I KP 15 kan du läsa om de två vinnarna i KP:s recepttävling. Vego-proffset Mattias Karlsson och KP-redaktionen har valt ut totalt 10 vinnare. Här presenteras 3-10 pristagarna och deras bästa recept.
I KP 15 kan du läsa om Maja, 11, och Johannes,14, som vann första pris i recepttävlingen.
Så här funkade tävlingen
I KP 9 presenterade vego-proffset Mattias Kristiansson (som varit jury tillsammans med KP:s redaktion) sex vegetariska ingredienser. Av dem – och max fem egna – skulle man göra en grön maträtt. Det två förstapristagarna får 500 kronor var i en internetbutik med köksprylar. Dessutom får samtliga 10 vinnare Mattias Kristianssons kokbok Vego hela dagen!!!
3-10 pris:
Tofu á la Kraft
Spenat- och cashewpanerad tofu med smörstekt avokado och vitlöksfrästa kikärter
4 portioner
Du behöver:
Jonatan Kraft, 13, Örebro
400 gram tofu, naturell eller marinerad
2 ägg
30 gram färsk babyspenat
200 gram cashewnötter
vetemjöl
olja
2 avokador
smör
3 deciliter kokta kikärter
turkisk yoghurt
Kryddor
salt
peppar
pressad vitlök
citronsaft
Gör så här:
Skär tofun i små, ganska tunna skivor. Om tofun är naturell, lägg skivorna i en lake av salt och vatten några minuter.
Vispa upp äggen i en skål. Hacka spenaten grovt och blanda med äggen. Krydda med salt och peppar.
Mixa nötterna med en stavmixer till samma konsistens som ströbröd. Lägg de mixade nötterna och vetemjöl på två olika fat.
Vänd tofuskivorna i först mjöl, sedan spenatägget och sist nöthacket. Stek skivorna i olja så att paneringen blir gyllenbrun.
Dela avokadorna i tunna skivor och stek i smör. Krydda med salt, peppar och lite citronsaft.
Grovhacka kikärterna och stek dem gyllenbruna i olja med pressad vitlök.
Lägg upp tofu, avokado, kikärter och en klick yoghurt på varje fat.
Vegetariska vårrullar
4–6 portioner
Du behöver:
Maja och Hedda Tistad,14, Falun
Till såsen
2 deciliter japansk soja
Saft från en halv lime
En halv chilifrukt
1 vitlöksklyfta
2 matskedar ingefära
Till vårrullarna
1 paket tofu, gärna marinerad
1 paket kokta kikärtor
1 deciliter cashewnötter
1 deciliter mandlar
olivolja att steka i
50 gram risnudlar
2 avokador
65 gram färsk spenat
15 kvistar mynta
15 kvistar koriander
15 rispapper
Gör så här:
Blanda sojan och limesaften i en skål.
Hacka chilin, pressa vitlöken och hälften av ingefäran i en vitlökspress, hacka resten av ingefäran och blanda ner allt i sojablandningen. Ställ in i kylen.
Skär tofun i tunna stavar och stek på alla sidor i olja tills den blir brun och får krispig yta.
Rosta cashewnötterna och mandlarna i en stekpanna utan matfett och hacka dem sedan grovt.
Rosta kikärtorna med olja i en stekpanna.
Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen.
Skiva avokadorna och skölj spenaten.
Lägg rispappret i blöt i några sekunder. Ta upp det och lägg nudlar, spenat, tofu, avokado, kikärtor, nötter, koriander och mynta mitt på pappret. Vik upp papprets nederkant över fyllningen, vik in sidorna och rulla ihop knytet.
Servera med såsen. Ät med händerna och doppa vårrullarna i såsen.
Tips! Ha en rulle hushållspapper nära till hands, det droppar lätt.
Friskpinnar med kall paprikasås
4 portioner
Du behöver:
Kajsa Frid, 11, Malmö
1 paket marinerad tofu
1,5 deciliter sesamfrön
1 deciliter rismjöl
4 teskedar curry
2 röda paprikor
2 deciliter mandlar
1 deciliter olivolja
rivet citronskal från en halv citron
saften av hela citronen
en nypa salt
lite svartpeppar
2,5 dl rödvit quinoa
2 deciliter kokta kikärter
5 nävar färsk bladspenat
olivolja
Gör så här:
Sätt på ugnen på 250 grader.
Skiva tofun. Blanda rismjöl, sesamfrön och curry och rulla tofun i det. Stek tofupinnarna tills de blir gyllenbruna.
Rosta paprikorna i ugnen i cirka 20 minuter så att de blir ordentligt svarta. Låt svalna och dra av det svarta skalet. Rosta mandlarna i torr stekpanna. Grovhacka dem. Mixa med olja och citron till en sås. Salta och peppra.
Koka quinoa så länge som det står på paketet. Blanda med kikärterna.
Servera med spenaten. Dekorera med körsbärstomater om du vill. Olivolja på.
We go vego wok!
