Leo, 11, vann KP:s deltävling i Sveriges mest intresserade. Drömmen om en ny kamera och nya, avancerade dataprogram kanske kan gå i uppfyllelse. Här kan du läsa mer om Leo och hans STORA intresse.

Hej! Jag heter Leo och är 11 år. Jag bor på landsbygden utanför Gnesta. Jag har ett väldigt speciellt intresse. Jag älskar att göra film/Tvprogram och att skapa Housemusik. I mitt rum har jag bland annat en green screen av grönt baddräktstyg. Det funkar utmärkt. Jag brukar göra egna Aktuellt-sändningar, det är jättekul att få imitera programledarna på Aktuellt. Jag använder ett väldigt simpelt redigeringsprogram, iMovie. Det roliga med redigeringen är att man kan skriva vilka texter som helst. Ibland gör jag även musikvideor och imiterar kändisar. Jag brukar även göra videor med kompisar.
Housemusik älskar jag att göra. Jag kommer på det mesta själv, ibland använder jag färdiga loopar. Till musiken har jag en midi-keyboard som är kopplad till datorn. Jag kan även grunderna på trummor/slagverk och piano/keyboard. Min högsta dröm är att få jobba som programledare eller redigerare på SVT. Det skulle vara så kul att vinna tävlingen!
/Med vänliga hälsningar Leo

Hallå Leo! Berätta mer om din intressen!

Leo Rehnström

tavlingar_30-01-15_Leo-den-mest-intresserade_1

Foto: Foto: Mattias Jansson


Familj: 
Mamma, pappa och lillebror Elis.

Bor: I Gnesta.

Ålder: 11 år.

Favoritartist: Avicii.

Favoritprogram: Familjen Annorlunda och Bygglov.

Favoritkanal på Youtube: I just want to be cool.

– Allt började med att pappa köpte en dator, jag lånade den och testade alla program. Till att börja med gjorde jag filmer med webbkameran. Sedan gick jag vidare och lånade mammas systemkamera för att filma. Vi skaffade en extra dator som vi köpte begagnat. En dator som jag får använda när jag vill, för att göra mina filmer och min musik. Jag började med att filma nyhetssändningar och tillsammans med en kompis gjorde vi en parodi på en Idol-audition.

Vad är roligast att göra musik eller film?
– När jag gör musik är det dansmusik och house men jag är inte helt klar med någon låt ännu. Att göra film är roligast. När man gör film kan man göra vad man vill. Man kan använda bild, ljud, lägga till texter och klippa. Klippningen kan ta lång tid men att klippa filmen är det roligaste. När man klipper kan man komma på massa nya saker som man inte tänkte på när man filmade. Saker som gör filmen ännu bättre.

Du skriver att du har en green screen. Berätta om den!
– Jag och pappa sökte på nätet efter en greenscreen att köpa. Det var jättedyrt! Då kom vi på att man kunde köpa grönt tyg. Vi köpte flera meter grönt baddräktstyg som vi har spänt upp från golv till tak i mitt rum. Det sitter alltid uppe. När man filmar mot en greenscreen ska man tänka på att inte ha gröna kläder för då syns bara huvudet … Jag brukar ha en svart kavaj när jag gör nyhetssändningar. I redigeringsprogrammet kan man sedan klippa in bilder eller filmer i den gröna ytan. I nyhetsinslagen använder jag en skärmdump från Aktuellt som bakgrund.

Brukar du visa filmerna för andra?

tavlingar_30-01-15_Leo-den-mest-intresserade_2

Foto: Foto: Mattias Jansson


– Några gånger per termin brukar jag ta med mig filmer till skolan och visa för klassen. Just nu tycker de att mina nyhetssändningar är lite uttjatade. Nästa gång måste jag nog visa något annat. Musiken brukar jag intespela upp, men jag kanske ska lägga upp den på Soundcloud så småningom. Då kan den som vill lyssna.

tavlingar_30-01-15_Leo-den-mest-intresserade_3

Foto: Foto: Mattias Jansson

Du drömmer om att jobba på SVT. Vilken typ av program skulle du göra?
– Drömmen skulle vara att jobba som programledare på Aktuellt. Men det verkar svårt . Mamma säger att även om man utbildar sig till journalist är det svårt att få ett jobb på just SVT.

Vinnaren i den stora tävlingen, som du gått vidare i, får 75 000 kronor. Vad ska du göra med pengarna om du vinner?
– Då skulle jag nog köpa en bättre kamera och några nya effekt- och klippningsprogram. Det är det jag har tänkt på hittils.

Sveriges mest intresserade

Alla Sveriges tidskriftsläsare fick anmäla sig till tävlingen och berätta om sitt intresse. Förstapriset är 75 000 kronor som vinnaren får lägga på sitt specialintresse. Varje tidskrift har nu utsett en egen vinnare, som får ett litet pris. För KP-vinnaren Leo är det ett snyggt skol-kit, med pennor, pennskrin och block. Sedan utser en jury ett antal finalister bland vinnarna. De vinner alla en årsprenumeration på sin favorit-tidning. Och den som till sist vinner finalen vinner alltså även pengarna.