Vi får massor av frågor om snoppar och testiklar till Kropp & Knopp. Här kommer svar på många av dem.

Är jag i puberteten?

Jag är en kille på 10 år som undrar några saker:

1. I förrgår märkte jag att jag hade en konstig, slemmig gegga på ollonet. Kan det ha varit spermier?

2. Jag har hår runt snoppen och min svett luktar annorlunda från förr. Har jag kommit in i puberteten då?

3. Är det konstigt att vara i puberteten när man är 10 år?
Killen som aldrig kommit med

Svar: 1. Det är vanligt med lite beläggning på ollonet. Det kan vara sperma, men vanligare är att det är något som kallas för smegma. Det är en lite gulvit beläggning som är till för att skydda ollonet mot infektioner och uttorkning.

2. Ja. Det du beskriver är typiskt för puberteten. Dessutom brukar rösten förändras, snoppen och pungen börja växa och längre fram börjar skäggväxten komma i gång.

3. De flesta brukar komma i puberteten något senare, men det är varken ovanligt eller onormalt att den börjar när man är 10 år.

 

Klistrar ihop sig

Ibland ”klistrar” förhuden ihop sig framför ollonet. Är det onormalt eller konstigt?
Anonym

Svar: Före puberteten är det vanligt att förhuden ser ut lite som en strut framför ollonet. Om du har kommit i puberteten och snoppen har vuxit, men förhuden fortfarande klistrar ihop sig och inte går att dra tillbaka, är det bra att söka hjälp på en ungdomsmottagning. Ofta går det enkelt att behandla en trång förhud med en särskild salva. Då blir det också lättare att göra rent runt ollonet.

 

Lutande snopp

Min snopp är sned, den lutar åt nordväst. Är detta normalt?
KompasseN

Svar: Många snoppar är lite sneda, speciellt när man har stånd (när snoppen reser sig och blir hård). Det brukar inte vara något problem. Men om du tycker att din snopp är väldigt sned kan det vara bra att prata med en läkare, till exempel på en ungdomsmottagning.

De olika delarna i mannen underliv. Kom ihåg att alla snoppar ser olika ut.

Foto: Illustration: Nino Keller

De olika delarna i mannen underliv. Kom ihåg att alla snoppar ser olika ut.

Är den normal?

Jag är en kille på 14 år som undrar en sak om min penis. Alla andra killar i min klass har runt 16-18 centimeter lång penis och min är typ 11 centimeter med stånd. Jag skäms otroligt mycket över detta. Så kan ni svara på om min snopp är normal eller om jag ska kolla upp det någonstans?
En orolig kille

Svar: En penis kan se väldigt olika ut, både till storlek och form. På din beskrivning låter det som att din penis är alldeles normal. Dessutom brukar penisar som är lite mindre när de är slaka bli förhållandevis större vid stånd. Det verkar inte troligt att alla andra killar i din klass har en snopp som är 16-18 centimeter. Ska man tro på statistiken så överdriver flera av dina klasskompisar sin storlek.

 

Det bara rinner

Jag är en kille på 13 år som för ett tag sedan kom in i puberteten. Jag har två frågor:

1. Min snopp står nästan helt upp mot magen, speciellt om jag ligger ner. Är det vanligt?

2. När jag får utlösning rinner utlösningen ut i stället för att spruta, är det något fel och kommer det göra skillnad i framtiden?
Väldigt tacksam för svar

Svar: 1. Ja, det är vanligt.

2. Utlösningen, alltså när spermierna kommer ut ur snoppen, kan spruta eller rinna. Båda sätten är normala, och det kan även vara olika från gång till gång.

 

Hur tvättar man sig?

Jag är en kille på 12 år som har lite frågor om snoppen.

1. Finns det någon gräns för hur mycket man kan onanera (och få utlösning)? Kan sperman ta slut?

2. Jag har små röda prickar på ovansidan av ollonet. Ska man behandla dem på något sätt?

3. Hur ofta ska man tvätta ollonet, och hur ska man göra det?
Apan som prenumererat i ett år och aldrig kommit med

Svar: 1. Man kan onanera (smeka sitt könsorgan) så mycket och så ofta man har lust. Sperman tar inte slut utan nybildas hela tiden. Om man onanerar mycket kan det ibland bli lite irriterat i huden på ollonet. Då kan det vara bra att använda hudkräm eller olja så att det inte blir för torrt på ollonet.

