I kväll drar Melodifestivalen i gång. Och det med dunder och brak. Artisterna som tävlar är en blandning av både gamla godingar och nykomlingar. En av dessa är Mary N’Diaye.

Mary N’diaye

noje_02-02-13_Mary-vill-gosa-med-svenska-folket_1

Foto: Foto: Erik Svensson

Ålder: 25

Bor: I Stockholm.

Familj: Mamma, två små systrar, en storebror och en storasyster.

Favoriträtt: Mammas gambianska rätter. I alla former!

Dold talang: Kan gå ner i brygga.

Hemligaste hemlis: Mary föddes med ett extra lillfinger. Hon hade alltså sex fingrar på ena handen. Snacka om att vara fingerfärdig.

Aktuell med: Låten Gosa i melodifestivalen

Mary har varit intresserad av musik i hela sitt liv. Redan när hon var 5 upptäckte hon Michael Jackson och Whitney Houston. Med dem som förebilder blev det mycket sjunga framför tv:n. Men en karriär inom musik var inget hon drömde om. Inte förrän i nian, då hon och några tjejkompsiar var med i en talangtävling.
– Det blev en riktig show. Vi fick hela aulan att ställa sig upp. Det var en sån häftig känsla när alla tyckte att det var så bra. Det var då jag bestämde mig för att musik är något jag vill hålla på med.

Så till gymnasiet sökte Mary till en musikinriktad skola. Intresset för musiken fortsatte att växa. Nu ville hon lära sig att skriva egna låtar. Mary flyttade hela vägen från Stockholm till Örnsköldsvik och började på en skola där man lär sig att skriva låtar.

Att hon en dag skulle stå på scenen i Melodifestivalen var inget hon hade trott.
Men när hon såg Loreen i Eurovisionfinalen förra året blev hon så inspirerad att hon kände att ”det där vill jag också göra”.
– Jag tänkte att jag får väl lov att skriva en låt, säger Mary.  Och jag behövde bara skriva en, för det var den som kom med. Det kändes jättestort. Och det gick ganska snabbt att skriva låten. Två dagar bara.

Knappt ett år senare är hon där. Nu är det Marys tur att stå på scenen. Men hon är inte särskilt nervös. Inte än.
– Men det blir jag nog precis när jag ska gå på scenen. Jag brukar oftast få en black-out när jag uppträder. Då får jag kolla på det efteråt, på film. Jag blir jättetorr i munnen också. Så jag får dricka massor med vatten. Jag brukar blir retad för att jag alltid ska ha massa vatten på scen, berättar hon och skrattar.

Att Mary inte har tittat på Melodifestivalen innan tror hon bara är en fördel.
– Jag tror att det är bra att jag inte har förstått hur stort det här är. Då blir jag kanske inte lika nervös. Jag gör min grej och kanske blir det något helt nytt.

Låten som Mary ska sjunga heter Gosa. Det är en glad låt som går snabbt. Och Mary hoppas på att tittarna ska ”Gosa” med henne.
– Gosa är inte bara en sång. Det är även en dans som jag hoppas att hela svenska folket ska lära sig.

Egentligen tycker Mary inte att man kan tävla i musik. I alla fall inte i talangtävlingar.
– Alla är så olika. Musiktävlingar är snarare ett sätt att synas. Jag tror att det bästa sättet att bli bra på musik är att stå på scen. Så ofta man kan.

Det har Mary gjort. Musiken tar upp mycket av hennes tid, så när hon väl är ledig vill hon helst vara med sina kompisar och familjen och laga mat. Men i kväll vill hon helst att svenska folket ska ”gosa” med henne.