Den klassiska boken Den oändliga historien kommer i sommar bli radioteater. På söndag sänds första avsnittet. KP fick en pratstund med Leon Pålsson Sälling som spelar huvudrollen.

Leon Pålsson Sälling

Ålder: 13.

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, pappa och två systrar

Intressen: Ishockey och röstskådespeleri.

Filmer där Leon gjort svensk röst: Rio 2, Paranorman och Happy feet 2.

 

Noje_Den oandliga historien_Ilustration

Den oändliga historien

Vad: En radioteater skapad av Barnradion.

Var: I P4 och Sveriges Radio-appen

När: Varje söndag klockan 10:45 med start 10 juli och åtta veckor framåt.

Längd: 15 minuter.

Play: Alla avsnitt släpps i appen Sveriges radio play den 10 juli.

 

 

Hur är det att spela in radioteater?

– Det är första gången som jag gör det men jag har dubbat filmer tidigare. Det har jag gjort sedan jag var 4 år och då är man ensam i studion. Nu har vi varit två och spelat mot varandra. I början fick jag lite rampfeber men nu är jag mer van. Då är dubbning lättare eftersom man är ensam.

 

Hur går det till?

– Man får ett skrivet manus och går man igenom det med regissören. Sedan mickar de upp mig. När de säger kör så läser jag replikerna. Inifrån kontrollrummet säger de till om jag ska ändra någonting, kanske låta mer eller mindre ledsen. Det brukar ta ungefär 6–7 tagningar för att det ska bli bra.

 

Hur mycket övar du hemma?

– Nästan ingenting. Innan inspelningarna började fick vi manuset hemskickat och då nötte jag och mamma en hel helg, det räckte.

 

Hur gör du för att komma in i rollen?

– Jag sluter ögonen och tänker att jag är i den miljön som jag läste om i manuset. Jag tänker mig hur personen jag ska spela är och hur han låter. Då känns det som att jag blir honom. I den här rollen måste jag prata med lite ljusare röst eftersom Bastian, huvudpersonen i berättelsen, är yngre än vad jag är.

 

Finns det några likheter mellan Bastian och dig själv?

– Han gillar att vara ensam. När jag gör uppgifter i skolan eller om jag sitter och läser tycker jag också om att vara ensam. Vi är lite av ensamvargar båda två.

 

Kan du berätta vad Den oändliga historien handlar om?

– Bastian blir mobbad av sina klasskamrater och en dag jagar de honom. Han springer in i en bokaffär och gömmer sig. Där hittar han boken Den oändliga historien som han stjäl. Han börjar läsa den på skolans vind och när det händer saker i boken känner han att han är en del av det. Han blir en av karaktärerna i boken och ska försöka rädda världen.

 

Hur fick du den här rollen?

– Jag gjorde nyligen rollen som Birk i anime-versionen av Ronja rövardotter som visades på SVT. De måste ha hört mig för de undrade om jag ville göra ett röstprov och det ville jag såklart. Efteråt var det väldigt pirrigt. Jag har alltid drömt om att vara med i en teater och det kändes helt sjukt att jag nu fick chansen. Efter en vecka fick jag komma tillbaka och spela in en scen där jag skulle vara väldigt arg. Den scenen spelade jag in mot en tjej och det var nervöst att spela mot någon. Men regissören tyckte allt lät bra och jag fick rollen.

 

Är det jobbigt att spela in?

­– Första gången spelade vi in i två timmar och så brukar det vara när jag dubbar. Sedan ökade det och under påsklovet var det fem timmar om dagen. När jag såg schemat blev jag lite skärrad. Ibland har jag dubbat i tre timmar och då har jag blivit trött och tungan börjar sluddra. Men vi har haft många pauser nu under inspelningen. Vi spelar in i 45 minuter och sedan en fem minuters paus för att hämta luft och få energi.

 

Hur är det att spela in så mycket och samtidigt gå i skolan?

– Det tar mycket på huvudet. Men när jag känner mig sliten brukar jag tänka på hur lyckligt lottad jag är som får göra det här. Det finns miljoner barn i världen som vill göra det här och just jag har fått chansen. Jag hinner inte vara med kompisar på fritiden. Men jag spelar ishockey och det gör mina närmaste kompisar också, så då träffar jag dem.

 

Är det detta som du vill göra i framtiden?

– Ja, verkligen! Men efter målbrottet kanske min röst inte passar så bra för dubbning och teater längre. I alla fall inte för sådana roller jag haft hittills. Nu spelar jag alltid hjältar och ”good guys”. Med en mörkare röst kanske jag kan få chansen att spela ”bad guys”. Men jag har en reservplan om det inte blir dubbning i framtiden, då ska jag bli polis.

 

Vilka är dina favoritämnen i skolan?

– Idrott är roligast. Sedan är matte väldigt roligt. Jag har lätt för det och förstår väldigt snabbt. I svenskan kan det finnas olika grader av rätt men i matten är det rätt eller fel och det gillar jag.