2. Huden på ollonet blir ibland irriterad. Ofta försvinner den typ av utslag som du beskriver av sig själva inom några dagar. Om det fortsätter att klia eller svida är det bra att gå till ungdomsmottagningen.

3. Ollonet kan man passa på att tvätta när man duschar. Det bästa är att dra tillbaka förhuden och duscha med ljummet vatten. Man ska undvika tvål och schampo på ollonet.

 

Kladd i kalsongerna

På natten när jag sover så kommer det ibland en kladdig vätska från snoppen. Hur gör jag så att det slutar, eller i alla fall inte kommer i kalsongen?
En kladdig kille

Svar: Det låter som att du får utlösning (spermier från snoppen) medan du sover. Det är helt normalt när man har kommit i puberteten och det är inte så mycket att göra åt.

 

Dunkar i snoppen

Jag är en kille på 11 år. Ibland när jag onanerar och har det skönt kan det börja dunka i snoppen. Brukar det vara så eller vad ska jag göra?
Lite läskigt

Svar: I snoppen finns det mängder av nervceller och känslan vid onani är lite olika hos olika människor. Många beskriver precis som du att det ”dunkar”. Det är helt normalt, men om du tycker att det gör ont kan du prata med en läkare.

 

Väntar på sperman

Jag är en kille på 13 år och jag är orolig. Jag tror att alla killar i min klass har fått sperma. Men jag har fortfarande inte fått någon! Är det onormalt för min ålder?
Slut på signaturidéer

Svar: Du behöver inte oroa dig. Det är inte konstigt alls att inte ha fått sperma när man är 13 år. Oftast får man sperma när man är mellan 13 och 15 år. Det är inte troligt att alla andra killar i din klass har fått det.

 

När kommer den?

Jag är en kille på 11 vårar som har två frågor.

1. Jag har fått könshår. Betyder det att jag är inne i puberteten?

2. Kommer sperma bara när man onanerar eller har sex, eller kan den komma när som helst?
Hoppsan sa!

Svar: 1. Ja.

2. Riktigt när som helst brukar inte sperma komma. Men den kan komma om man är upphetsad och ibland när man drömmer.

 

Saknar en pungkula

Jag är en kille på 11 vintrar som föddes med bara en pungkula:

Är det svårare för mig att få barn som vuxen för att en pungkula är borta?

Finns det risk att tjejer inte vill ha sex med mig i framtiden för att jag bara har en pungkula?
En kille med bara 1 pungkula

Svar: 1. Nej. En pungkula (testikel) räcker alldeles utmärkt.

2. Nej. Många av de killar som har en pungkula berättar att deras partner inte ens har märkt att de bara har en testikel.

 

Sperman försvann

Jag är en 13-årig kille som började onanera för ett tag sedan. Då kom det sperma, men nu gör det inte det längre. Varför blir det så?
Qwerty09128734

Svar: Det är vanligt i början av puberteten att sperman kommer lite ojämnt. Det brukar rätta till sig så småningom.

 

De andra retas

Jag är en kille på 12 år som har tre pubertetsfrågor.

1. Hur lång ska en penis vara när man har kommit i puberteten?

2. Jag fick min första utlösning när jag var 11 år och jag har utvecklas jättemycket för min ålder. Jag vågar inte duscha längre, eftersom det inte har hänt något för de andra killarna i klassen. De gör sig roliga direkt …

3. Jag får stånd helat tiden.
Hur får jag det att sluta?

En trevlig Zebra

Svar: 1. Det är väldigt olika och beror förstås på om man har stånd eller inte. De flesta killar brukar efter puberteten ha en penis som är mer än 8-9 centimeter vid stånd, men skillnaden mellan olika personer är mycket stor.

2. Det är aldrig okej att retas. Kanske är de avundsjuka på dig. Försök att inte bry dig, utan var stolt över din kropp och snopp. Om du tycker att det är jobbigt ska du prata med en lärare. Killarna i din klass kanske behöver få veta mer om utvecklingen under puberteten.

