Vi får massor av frågor om snoppar, testiklar, spermier och målbrott till Kropp & Knopp. Här kommer svar på många av dem.

Kropp-och-Knopp_Snopp-special

Foto: Mattias Andersson

I KP 4 kan du läsa mer om vad som händer i puberteten.

Spermier

I puberteten kommer den första utlösningen från snoppen. Det beror på att kroppen har börjat tillverkar sperma (sädesvätska). Sädesuttömningen brukar komma när man onanerar (smeker sig själv) eller på natten när man drömmer.
Det handlar om cirka tre till fem milliliter vätska, ungefär som en tesked. Spermier kan befrukta ett ägg om de kommer in i slidan.

Min snopp är liten

Jag är en kille som tycker att min snopp är för liten. Jag har inte fått något hår runt snoppen och inte fått sperma. Är det ovanligt när man är 13 år?

Anonym

Svar: Nej, det är inte ovanligt. Många får sperma senare. Snoppen växer tills man är ungefär 18–20 år, så du kan vara ganska säker på att den kommer bli större. Storlek och form varierar väldigt mycket från person till person. Den ser ofta mindre ut när man ser den ovanifrån, så testa att kolla i en spegel.

 

Kropp-och-Knopp_190314_puberteten_killar_naken

Foto: Mattias Andersson

Är jag i puberteten?

Jag är en 10-årig kille som har några frågor:

1.Jag svettas och har hår runt snoppen och jag blir arg över ingenting. Mina föräldrar säger att jag har kommit in i förpuberteten.
Har jag kommit in i den riktiga puberteten eller förpuberteten?

2. Jag har hår runt snoppen. Men jag har bara typ tre hårstrån under armarna. Är det dåligt?

Världens största potterhead!

Svar: 1. Det finns egentligen inget som heter förpuberteten. Du har kommit in i puberteten. Då svettas man mer, får hår på snoppen och humöret börjar svänga.

2. Det är vanligt att man får hår runt snoppen innan man får det under armarna. För många dröjer det tills 18-årsåldern innan man får det.

 

Vad händer i puberteten?

Jag är en kille på 11 år som har lite frågor:

1. Jag undrar om det finns några tecken på att man är i puberteten, för jag vill gärna veta om jag är det.

2. Varför kommer man in i puberteten och vad händer då?

Denundrandeapelsinen

Svar: 1 Det absolut första tecknet brukar vara att testiklarna (pungkulorna) växer. Men det är inte alltid något man tänker på. Så vissa märker först att de får mörkare röst, hår runt snoppen, fett hår eller att humöret börjar svänga.

2. Puberteten är den period då man utvecklas från barn till vuxen. Kroppen skickar ut hormoner så att man växer och blir könsmogen, alltså att man kan få barn. Killar får mer muskler och mörkare röst och testiklarna tillverkar sperma.

 

Är jag steril?

Jag är en kille på 12 år som är ganska kort för min ålder. Jag har några frågor:

1. Jag har börjat få lite hår runt snoppen. Betyder det att jag är i puberteten?

2. När jag onanerar kommer det inget. Betyder det att jag är steril?

Den vilsne pannkakan

Svar: 1. Ja, att få hår på snoppen är ett av de första tecknen på att du är i puberteten.

2. Nej, du behöver inte vara orolig för att du inte skulle kunna få barn i framtiden.
Puberteten börjar på olika sätt för olika människor. De flesta får sin första utlösning, det vill säga sperma från snoppen, när de är mellan 13 och 15 år.

 

Vad är sörjan?

Jag är en kille på 13 år. Ibland när jag drar tillbaka förhuden är det en vit sörja där. Är det farligt?

Ja, du

Svar: Nej, det är inte farligt. Det du ser är en sorts fett som bildas av talgkörtlar som finns runt ollonet. Det kallas för talg eller smegma. Det fungerar som ett smörjmedel och gör att snoppen inte blir irriterad. Men det är bra att tvätta snoppen en gång om dagen i ljummet vatten så att det inte
börjar lukta illa.

 

Vad ska man göra?

Jag är en kille på 11 år. Jag undrar vad man ska man göra när man får sperma?

Snälla jag oroar mig verkligen!

Svar: Du behöver inte göra något speciellt. För vissa kommer den när man onanerar och för andra när man sover. Det är inget att oroa sig för och det händer alla killar.

 

Vad är det för prickar?

Jag är en 13-årig kille som undrar två saker. Den där hudsträngen på ollonet som sitter fast i förhuden har gått sönder på mitten. Jag har små vita prickar som står ut lite också. Man kan se det när man sträcker på huden på snoppen. Inget av det gör ont.

O.E

Svar: Penissträngen är ibland lite för kort. Det är ganska vanligt att den går av och sedan läker av sig själv. De vita prickarna är förmodligen talgkörtlar. Det är helt normalt och ofarligt att ha. Om du har besvär du undrar över kan du gå till en ungdomsmottagning. Du kan gå dit utan att dina föräldrar behöver få reda på det.

