppen försvinna in i kroppen?

Aldrig kommit med 🙁

Svar: 

 1. Menskoppen är som en liten mjuk skål med en ögla längst ner. Man för in menskoppen i slidan. Sedan tömmer man ut blodet i toaletten. Det är ett alternativ till binda eller tampong.
 2. Man drar ut den med hjälp av öglan.
 3. Nej, det kan den inte. Det kan inte en tampong heller. Tampongen drar man ut med ett snöre.

Kropp-och-Knopp_Mens_binda_KP-2-19

Foto: Gunilla Kvarnström

Vad är flytningar?

Jag är en 10-årig tjej som har några frågor om flytningar och mens:

 1. Vad är flytningar? Mamma sa att det kan bli gult i trosorna, stämmer det? Jag har läst att det är vitt,
  genomskinligt och slemmigt.
 2. Jag vill jättegärna ha mens. Är det många som tänker så?
 3. Det är ju många som får mens när de är 11 år. Finns det i så fall bindor för dem som är 11?

Måste gå till spanskan nu hehe …

Svar: 

 1. Flytningar är en vätska som droppar från slidan. De är ett av de första tecknen på att man kommit i puberteten. De ser olika ut beroende på om de är färska eller om de har torkat i trosorna. Som färska är de vita, genomskinliga eller ibland lite bruna. Och när de torkat kan de vara gula eller nästan lite gröna.
 2. Många längtar efter puberteten som du, och tycker att det är jättespännande. Och andra känner precis tvärtom.
 3. Det finns olika märken, storlekar och tjocklekar på bindor. Man måste pröva sig fram till vad som passar en bäst.

 

Vågar inte berätta

Jag är en 12-årig tjej som behöver hjälp. Jag har fått mens, men har inte berättat det för mamma. Jag behöver också bh, men vågar inte prata med henne om det. Vår familj är inte alls öppen och vågar prata om sådana saker. Jag tror att hon tycker att det är pinigt. Snälla hjälp mig!

En tjej med för lång insändare

Svar: Du kan ha rätt i att din mamma tycker att det är pinsamt att tala om sådana saker. Samtidigt klarar ofta föräldrar mer än man tror. Ett tips är att skicka ett sms till din mamma där du skriver att du skulle vilja att hon köper bindor. Det kan vara en ingång till att prata om det. Eller skriva att du till exempel behöver ”nya strumpor och en bh”. Om du inte kan berätta för din mamma kan det ändå vara skönt att ha någon annan vuxen som vet, som skolsköterskan, en lärare eller en kompis förälder.

 

Tampong-hjälp, tack!

Jag är en tjej på 12 underbara höstar som fick min mens i somras. Det är ganska jobbigt och konstigt så jag har lite frågor:

 1. Jag tycker det är jobbigt med binda, så jag vill pröva med tampong. Men jag vet inte var man stoppar
  in den.
 2. För mig kommer det väldigt mycket blod, är det så för alla?

Vill gärna ha svar viktigt!!!

Svar: 

 1. Tampongen för man in i slidan. Det brukar finnas en liten broschyr med en förklaring i tampongpaketet. Det är bra att börja med minsta storleken och ha lite
  vaselin på toppen. Det är lättast att pröva någon av de dagar då man blöder mest. Då är slidan mest fuktig. Tvätta händerna innan du provar att sätta in tampongen.
 2. Nej, det är inte så för alla. Om man tycker att man blöder väldigt mycket ska man kontakta skolsköterskan eller ungdomsmottagningen. Stora blödningar kan leda till att man får järnbrist, blir trött och får ont i huvudet. Det finns medicin som gör att blödningarna blir mindre.

Kropp-och-Knopp_Mens_Radd_KP-2-19

Foto: Gunilla Kvarnström

Vill inte ha mens

Jag är en tjej på exakt 11 år som undrar några saker om mens:

 1. Jag gråter varje kväll för att jag inte vill ha mens. Vad ska jag göra?
 2. Hur känns det att ha mens? Känns det som att man kissar på sig?
 3. I tre dagar har jag haft ont längst ner i magen. Är mensen på väg?

Rädd för mensen

Svar: 

 1. Det är bra att prata med en förälder eller skolsköterskan och ta reda på mer om varför du är så ledsen. Förändringar i livet och kroppen kan kännas roliga och
  spännande, men också läskiga och jobbiga.
 2. Det är oftast inte så mycket mens att det känns som om man kissat på sig. Men det kan kännas som att något rinner ur slidan och det blir varmt och kladdigt i trosorna.
 3. Det kan vara mensen, men det är svårt att svara på. Magont kan bero på så mycket.

