Vad är skillnaden mellan demokrati och diktatur? I årets ”Sommarlov” tar Malin Olsson och hennes vänner reda på det. Och så blir det artister, bus och serier förstås.

”Sommarlov”

Börjar sändas på måndag och sänds varje dag till den 17 augusti i Barnkanalen och på Barnplay.

Spelas in dagen innan sändning i Beijers park
i Malmö. Alla som vill kan komma och titta. Artister spelar på torsdagar och hamnar alltså
i rutan på fredagar.

Några av sommarens artister: Lisa Ajax, Renaida, Mendez, Theoz, och Maxida Märak.

I höst får alla vuxna rösta i riksdagsvalet. Därför ska ”Sommarlov” i SVT i år handla mycket om demokrati och om att barns åsikter också spelar roll.

– Det kommer att färga hela sommaren, säger Malin Olsson. Att enskilda personer kan göra skillnad, och att man kan gå ihop sig och påverka.

Programledarna provar att styra det påhittade Sommarlovslandet på olika sätt. Men publiken får också stor makt.

– Man kan rösta på nätet. Vem ska ha den roliga hatten? Vilken glass ska vi äta?

Du är ju programledare – hur gör man för att folk ska lyssna?

– Jag är ganska tydlig med vad jag tycker, men det där kan man behöva träna på, säger Malin. Man kan tänka att om man är bland folk som gillar en slutar de ju inte med det bara för att man inte håller med om något.

De som ser inspelningarna på plats i Malmö får också göra sina röster hörda. Och det lär bli många röster eftersom ”Sommarlov” håller till på en ny och större plats – Beijers park i Malmö.

– Det är som att öppna en sagobok. Där är kullar, massor av fina träd, en liten sjö och det får plats många fler än tidigare. Men det kan ändå vara smart att vara i tid om man vill se inspelningen ordentligt!

Malin Olsson

Foto: Foto: Mattias Ankrah /SVT

Förra sommaren var Malin mesta hemma med sin bebis. Nu är hon tillbaka på heltid tillsammans med Alexander Hermansson och Angelika Prick.

– Det är helt fantastiskt jättekul säger Malin. Jag tittade ju förra året och kände att ”Jag vill också vara med!” Alexander har så mycket energi. Han kan dessutom volta och grejer, han är väldigt akrobatisk. Och Angelika är en riktig skådespelare, så henne är det också väldigt roligt att jobba med.

I några år har den mystiska figuren Sommarskuggan smugit omkring och ställt till med bus i lovprogrammen. Förra året visade det sig vara Malin som gömde sig i dräkten.
I år har någon stulit dräkten (igen!) och hon vet inte vem.

– Jag har på riktigt ingen aning! säger Malin. Jag har frågat alla på redaktionen och försöker gissa, men ingen säger något.

Vad är det bästa med sommaren?

– Att det är varmt och att man får göra alla sommargrejer: Äta mycket glass, ligga i solen och läsa, spela spel, cykla, sticka till stranden … Sommar är frihetskänsla!

Vad gör man en regnig dag då?

– Jag älskar regniga dagar. När det är soligt kan man få dåligt samvete om man inte är ute. När det regnar kan man passa på att vara inomhus och prova mammas kläder, baka eller leka detektivbyrå.

Vilken är din favoritglass-smak?

– Lakrits och kokos.