 

Ont runt ollonet

Jag är en kille som är orolig.
Jag glömde att tvätta snoppen i 4–5 dagar. Sedan dess har jag gjort det regelbundet. Nu gör det ont runt ollonet när jag har stånd.
Sedan är det typ gropar runt ollonet. Vad ska jag göra?

killen på 14 vårar

Svar: Du kan ha blivit lite torr av att du har tvättat oftare än tidigare. Tvätta bara med ljummet vatten och prova att smörja in med en parfymfri mjukgörande hudkräm i någon vecka. Om du fortfarande har besvär efter det kan du gå till en ungdomsmottagning för att få råd.

 

Tvättar jag tillräckligt?

Mitt ollon svider ofta vid beröring. Jag blir tvungen att ställa in duschen på mjukare strålar. Och det skaver när min förhud
dragits tillbaka och ollonet kommer i kontakt med mina kläder. Är detta normalt? Dessutom har det nyligen kommit en blek vit fläck på ollonet som jag inte kan tvätta bort. Beror det på att jag inte tvättar tillräckligt bra?

KP-älskare

Svar: Ollonet är den känsligaste delen på kroppen och är allra känsligast vid stånd. Men om det känns obehagligt kan det bero på att du är torr, vilket man kan bli om man använder tvål. Prova att använda barnolja när du tvättar dig. Huden på ollonet kan skifta i färg. Gör det inte ont eller kliar är det ingen fara. Om det kliar kan det vara svamp eller eksem. Är du orolig kan du besöka en ungdomsmottagning eller skolsköterskan som kan göra en undersökning.

 

Vad är det vita?

När jag har onanerat lägger det sig vita saker på ollonet. Är det farligt?
Är det sperma? Jag har varit orolig för detta länge.

Jag vill vara anonym

Svar: Ja, det låter som sperma. Den kan ha olika utseende och konsistens och det är inte ovanligt att det är små klumpar i.
Det är inte det minsta farligt.

 

Kli på pungen

Jag är en kille på 13 år. Min pung kliar ofta. Är det normalt?

Anonym

Svar: Ja, det är vanligt och behöver inte betyda att något är på tok. Det kliar ofta när håret växer. Det kan också börja klia om det är torrt, alltså om man har tvättat för mycket med tvål. Om du har mycket besvär eller är osäker kan du gå till din skolsköterska, en ungdomsmottagning eller vårdcentral.

 

Kan spermierna ta slut?

Jag undrar om man har hur mycket spermier som helst. Jag gillar att runka men jag är rädd att jag inte har några spermier kvar när jag blir äldre och ska ha sex.

För första eller sista gången

Svar: Spermierna tar aldrig slut, oavsett hur mycket du onanerar. Testiklarna i pungen skapar ständigt nya. Så runka på, om du trivs med det!

 

Sperman är grå

Jag är en kille på 12 vintrar som fick min första utlösning förra månaden och jag blev lite orolig!
Det är nämligen så att min sperma är gråaktig och rinner i stället för att spruta! Är det normalt?

Kliande hår

Svar: Sperman kan vara grå, gul eller vitaktig och kan spruta eller rinna ut. Allt är lika normalt och kan också variera från gång till gång.

 

Kropp-och-Knopp_190314_puberteten_killar_finnar

Foto: Mattias Andersson

Jag har finnar

Jag är en 10-årig kille som har ett problem. Jag är den första i min klass som har fått finnar. Det är jätteirriterande! Så fort man går förbi någon säger de typ: ”Oj, har du en finne?” Är det normalt att få finnar i min ålder?

Den röda bananen

Svar: Det är helt normalt. Vissa får finnar tidigt, andra sent, och några inte alls.
Om du har mycket finnar som du besväras av kan du få hjälp med råd och behandling på en ungdomsmottagning. Men för många går det över av sig självt efter puberteten.

 

Orolig för telefonen

Jag är en 13-åring som inte kommit in i puberteten än. Jag läste att om du har telefonen i framfickan så kan du utsättas för strålning. Jag hade det tidigare. Så nu är jag orolig om det har påverkat min kropp.

En orolig gamer

Svar: Du behöver inte vara orolig. Att du har haft telefonen i fickan kommer inte att påverka din pubertetsutveckling. Men värmen från telefonen tycks kunna påverka spermierna så att de rör sig sämre. Detta berör främst vuxna män som av någon annan anledning redan har svårt att få barn.

 

Kissnödig av onani

Jag är en 13-årig kille. Jag har ett jobbigt problem som jag gärna vill få hjälp med! Nästan varje gång som jag runkar blir jag jättekissnödig cirka 3 minuter efteråt. Men när jag går på toa kommer det inget! Är detta normalt?