 

Måste jag berätta?

Jag är en tjej på 13 år. Jag har haft mens i lite mer än ett år och vill gärna börja med tampong. Jag har några frågor:

 1. Måste man berätta för sina föräldrar när man börjar med tampong?
 2. Kan man sova med tampong?
 3. Kan jag börja med tampong när jag är bara 13 år?

Potatisen 🙂

Svar: 

 1. Nej. det måste man inte.
 2. Ja, det kan man. Det är bra att sätta in en ny tampong innan man går och lägger sig.
 3. Ja, det kan man.

 

Rädd att hon skvallrar

Jag är en tjej på 13 år som har några frågor.

 1. Jag fick mens för ett halvår sedan och har inte sagt något till min mamma. Måste man det? Jag är rädd att hon säger till andra att jag har fått det. Har ni några tips?
 2. Jag blöder ofta igenom. Kan jag ha nattbinda på dagen?
 3. Mina bröst växer nästan inget, men de är ömma. Hur får jag dem att växa?

Tacksam för svar

Svar:

 1. Du måste inte berätta för mamma, men det kan vara skönt att göra det. Ofta har föräldern redan anat att man har fått mens. Och säg att du inte vill att hon sprider det till andra.
 2. Ja, det kan man ha. Men blöder man väldigt mycket är det bra att prata med skolsköterskan eller en ungdomsmottagning.
 3. Man kan inte påverka hur brösten växer.

 

Kisset blev rött

Jag är en tjej på 10 år som precis har fått mens. Jag har lite frågor:

 1. När jag kissade blev kisset lite rött typ, är det mens?
 2. I vilken ålder börjar man använda tampong?
 3. Är det sant att det är dåligt med tampong?

Du vet vem jag är Olivia …

Svar:

 1. Det är mens som kommer ut samtidigt som du kissar. Men mensen kommer från slidan och kisset från urinröret.
 2. Man bestämmer själv om man vill börja använda tampong. Det är ingen speciell
  ålder som gäller om man vill prova.
 3. Nej, det är inte sant.

 

Tampongen gör ont

Jag är en tjej på strax 14 år som har börjat med tampong. När jag stoppar upp den så gör det jätteont! Jag använder jättesmå tamponger men ändå gör det så ont att jag nästan börjar gråta. Kan detta bli ett problem i framtiden och kommer jag kunna ha sex med mera? Är jätteorolig!

fisken med mens

Svar: Det är ovant för de flesta att använda tampong i början. Det handlar mycket om teknik att sätta in tampongen på rätt sätt. Ett tips är att ta lite vaselin på toppen. Men eftersom du känner dig så orolig kan det vara skönt att prata med skolsköterskan eller en barnmorska på ungdomsmottagningen.

Kropp-och-Knopp_Mens_Dusch_KP-2-19

Foto: Gunilla Kvarnström

Är jag för tidig?

Jag undrar om jag är för tidigt in i puberteten. Jag är 11 år och har redan mens och bröst. Ingen annan tjej i min klass har det. Jag är livrädd att gå till skolsimningen för där behöver man duscha och jag är rädd att alla ska stirra på mig. Vad ska jag göra då?

Hjälp mig snälla!

Svar: Nej, du är inte för tidig i puberteten. Alla utvecklas olika och någon måste vara först och någon sist. Det är synd att du ska behöva vara rädd för att duscha. Ett tips är att ha en stor handduk av svepa in dig i. Eller att försöka skynda lite före så att du kommer in i duschen först.

 

Brösten är som klumpar

Jag är en tjej på 11 år som undrar lite över puberteten.

 1. Mina bröst har börjat växa och det har blivit som hårda klumpar. Dock har jag inte fått hår någonstans.
  Har jag kommit in i puberteten?
 2. Hur ofta får man flytningar? Varje dag, varje vecka eller är det som mensen, en gång i månaden?

anonym

Svar:

 1. Ja, det har du. Att brösten växer är ett av pubertetstecknen. Det kan göra ont och ömma.
 2. Flytningar är inte regelbundna. De kommer lite när som helst. Ofta varje dag. Och de fortsätter komma även efter att man har fått sin första mens och nästan resten av livet.

 

Vad ska jag säga på simningen?

Vi kommer att ha simning någon gång under terminen. Men jag har mens och kan inte använda tampong än. Tänk om jag har mens när vi ska simma? Vad ska jag säga då? Skolan måste ju se att jag kan simma.