För 3-4 personer
Du behöver:
Nicolai von Buxhoeveden, 12, Bräkne-Hoby
1,5 deciliter broccoli
100 gram okokta äggnudlar
1 morot skuren i mindre bitar
2 deciliter kokta kikärtor
Solrosolja
2 matskedar riven ingefära
1 fint skuren stjälk citrongräs
1 deciliter vattenkastanj från burk
1 deciliter grovt skuren grönkål
1 deciliter grovhackade cashewnötter
1,5 deciliter tofu skuren i sockerbitsstora tärningar
Soja
Sweet chilisås
Cayennepeppar
Gör så här:
Skär broccolin i mindre bitar. Lägg bitarna en minut i kokande vatten. Skölj dem i kallt vatten.
Koka nudlarna enligt anvisningen på paketet.
Fräs morotsbitar, nudlar och kikärtor i solrosolja. Tillsätt broccoli, vattenkastanjer, ingefära och citrongräs. Fräs i 1–2 minuter. Krydda med lite cayennepeppar. Tillsätt grönkål, cashewnötter och tofu. Smaka av med soja och sweet chilisås
Fyllda veggo-paprikor med avokadosås
4 portioner
Du behöver:
Klara Rigstedt, 12, Sollebrunn
Till paprikorna
4 paprikor
350 gram tofu
100 gram cashewnötter
200 gram bladspenat
1 matsked röd pesto
1 matsked olivolja
Till avokadosåsen
2 avokador
3 matskedar gräddfil
1 matsked pressad citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Dela paprikorna på längden och koka dem i vatten någon minut.
Dela tofun i bitar och hacka cashewnötterna. Stek tofun, cashewnötterna, bladspenaten och peston i olivolja.
Fyll paprikorna med röran och sätt in dem i mitten av ugnen i 30 min.
Mosa avokadon och tillsätt de andra ingredienserna till såsen.
Gratinerad tofu med pasta och rostade kikärtor
4 portioner
Du behöver:
Emilia Richardsson, 13, Mellerud
1 burk kokta kikärtor
3 matskedar olivolja
270 gram naturell tofu
65 gram babyspenat
1 deciliter salta jordnötter
2 deciliter standardmjölk (3 procent fetthalt)
2 deciliter vispgrädde
150 gram gratängost
Cirka 340 gram spagetti
Salt, peppar och citronpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Sila bort vattnet från kikärterna, häll dem sedan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Fördela jämt över plåten och ringla över olivoljan. Låt kikärterna vara i ugnen i cirka 45 minuter. När de är klara ska de vara gyllenbruna. Salta och låt dem svalna.
Skär tofun i skivor och stek den så att den blir gyllenbrun och får lite yta.
Lägg spenaten i botten på en ugnssäker form. Lägg den stekta tofun på spenatbädden. Krydda med salt och peppar (ett tips är att använda citronpeppar, det blir väldigt gott). Häll sedan över grädden och mjölken och toppa med osten. Grädda mitt i ugnen i 20 minuter på 200 grader (osten ska få lite färg). Ta ut och strö över de rostade kikärtorna och jordnötterna.
Koka pastan.
Smaklig måltid!
Tofu-wraps med kokoskräm och chilinötter
4 portioner
Du behöver:
Yrsa Moraeus 11, Uppsala
4 tortillabröd
1 paket naturell tofu
Marinad
1/2 deciliter rapsolja
2 teskedar soja
1 kryddmått chilipeppar
1/2 tesked koriander
Kokoskräm
4 deciliter riven kokos
2 deciliter Alpro go on naturell eller vanlig naturell kvarg
1 kryddmått chilipeppar
1 tesked koriander
3 matskedar vatten
1 tesked tamarindpasta
salt och peppar
Rostade cashewnötter
2 deciliter cashewnötter
1 tesked olja
chilipeppar
Tillbehör
4 deciliter färsk spenat
2 avokador
Gör så här:
Skär tofun i centimetertjocka stavar.
Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg i tofustavarna.
Mixa alla ingredienserna till kokoskrämen i en matberedare. Smaka av med salt och peppar.
Skölj spenaten och skär avokadon i tärningar.
Rosta cashewnötter i oljan i en stekpanna och krydda med chilipeppar.
Ta upp tofun ur marinaden och stek den i lite olja tills den får en fin stekyta.
Lägg spenaten, avokadon, kokoskrämen, tofun och de rostade nötterna på ett tortillabröd. Vik ihop. Klart att hugga in!
Krämig cashewsoppa med tofu och spenat
4 portioner
Du behöver:
1 gul lök
200 gram tofu
300 gram färsk spenat
1 liter vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
25 gram smör
3 teskedar vetemjöl
2,5 deciliter cashewnötter
1,5 deciliter kokta kikärtor
1 vitlöksklyfta
Gör så här:
Hacka löken och tärna tofun. Stek löken, spenaten och tofun tills löken har blivit mjuk och gyllene. Ställ åt sidan.
Koka upp vattnet och häll i buljongtärningarna. Smält smöret i en kastrull och rör ner vetemjölet. Häll i lite av buljongen i taget under omrörning.
Häll i cashewnötterna, kikärtorna och vitlöken. Mixa med en kraftig stavmixer tills allt är slätt.
Häll i den stekta löken, spenaten och tofun. Smaka av med salt och färskmald peppar.
Servera medan soppan är varm.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till
dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.