De två senaste dagarna har du fått tips på saker att göra för miljön. Men vet du varför det behövs? Lär dig lite mer om klimatförändringar!

Jorden bildades för 4,6 miljarder år sedan. Sedan dess har det varit flera istider, och mellan dem har det varit varmt. De senaste tusen åren har det förekommit både kallare och varmare perioder. Den senaste kalla perioden, 1430–1850, brukar kallas lilla istiden. Sedan slutet av 1900-talet har det blivit allt varmare på jorden. 1998, 2005 och 2010 är de hittills varmaste åren sedan 1880.

Klimatförändring är förändringar i vädret under många års tid. Det kan bli en klimatförändring på en enda plats, i ett större område eller på hela jorden. Det är mycket som påverkar jordens klimat, till exempel världsdelarnas, jordklotets lutning, vulkanutbrott, solens strålning, och växtligheten på jorden.

Många forskare menar att den snabba klimatförändringen som började under andra halvan av 1900-talet inte är naturlig. Att det är människans som påverkar klimatet. Här är några exempel på klimatförändringar som pågått under de senaste 100 åren:

Temperaturen.
Jordens medeltemperatur har under de senaste hundra åren ökat och uppvärmningen har skett oregelbundet över hela jorden.

Glaciärer.
Glaciärer, alltså stora partier av is och snö, smälter både på norra och södra jordklotet.

Havsnivån.
Havsnivån i världen har ökat de senaste 100 åren och fortsätter att göra det. Detta beror förmodligen mycket på smältandet av glaciärerna.