LexarnesFromBelgium

Svar: Urinblåsan, sädesledaren och urinröret sitter nära varandra, så det är säkert det som gör att du känner dig kissnödig efter att du onanerat. Men för säkerhets skull kan det vara bra att utesluta att du har en infektion i urinvägarna. Det gör du lättast hos din skolsköterska eller på vårdcentralen.

 

Borde jag vara orolig?

Jag är en kille på 11 år som har en fråga om puberteten. Jag har ingen sperma än. Är det något som jag borde vara orolig för?

killen som för första gången skriver till kp

Svar: Det ska du verkligen inte vara orolig för. För de flesta kommer den första utlösningen när de är mellan 13 och 15 år, men den kan också komma senare.

 

Väntar på målbrottet

Jag är en kille på 12 höstar som undrar två saker:

1.Är det normalt att få sperma innan man kommer i målbrottet?

2. Min sperma är typ som en vit sås, är det normalt? Jag vill egentligen inte ha sperma, men jag tror att jag har fått det!

Kokonut

 

Svar: 1. Ja, det är normalt. I vilken ordning pubertets-tecknen kommer är olika från person till person.

2. Sperman kan ha olika konsistens och färg. Vit sås låter väldigt normalt. Om den är rosa eller röd kan det vara så att ett blodkärl i snoppen har gått sönder, och det brukar läka av sig självt. Men om det håller i sig länge ska man gå till en vårdcentral eller ungdomsmottagning.

 

Är det sperma?

Jag är en 13-årig kille som undrar om jag är i puberteten. När jag onanerar kommer det ut något som är genomskinligt, men lite fast och kletigt. Är det sperma? Jag har även hår runt snoppen och har fått mörkare röst.

Den gröna pingvinen

Svar: Det låter som att det är sperma men kan också vara försats. Det är en vätska som smörjer ollonet och som kommer innan utlösningen när man onanerar. Med tanke på det, och på att du har hår runt snoppen och fått mörkare röst, kan man konstatera att du har kommit in i puberteten.

 

Snoppen är sned

Jag är en kille på 13 somrar som har ett problem. Min snopp är sned. När jag kissar måste jag vrida den så att kisset inte hamnar utanför toaletten. Jag är orolig över detta.

Bigugly

Svar: Snoppar ser olika ut och det är ovanligt att den är helt rak. Det kan förstås vara störande, men det är helt ofarligt.

 

Gjort illa pungen

Jag är en 10-årig kille som häromdagen cyklade ner i ett hål och fick ramen i pungen. Den blev röd och jag är rädd att något har hänt med pungkulorna. Det gjorde jätteont!

Den som aldrig kommer cykla igen

Svar: Slag mot pungen är oftast ofarligt.
För det mesta går smärtan över efter ett par dagar. Om den inte gör det är det bra att gå till en vårdcentral för att kolla med ultraljud att testiklarna inte är skadade.

Faktagranskning: Jessica Sunesson, barnmorska på Stockholms skolors ungdomsmottagning

 

”Sök hjälp om du har mycket besvär”

Många frågor till Kropp & Knopp handlar om för trång förhud. Läkaren Erik Pileblad, specialist i urologi, svarar på några av dem.

Vad är för trång förhud?

– Det är att man inte kan föra tillbaka förhuden på snoppen så att hela ollonet syns. Innan puberteten har de flesta trång förhud. Det är inget man behöver bry sig om eller göra något åt. Det löser sig för de flesta. Att penisen växer i kombination med puberts-hormoner gör att förhuden släpper från ollonet. Men för cirka 1 procent är besvären kvar efter puberteten.

Vilka besvär kan man ha?

– Om man inte kan dra tillbaka förhuden när snoppen är styv kan det göra ont att onanera. Och man kan få problem att hålla rent om man inte heller kan dra tillbaka förhuden när snoppen är slak. Då
kan man få irritation och infektioner. Om det är riktigt trångt kan man få problem att kissa. Det kallas för ballonering. Det beror på att hålet är så litet att kisset blåser upp förhuden medan det långsamt droppar genom det lilla hålet.

När ska man söka hjälp?

– Om man har mycket besvär ska man alltid söka hjälp. Men annars kan man vänta tills man är 16 år, alltså när de flesta kommit ganska långt i puberteten.

Var kan man få hjälp?

– Man går till vårdcentralen eller till ungdomsmottagningen, där de undersöker snoppen.

Vad får man för behandling?

– Man brukar först prova med en kortisonsalva som mjukar upp förhuden under ungefär åtta veckor. För att få den måste man ha ett recept av läkare. Om inte det hjälper bör man göra en operation. För det mesta räcker det med att ta bort en del av förhuden längst fram. Det tar inte mer än 20 minuter och läker på några veckor. Man behöver oftast inte ens vara hemma från skolan.

 

Artikeln uppdaterades 2019-03-21


Du vet väl att det alltid finns mer att läsa i tidningen KP!