3. Det är helt normalt att få stånd i alla möjliga situationer, ibland när man minst anar det – och ibland när man absolut inte vill. Ibland kan det förstås bli lite pinsamt, till exempel om man duschar när andra är med – eller att det syns genom badbyxorna. Det är därför viktigt att alla ska veta att stånd inte alls behöver ha med sexuell upphetsning att göra. Man kan få stånd bara genom att må bra, känna sig avslappnad eller av andra orsaker.

Om man får stånd i en miljö där man inte vill få det, kan det vara bra att man i förväg tänker ut hur man ska bära sig åt. Till exempel ha en handduk nära duschen så att man snabbt kan svepa om sig.

 

Jag är omskuren

Jag är en kille på 11 år som har ett problem. Jag är omskuren och vill testa att onanera, men vet inte hur jag ska göra. Snälla, hjälp mig!
Den glada ananasen som aldrig tänker sluta skriva sin signatur!

Svar: Att vara omskuren, alltså att förhuden är bortopererad, är inget problem om man ska onanera eller i framtiden ha sex med en annan person. En del killar tycker att det ömmar vid onani. Det gäller både omskurna och dem som har förhuden kvar. Då kan det vara bra att först stryka på hudkräm på snoppen.

 

Vad är knottrorna?

Jag är en kille på 14 vårar som undrar en sak. Jag har små prickar/knottror på förhuden. Vissa dagar är de tydligare än andra. Jag undrar om ni kanske vet vad det kan vara.
KP-trummisen

Svar: Det låter som att det är små körtlar som alla människor har, men som kan vara olika mycket framträdande under olika perioder i livet. Om du är orolig, gå till ungdomsmottagningen och kolla upp vad det är. Det är säkert inget som du behöver oroa dig för.

 

Ont i pungen

Jag är en glad pojke på 12 år som har en viktig fråga. Jag har ibland lite ont i min ena pungkula. Kan man få ont i pungkulorna när man är i puberteten? Om inte, varför har jag ont?
Darth Vader -_-

Svar: Många killar har ibland ont i pungen. Oftast är det helt ofarligt och går över av sig självt. Men man ska vara rädd om sin pung, så besvär som fortsätter eller återkommer ska man alltid att kolla upp hos en läkare.

 

Växer i otakt

Jag är en kille på 10 somrar med ett problem. Mina pungkulor växer olika snabbt. Är det något fel på mig?
En kille som verkligen vill komma med i världens bästa tidning

Svar: Nej, så kan det vara. Om en testikel däremot inte växer alls bör man kolla upp det hos en läkare.

 

Behövs operation?

Jag är en 13-årig kille som har ett problem. Jag har kollat runt lite på internet om att operera strängen på snoppen. Jag har kommit fram till att jag måste göra det, eftersom jag inte kan dra tillbaka förhuden så att ollonet syns helt. Men jag vågar inte berätta detta för mina föräldrar. Eller finns det en chans att strängen blir längre och att förhuden utvidgar sig i puberteten?
Anonym

Svar: Jag tror inte att du behöver operera dig. Ofta löser sig det hela av sig själv under puberteten. Om inte, så brukar det problem som du beskriver gå bra att behandla med en salva. Det bästa är om du går till ungdomsmottagningen så kan du säkert få hjälp där.

Dit kan du gå själv utan att föräldrarna är med. Många ungdomar brukar inte vilja diskutera frågor kring de privata delarna med sina föräldrar.

 

Kula vid kulan

Jag har en liten knöl/kula som flyter runt vid vänster pungkula. Jag undrar om det är farligt och om jag borde gå till en läkare.
anonym

Svar: Det vanligaste är att det blivit en liten blåsa på sädesledaren. Det är ett helt ofarligt tillstånd som man inte behöver göra något åt. Men det är bra att gå till en ungdomsmottagning och träffa en läkare när man undrar om något är fel med ens kropp. Då slipper man gå ensam och oroa sig.

 

Källa och faktagranskning: Per Borgström, barnläkare vid Södermalms ungdomsmottagning i Stockholm.

 

Artikeln publicerades i KP 3, 2017

NUVARANDE Kropp & Knopp: Snopp-special
NÄSTA Läxhjälp – KP:s kluriga pluggknep