Ok

Svar: Då ska du prata med idrottsläraren. Hen kan säkert se till att du kan göra provet någon annan gång.

 

Vad är PMS?

Jag är en 13-årig tjej som undrar vad PMS är? Varför får vissa det och inte andra?

Älskar gg, f, fh och ld!!

Svar: PMS är förkortning för premenstruellt syndrom. Det forskas mycket om PMS, men man har inte riktigt lyckats lösa mysteriet om varför vissa får det och andra inte. PMS innebär att man blir extra känslig, ledsen eller arg veckan eller veckorna precis före mensen. Det är vanligt att humöret svänger före mens. Men om man mår väldigt dåligt är det viktigt att ta kontakt med skolsköterskan eller en ungdomsmottagning.

 

Har jag mens?

Jag är en tjej på 12 år som inte vet om jag har fått mens. Jag hade något brun/rödaktigt i trosorna samma dag som jag hade kramper i magen. Men nästa dag kom det inget. Var det mens eller var det typ bruna flytningar?

Hoppas jag kommer med, är orolig:((

Svar: Det var troligen mens. Det kan komma väldigt lite första gången. Och det kan dröja flera månader innan den kommer tillbaka.

 

Bada med tampong?

 1. Kan man bada på badhuset med tampong?
 2. Om jag hade mens i en vecka första gången, kommer jag då att ha det i samma antal dagar nästa gång?

Hon med tusentals frågor

Svar:

 1. Det går bra att bada med tampong.
 2. Till en början brukar det vara olika. Så småningom blöder man på ett ungefär samma antal dagar varje mens.

 

Fel med trosskydd?

 1. Är det sant att att det inte är bra att ha trosskydd när man har flytningar?
 2. Kan man duscha med mens?
 3. Hur lång tid är det från första mensen till den andra?

Tjejen som undrar

Svar:

 1. Ja, det är bättre att bara ha trosor. Det kan bli för varmt och instängt med
  trosskydd. Det kan störa den naturliga miljön inne i slidan.
 2. Ja. Det är bra att tvätta av underlivet med vatten varje dag när man har mens. Man ska inte använda tvål.
 3. Så småningom brukar mensen bli regelbunden och komma en gång i månaden. Men innan dess kan den komma både oftare och mer sällan än så.

 

Faktagranskning: Hanna Whale, barnmorska på ungdomsmottagningen Gullmarsplan.

 

”Mensen ska inte begränsa ens liv”

Har alla ont när de har mens? Anna-Sofia Melin, gynekolog och expert på mensvärk, ger svar.

Varför har många ont när de har mens?

– Livmodern är ju en muskel. När slemhinnor och blod ska stötas ut ur livmodern under mensen så blir det som kramp i den muskeln.
Ungefär 20–30 procent av alla tjejer har smärta som är svår att klara med vanliga receptfria värktabletter.

Är det många som inte har ont alls?

– De flesta har mensvärk, mer eller mindre. Men det första året har inte systemet mognat. Det är vanligt att man blöder utan ägglossning då. Under den perioden är det mer ovanligt med mensvärk.

Vad kan man göra åt smärtan?

– Har man lättare smärta kan det funka jättebra med värme. Man värmer en vetekudde och lägger på magen eller ryggen. Om inte det hjälper kan man pröva med värktabletter man köper utan recept. Ta hela dosen direkt när du känner att smärtan börjar. Man kan ta värktabletter under 2–3 dagar. Har man värk längre än så ska man söka hjälp på en ungdomsmottagning.

Ska man se upp med något?

– Mensen ska inte begränsa ens liv. Man ska inte acceptera att ha så ont att man måste gå hem från skolan eller inte kan gå på fritidsaktiviteter. Om man mår illa och kräks, blir yr eller känner sig svimfärdig är det också något som inte är okej. Eller om värken strålar ner i benen. Det ska inte heller börja göra ont flera dagar innan mensen kommer igång. Så svår mensvärk kan vara tecken på en sjukdom som heter endometrios.

Vad ska man göra om man har så ont?

– Då ska man vända sig till en ungdomsmottagning tillsammans med en förälder. Där finns barnmorskor och läkare som är vana att prata om mens. Det behövs ingen gynekologisk undersökning när man har mensvärk.
Ungefär hälften väljer starkare värktabletter som man får på recept, och hälften väljer p-piller. Om det behövs går det att äta p-piller så att man hoppar över mensen helt. Då försvinner även mensvärken.

Artikeln uppdaterades 190201


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!