Akta dig för att göra ”tummen upp” i mellanöstern, du kan få arga blickar tillbaka. Kpwebben hjälper dig att få koll på kroppsspråket i jordens alla hörn.

 

Fakta

► Mimik kallas det som händer i våra ansikten när vi pratar, koncentrerar oss, är glada eller arga.

► Gester är det man visar med händer och armar.

► Kroppshållningen är hur vi står och går.

I Sverige skakar vi hand när vi träffas och vågar bara pussa våra närmaste vänner och släktingar. Det kan verka pinsamt, men i till exempel Frankrike är det vanligt att man kindpussar sina kompisar när man ses. I andra länder är det strängt förbjudet att pussas offentligt.

Välkända vinkningar
Några gester betyder ungefär samma sak världen över. Den mest kända rörelsen är förmodligen ”fingret”, alltså när man håller upp sitt långfinger mot någon. Enligt vissa historiker är den otrevliga gesten flera tusen år gammal. Det är just för att långfingret i det fallet motsvarar en snopp som tecknet anses vara så förolämpande. Men i flera länder i mellanöstern är det istället tummen som utför det otrevliga uppdraget. Ett glatt ”tummen upp” kan alltså ge riktigt ilskna signaler.

En annan vanlig gest är V-tecknet, som efter Andra världskriget betraktas som en symbol för ”fred” eller ”seger”. V står för det engelska ordet victory (som betyder seger). Denna gest fungerar över nästan hela världen och det spelar inte så stor roll vilken sida av handen du har mot dig. Utom i England. Där betyder tecknet ”ta dig i häcken” om handflatan är vänd in mot dig själv.

Samma tecken men olika betydelse

Saker som vi tycker är självklara kan i vissa länder betyda helt andra saker. När vi nickar och menar ”ja” blir människor i Bulgarien, Iran eller Turkiet förvirrade. Där betyder nämligen ett huvud som rör sig upp och ner ”nej” och ett skakande från sida till sida ”ja”. .

Tänk också på att höjda ögonbryn, blinkningar och visslingar kan betyda olika saker för olika grupper av människor. Samma rörelse kan betyda en sak för en punkare och en helt annan för en hiphopare. Ett gäng kompisar har ofta sina egna uttryck och kan uppfinna sina egna hälsningar som kanske ingen annan förstår.