Maja, Nisse och Smulan. Det är de vanligaste kattnamnen i Sverige. Vill du veta mer om gulliga och gosiga katter? KPwebben har letat fram saker du kanske inte visste.

Visste du att…

…katten i flera år har varit det populäraste hudsjuret i Sverige? Det finns fler än en miljon katter i Sverige. De vanligaste raserna är bondkatt, norsk skogkatt och ragdoll.

…en katt som ramlar ner från något alltid landar på tassarna? Katten är så smidig, så den vrider sig i luften jättefort tack vare sitt böjliga skelett och sina supersnabba reflexer. Katten klarar ofta ett fritt fall på mer än fem meter – utan att skada sig.

…katter är känsliga mot laktos och vanlig mjölk? Det är alltså inte bra att ge dem mjölk och grädde som många tror.


fakta_26-08-13_kul-och-knasig-kattfakta-jpg_1

Foto: Foto: Thinkstock


…en katt normalt sover uppemot 16 timmar per dygn?

…katter kan springa upp till 50 kilometer i timmen? De är snabba djur! Men de kan bara springa så fort under korta spurter. Dessutom kan de hoppa ungefär två meter rakt upp i luften från stillasittande.

…morråren är viktiga för att katterna ska kunna bedöma sin storlek? De använder nämligen sina morrhår när de ska krypa in någonstans, för att se om de får plats.

…det finns något som heter taurin i kattmat? (Det finns i råttor också.) Om inte katten får i sig taurin blir den blind.

fakta_26-08-13_kul-och-knasig-kattfakta-jpg_2

Foto: Foto: Thinkstock

…man ibland kan man se på kattens färg vilket kön den har? Om katten är både svart och röd är det en hona (i 99 fall av 100) och är det en hane som ser ut så är han steril.

…kattungar varken kan kissa eller bajsa de första veckorna? I stället slickar mamman dem i rumpan varje gång de har ätit. Då sätter hon i gång en reflex som gör att kattungen utför sina behov.

…kattungar är både blinda och döva när de föds? Efter ungefär tio dagar öppnar de ögonen och när de blivit ungefär tre veckor kan de både höra och se.

…den äldsta katten i världen blev 38 år och 3 dagar? Hon hette Creme Puff och bodde i Texas i USA.

fakta_26-08-13_kul-och-knasig-kattfakta-jpg_3

Foto: Foto: Thinkstock